Antioxidanten vangen vrije radicalen weg. Dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Zo kunnen antioxidanten helpen tegen deze beschadiging en daarmee mogelijk op de lange termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen.
Antioxidanten hebben veel voordelen. Ze beschermen je huid tegen vervuiling, negatieve gevolgen van blauw licht en UV-straling, ze maken je huid stralend, verminderen rimpeltjes en verstevigen je huid. Antioxidanten zijn stoffen die optreden tegen vrije zuurstofradicalen.
Volgens voedingsdeskundige Karla Confessor heeft vitamine C antioxiderende eigenschappen, helpt het bij het genezingsproces en wordt het beschouwd als een geweldige huidverjonger, waardoor rimpels en uitdrukkingssporen worden verminderd.
Sigarettenrook bevat heel veel vrije radicalen en door langdurige stress, intensief sporten of het eten van veel suikers en transvetten of het drinken van alcohol krijg je al snel een overdosis binnen. Probeer dit alles dus zoveel mogelijk te vermijden.
Koffie is een bron van antioxidanten. Deze antioxidanten kunnen het lichaam helpen zich te ontdoen van vrije radicalen, een type afvalproduct dat het lichaam van nature produceert als gevolg van bepaalde processen. Vrije radicalen zijn giftig en kunnen ontstekingen veroorzaken.
Bessen, frambozen, bramen en granaatappel bevatten veel antioxidanten die de huid beschermen tegen vrije radicalen. Vrij radicalen zorgen voor vervroegde veroudering en rode vlekjes in je huid. Sinaasappels, citroen, paprika bevatten veel vitamine C.
Er is sprake van oxidatieve stress wanneer het lichaam wordt overspoeld door een teveel aan potentieel schadelijke, weefsel aantastende vrije moleculen, die gezonde cellen kunnen beschadigen en tot fysieke aftakeling kunnen leiden.
Het lichaam maakt verschillende antioxidant-enzymen (enzymen zijn stoffen die specifieke chemische reacties in of buiten de cel kunnen laten verlopen) aan die vrije radicalen neutraliseren. De juiste werking van deze enzymen is afhankelijk van de mineralen selenium, koper, mangaan en zink.
De symptomen van een vitamine E-tekort zijn bloedarmoede, neurologische symptomen en spierzwakte. Een vitamine E-gebrek ontstaat bijna nooit door onvoldoende inname van vitamine E, maar het komt vaak door bepaalde aandoeningen of stoornissen.
Te veel aan vitamine E is niet schadelijk. Alleen kan de bloedstolling van mensen met een vitamine K-tekort en mensen die behandeld worden met bloedverdunners, worden beïnvloed.
Bij een overschot aan vrije radicalen, raken ze de controle kwijt en gaan ze zich binden aan gezonde cellen. Deze vrije radicalen vallen de cellen aan en kunnen ze zelfs vernietigen. Dit wordt oxidatie genoemd. In onze organen, dus ook de huid en het bindweefsel, ontstaat er een soort stressreactie door de oxidatie.
Antioxidanten beschermen weefsels en het DNA in cellen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in sommige gevallen schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Wanneer ze schade veroorzaken, noemen we dat oxidatieve stress.
Een antioxiderend haarproduct heeft hetzelfde doel als een gezichtsproduct van dezelfde soort: het stopt het oxidatieproces om het haar te beschermen tegen de schadelijke effecten die de tijd kan hebben, in combinatie met omgevingsfactoren.
Blauwe bessen en zijn rijk aan vitaminen A, C, B,B1, B2, B6, E en K. Daarnaast bevatten ze ook verschillende belangrijke mineralen als ijzer, calcium, magnesium, fosfor en kalium. Er zijn maar weinig producten die meer antioxidanten bevatten dan blauwe bessen.
De bekendste antioxidant is wellicht betacaroteen. Fruit en groente die veel betacaroteen bevatten zijn makkelijk te herkennen aan hun oranje kleur, zoals daar zijn: Wortel (natuurlijk!) Gedroogde abrikoos.
Hoe ontstaat oxidatieve stress? Oxidatieve stress ontstaat dus bij een disbalans tussen de productie van vrije radicalen en de mogelijkheid van het lichaam om de schadelijke effecten via neutralisatie met antioxidanten om te keren.
Groene bladgroenten zitten boordevol vitamines en mineralen én bevatten veel bladgroen. Zo krijg je op een makkelijke manier meer zuurstof in je bloed en dit helpt weer om je lichaam snel te reinigen. Wil je met veel gemak meer groene bladgroenten eten, denk dan eens aan een groene smoothie.
Broccolikiemen zijn rijk aan vitamine B6, C en foliumzuur en bevatten tevens veel vezels. Daarnaast zijn broccolikiemen een goede bron van de vitamines B1 en B5. Ook bevat de broccoli(kiem) de plantenstof sulforafaan. Sulforafaan komt ook voor in onder andere broccoli, bloemkool en spruitjes.
De aanmaak van elastine en collageen in de huid wordt bij het ouder worden steeds minder. Hierdoor wordt de huid minder elastisch, dunner en kan zich minder aanpassen aan het onderliggende volume. Doordat ook de schedel krimpt en het onderhuidse volume afneemt, wordt de huid “te groot voor het gezicht”.