Standaard softijs wordt bereid van melk of melkpoeder gemengd met water. De melk heeft een lager vetpercentage dan normaal roomijs. Dit mengsel laat men bevriezen bij ongeveer -5 graden, tegen een gekoelde cilinderwand.
Het verschil in calorieën
Een softijsje van 75 gram bevat namelijk 154 kcal en een bolletje roomijs 102 kcal. Dat lijkt dus een betere keuze, maar een bol roomijs is slechts 50 gram, dus 75 gram roomijs bevat ook 153 kcal. Ga je vaak voor 2 bollen? Dan is softijs dus wel net een betere keuze op de calorieënteller.
IJs draaien terwijl je het tapt
Niks van tevoren dus. Ook wordt er geen lucht in geklopt op de wijze zoals een reguliere ijsmachine dat doet. De pomp in een softijsmachine zuigt de mix op en tandwielen maken de mix luchtig terwijl het bevriest. Daarna wordt het ijs direct getapt en geconsumeerd.
Een standaard softijsje heeft de smaak van vanille, maar vaak is er ook keuze uit aardbei, chocola en banaan. Tegenwoordig worden er vaak ook meer trendy smaken aangeboden zoals tropisch fruit en koffie.
Softijs. Er wordt wel eens beweerd dat je bij softijs meer risico loopt op een voedselinfectie, en dat je het als zwangere vrouw niet moet eten. Onderzoek laat zien dat je het veilig kunt eten, ook als je zwanger bent. Wel is het zo dat de machines schoon moeten zijn en de ijsmaker hygiënisch moet werken.
5% pure alcohol in ijs op melkbasis, en max. 7% alcohol in sorbets. Ethanol vermindert het vriespunt van de mix en heeft een invloed op de werking van verdikkings-/gelerende middelen.
Standaard softijs wordt bereid van melk of melkpoeder gemengd met water. De melk heeft een lager vetpercentage dan normaal roomijs. Dit mengsel laat men bevriezen bij ongeveer -5 graden, tegen een gekoelde cilinderwand.
Waterijs, zoals een raket, is de verstandigste keuze. Een waterijsje bevat ongeveer 50 calorieën per ijsje. Sorbetijs komt hierna: 2 bolletjes sorbetijs bevatten ongeveer 90 calorieën (zonder hoorntje). Yoghurtijs levert iets meer energie dan sorbetijs.
Dit heb je nodig: 1000 milliliter melk. 225 gram suiker. 100 milliliter room.
Bij de productie wordt de basismix gepasteuriseerd en moet deze ook rijpen voordat het wordt afgedraaid in een softijsmachine. Hierbij wordt het ijs in zeer korte tijd (15-30 seconden) op het moment dat het nodig is bevroren.
Helaas kunnen er in de ijssoorten van de ijssalon, in verpakt ijs en softijs gluten zitten, omdat toegevoegd zijn ze aan veel basiscomponenten, waarvan het ijs gemaakt wordt.
Wanneer Softijs uit de machine komt, heeft het een temperatuur van ongeveer -5°c. Het bijzondere aan softijs is dat de productietemperatuur ook meteen de consumptietemperatuur is. Dit in tegenstelling tot schepijs, waar de extractietemperatuur tussen -7°c en -9°c ligt en de consumptietemperatuur rond de -12°c ligt.
Een dagkeuze is iets kleins buiten de Schijf van Vijf, waarvan je 3 tot 5 keer per dag iets kunt kiezen. Zoals een waterijsje. Een weekkeuze is groter. Deze kun je beter niet meer dan 3 keer per week nemen.
IJs behoort tot de gefermenteerde producten. Dit betekent dat jouw lichaam moeilijk verteerbaar voedsel hierdoor gemakkelijker kan opnemen. De goede bacteriën in zulke producten kunnen stoffen die je spijsvertering belasten, afbreken.
Afvallen en ijsjes eten
Wie willen afvallen en voor minder calorieën kiest, kan het beste gaan voor waterijs of sorbetijs. Een waterijsje bevat meestal zo'n 40 calorieën en een bolletje sorbetijs bevat ook 40 calorieën. Wie voor yoghurtijs kiest, gaat flink omhoog in het aantal calorieën: een bolletje telt 70 stuks.
Woordvoerder van Unilever, het bedrijf dat Cornetto's produceert, zegt trouwens dat het niet waar is dat het puntje chocolade in het hoorntje ongezond is. Volgens hen is de chocolade die daarin zit niet gehard en daarom dus ook niet door het proces is gegaan.
Welke ijsjes minste suiker? Waterijsjes zijn de beste keus. Die bevatten namelijk geen vet en vaak minder suiker dan chocolade-, room- of yoghurtijs. En daardoor minder calorieën.
Softijs of "vers ijs" is een halffabricaat in de bereiding van (room)ijs, waarbij het rijpingsproces niet wordt uitgevoerd en het ijs direct uit de ijsemmer wordt geconsumeerd. Tijdens het rijpingsproces wordt het ijs 12 uur in een diepvriezer geplaatst, zo wordt het ijs steviger en krijgt het meer smaak.
Bij een temperatuur van ongeveer 20 graden zullen de ijsblokjes na ongeveer 2 uur gaan smelten.
Deze hoorns worden vaak gebruikt om ijs in te serveren. Ze werden voor het eerst gebakken in Luik aan het einde van de 19e eeuw. De koekjes werden genoemd naar obli's, wat weer afgeleid was van het woord oblata. Oblata en obli waren woorden voor niet-geconsacreerde hosties.
Iedereen weet dit natuurlijk, maar je denkt er vaak niet bij na. Niet alles aan yoghurtijs is 'slecht' voor je, want er zitten ook eieren en melk in en die producten zijn goed voor je. Het blijkt dat er in een yoghurtijs gemiddeld 22 gram suiker per 100 gram zit. Dat zijn vier grote suikerklontjes.
Welk Italiaans ijs is het gezondst? Ga dan voor ijs gebaseerd op water, oftewel sorbetijs. Dit zijn meestal de fruitsmaken, zoals aardbei en meloen. In een hoorntje met twee bolletjes sorbetijs zitten ongeveer 90 calorieën, terwijl een hoorntje met twee bolletjes schepijs 220 calorieën telt.