Het wordt gebruikt om gerechten te kleuren (en smaak te geven), zoals visgerechten, groentes, maar vooral rijst. In de Nederlandse keuken wordt saffraan gebruikt in drop en thee en in de Aziatische keuken in marinades. Verder geeft het smaak aan tabak, dranken, medicijnen en snoepjes.
Smaakmaker. Het bijzondere kruid wordt gebruikt om smaak, kleur en aroma toe te voegen aan zowel zoete als hartige maaltijden. De smaak van saffraan lijkt een beetje op die van honing, maar is net wat bitterder. Door saffraan aan je gerecht toe te voegen krijgt het gerecht, een warm aroma.
Saffraan is duur
De belangrijkste reden waarom saffraan duurder is dan andere specerijen, is het feit dat het productieproces van deze specerij niet geautomatiseerd kan worden. Saffraan wordt gewonnen uit de draden / stigma's die zich in de bloemen van saffraan crocus of crocus sativus plant bevinden.
Voedingsmiddelen zoals saffraan kunnen ook allergische reacties veroorzaken. Echter zijn er uit diverse studies waarbij tests zijn uitgevoerd op mensen geen significante of gevaarlijke bijwerkingen gevonden bij dosering onder de 1.5 gram per dag.
1 kg saffraan kost tussen de 30.000 en 40.000 euro. Voor 1 kg saffraan heeft men zo'n 180.000 bloemen nodig. Met 1 gram saffraan, daarentegen, kan men zo'n 100 porties bereiden!
Saffraan is een krachtige antioxidant
Opmerkelijke saffraan-antioxidanten zijn onder andere crocin, crocetine en safranal. Crocine en crocetine kunnen antidepressieve eigenschappen hebben, hersencellen beschermen tegen progressieve schade, ontstekingen verbeteren , eetlust verminderen en helpen bij het afvallen.
Tips om zelf saffraan te kweken
Onkruid gaat met veel voeding en vocht lopen die essentieel zijn voor de krokussen. Goed doorlatende grond is ook belangrijk en niet te veel dierlijke mest. De bollen mogen ook best diep de grond in. Zo maken ze langere stengels aan en krijg je grotere stampers.
Saffraan is tegelijkertijd rustgevend als opwekkend. Saffraanwijn of -thee, is lustopwekkend. Het verhoogt de gevoeligheid van de vrouw en de viriliteit van de man en wordt beschouwd als een krachtig afrodisiacum.
Suppletie met saffraanextract (30 mg/dag gedurende 8 weken) verlicht depressieve klachten en andere symptomen van premenstrueel syndroom significant, is de conclusie van een placebogecontroleerde pilotstudie met 50 vrouwen (20-45 jaar) met PMS.
Het wordt gebruikt om gerechten te kleuren (en smaak te geven), zoals visgerechten, groentes, maar vooral rijst. In de Nederlandse keuken wordt saffraan gebruikt in drop en thee en in de Aziatische keuken in marinades. Verder geeft het smaak aan tabak, dranken, medicijnen en snoepjes.
Warm water test
Doe een beetje saffraan in kokend water en wacht 5 minuten. Als de kleur van de saffraandraadjes na 5 minuten niet wit wordt, geeft dit aan dat deze origineel is. Als dit in minder dan 5 minuten gebeurt, betekent dit dat de saffraan nep is.
Saffraan is het duurste specerij ter wereld.
Saffraan thee (puur!)
500 ml kokend water0,05 gram saffraandraadjes (10-15 stampers) Een halve liter water koken. Doe de water in een kan of in 2 mokken.
De unieke smaak laat zich het best omschrijven als een aardse honing-achtige smaak. Er volgt een licht bitter accent aan het einde, waardoor er een unieke smaakbeleving ontstaat. Saffraan is op die manier een fijne toevoeging aan bijvoorbeeld paella, risotto en andere (Perzische) rijstgerechten.
* Zoete kip contrasteert heerlijk met het lichte bittertje van saffraan. Je proeft iets nootachtigs wanneer je ze samen in de pan bakt. * Saffraan heeft een voorliefde voor romige smaken. Combineer saffraan met kardemom in een lassi (Indiase yoghurtdrank), rijke rijstepap met sinaasappel of met roomijs.
Gebruik je de draadjes ( niet het poeder) dan kun je deze direct gebruiken in gerechten. Zorg ervoor dat er voldoende tijd en ruimte is, om de kleur vrij te laten komen. Dank bijvoorbeeld aan rijst koken. Door één of twee draadjes mee te laten koken verkleurt de rijst en krijgt het een verfijnde smaak.
Saffraan(extract) is zeer veilig in doseringen (20-200 mg/dag) die in humane studies zijn gebruikt. In een enkel geval kan het gebruik van saffraan gepaard gaan met nervositeit, misselijkheid of hoofdpijn.
De meeste mensen die beginnen met het elke dag nemen van Saffraan voelen de effecten na 10-20 dagen.
Hoe wordt Positief Saffraan Complex ingenomen? Eénmaal daags 1 capsule tijdens de maaltijd met water innemen. De duur van gebruik kan naar behoefte worden verlengd. De aanbevolen dagdosering niet overschrijden.
Saffraan werkt ontstekingsremmend en heeft een pijnstillende werking. Voor een extra sterke werking voeg je een halve theelepel geelwortel (kurkuma) toe aan de thee.
De meeste mensen gebruiken 1 tot 2 draadjes saffraan per persoon, waarmee je meteen een handige richtlijn hebt. En wil je het liever afwegen? Je hebt al voldoende aan zo'n 0,1 gram, bijvoorbeeld als je voor 4 personen kookt.
Depressie symptomen en voorkomen met antidepressiva zoals zaffranax.
Maar kun je saffraan in Nederland kweken? Hoewel saffraan uit een droger en warmer klimaat komt, kun je het ook makkelijk in ons klimaat kweken. De krokusbollen zijn winterhard en kunnen temperaturen van wel -10°C overleven.
Het beste is om de gehele bloem te plukken als deze zich net geopend heeft. Als u alle bloemen verzameld heeft kunt u ze uitspreiden op bijvoorbeeld een dienblad of gewoon op tafel. Hierna trekt u voorzichtig de drie rode stampers uit de bloemen. De stampers zullen vooralsnog met hun uiteinden aan elkaar vast zitten.
Verstegen Saffraan heel bestellen | ah.nl.