De meest bekende landen om dolfijnen in het wild te spotten zijn Egypte, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Mozambique en vele landen uit Noord, Midden en Zuid-Amerika. Het spotten van dolfijnen in Europa is minder bekend.
Zowel in Europa als op verre bestemmingen is het mogelijk dolfijnen te zien. In Europa zijn enkele goede bestemmingen de Azoren, IJsland en Griekenland. Bij verre bestemmingen moet je denken aan Bali, Canada en Costa Rica.
Dat is zo van april tot oktober. April en mei zijn goede maanden om de zogenaamde grotere walvissen te zien zoals de gewone vinvis, de Noorse vinvis en de blauwe vinvis. Potvissen kan je het ganse jaar zien maar de meeste kans heb je tijdens de zomermaanden. De zomer is ook de beste tijd om dolfijnen te spotten.
In het wild komen dolfijnen voor in gematigde en tropische wateren. Ze leven zowel in ondiepe kustgebieden als ver weg van de kust, in de open oceaan. Alleen in de koudere poolzeeën zul je geen dolfijnen vinden. Dolfijnen zijn slim, waardoor ze zich weten aan te passen aan veel verschillende leefgebieden.
Dolfijnen zijn uiterst slim, speels en sociaal, maar soms ook erg sluw. Ze kunnen namelijk bendes vormen, die anderen nietsontziend treiteren en zelfs martelen. Ze herkennen zichzelf in de spiegel en begrijpen het aanwijzen van een voorwerp door een mens.
Maar dolfijnen zijn en blijven wilde dieren, die regelmatig mensen verwonden met beten, snijwonden en gebroken botten. Dat doen ze niet expres, het zijn gewoon grote en sterke wilde dieren die niet geschikt zijn voor de omgang met mensen.
Dolfijnen leven vooral in de ondiepere gebieden van de zee. Ze eten vooral vis en inktvis. Tussen de diverse soorten zitten behoorlijke verschillen: orka's pakken bijvoorbeeld veel grotere prooien (onder andere zeeroofdieren) dan de gewone dolfijn, die hoofdzakelijk van vis leeft.
Het is een bijzondere belevenis om met een zodiac onder leiding van een gids dolfijnen te spotten in de omgeving van de baai van Mont-Saint-Michel. Vanuit de haven van Port-Mer vertrek je aan boord van een zodiac voor een boottocht van vier uur waarin je op zoek gaat naar dolfijnen.
Een golf blijkt voor een dolfijn aantrekkelijk te worden als hij met een kleine veertien kilometer per uur voortrolt. Dat was de snelheid die de onderzoekers hun boot moesten geven om de dolfijnen in de hekgolf te lokken. Ze begonnen hun proef bij acht kilometer per uur.
#GNvdD: Griekenland opent eerste reservaat voor dolfijnen uit gevangenschap. Bij het Griekse eiland Lipsi, een klein, dunbevolkt eilandje in de buurt van Samos in de Egeïsche Zee, wordt een reservaat gebouwd voor dolfijnen die gered zijn uit gevangenschap.
Ook in Spanje zijn er mogelijkheden om met dolfijnen te kunnen zwemmen in hun natuurlijke omgeving. Namelijk op Tenerife, het grootste Canarische eiland. Je kunt een tour boeken waarbij je op ontdekkingstocht gaat in een kajak, en op een diervriendelijke manier tuimelaars en andere soorten dolfijnen zult ontmoeten.
Met dolfijnen zwemmen is in Egypte het hele jaar door mogelijk. Met veel wind kan het zwemmen en varen op open zee minder aangenaam zijn. Ook de hitte tijdens de warmere maanden kan tegen werken.
Goed nieuws: om het water in te gaan met dolfijnen, hoef je helemaal niet op vakantie – dit kan gewoon in Nederland! Exclusief in het Dolfinarium ontmoet je tuimelaar dolfijnen van heel dichtbij. Zie ze zwemmen, bewonder ze tijdens een voorstelling, of ga er zelf mee het water in.
Op Tenerife kun je in een bootje op zoek naar walvissen en dolfijnen. In de wateren rond Tenerife leven groepen grienden, tuimelaars en langsnuitdolfijnen. En ze worden dagelijks gezien. Het gehele jaar door.
Waar kun je walvissen spotten in Europa? De beste plekken in Europa om walvissen in het wild te zien zijn IJsland, Noorwegen en de Azoren. Op deze plekken kunt u vrij gemakkelijk met boten de zee op om diverse soorten walvissen en dolfijnen te spotten.
Walvissen spotten Gran Canaria
Andere walvissoorten zoals vinvissen en orka´s zijn hier ook te vinden. Keer op keer wordt gemeld dat ook orka's en blauwe vinvissen gespot werden. De kans om tijdens een boottocht walvissen voor Gran Canaria te zien is kleiner dan de kans dolfijnen te spotten.
Ja, dolfijnen kunnen mensen heel goed horen praten. Zelfs met een glaswand ertussen! Dolfijnen in het Dolfinarium bijvoorbeeld reageren op handgebaren van mensen en hun stemgeluid. 's Morgens horen ze al wanneer de verzorgers eraan komen om hen wakker te maken.
Dolfijnen kunnen heel goed met elkaar communiceren door middel van fluittonen. Net als mensen, bezit elke dolfijn over een unieke toon. Zo weten ze dus precies wie spreekt, en op welke afstand deze dolfijn zich bevindt. Dolfijnen gebruiken naast verbale communicatie ook lichaamstaal om met elkaar te communiceren.
Ze herkenden dus welke plas van familie was. Dolfijnen plassen en poepen zelf natuurlijk ook gewoon in het water waar ze zwemmen. Het is dus niet zielig voor de dieren. En ze vinden het ook helemaal niet vies.
Gemiddeld worden er tijdens de jaarlijkse traditie zo'n 600 dieren gedood, zeggen de lokale autoriteiten. "De dood van de ruim 1400 dolfijnen en grienden is waarschijnlijk het hoogste aantal ooit gemeten", zegt de dierenwelzijnsorganisatie.
Dolfijnen spelen graag en dat doen ze ook met mensen. Omdat ze in een groepsverband leven heel goed kunnen zwemmen en sterk zijn, kunnen ze ook mensen in nood helpen. Door in een groep om ze heen te zwemmen, kunnen ze mensen zelfs ook tegen haaien beschermen en ze zo naar de kant begeleiden.
Dolfijnen leven onder water. Ze lijken op vissen, maar zijn dat niet. Wist je dat een dolfijn zelfs kan verdrinken?