Pieter van Vollenhoven heeft zijn graf op de landerijen van Paleis Het Loo al zo'n drie jaar geleden geregeld. De gemeenteraad van Apeldoorn is toen akkoord gegaan met het bestemmingsplan waarin de rustplaats voor Van Vollenhoven en Prinses Margriet is vastgelegd.
Het echtpaar ging wonen in de rechtervleugel van Paleis Het Loo in Apeldoorn. In 1975 verhuisde het gezin naar Huis Het Loo dat Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven dichtbij Paleis Het Loo hebben laten bouwen.
Na precies 33 jaar werd zij op 30 april 2013 opgevolgd door haar zoon, Koning Willem-Alexander. Prinses Catharina-Amalia, de Prinses van Oranje, is sindsdien de eerste in lijn van troonopvolging. Zowel Koningin Juliana als Koningin Beatrix kozen ervoor afstand te doen van de troon.
Prinses Margriet is beschermvrouwe van Introdans en prinses Beatrix is beschermvrouwe van het naar haar vernoemde Prinses Beatrix Spierfonds, vandaar dat de zussen hier allebei een avond voor vrij hadden gemaakt.
Nog een kwart gaat volgens de schatting naar staatsobligaties en leningen. Het overgebleven kwart zou de familie in cash hebben. Met schattingen, zoals die van de Quote 500, kunnen we toch inzicht krijgen in het vermogen van ons koningshuis. "Wij schatten dat ze ongeveer 1,2 miljard euro aan vermogen hebben.
Koken voor de koning
Dan heeft topkok Willem-Pieter van Dreumel (samen met een team van acht chefs) een heerlijk maal voor ze gekookt. Hij zorgt ervoor dat de koninklijke familie elke dag een verrukkelijk, gezond diner krijgt voorgeschoteld.
Sinds de bijzetting van Willem van Oranje in 1584 rusten alle leden van het Huis van Oranje-Nassau met hun echtgenoten in de grafkelder van de Nieuwe Kerk te Delft. Ook zijn twee kinderen van Prinses Carolina van Oranje-Nassau, gehuwd met de vorst van Nassau-Weilburg, in de Koninklijke grafkelder bijgezet (13 en 14).
Dat Willem van Oranje in Delft werd begraven, was eigenlijk niet de bedoeling. De Nassau's werden allemaal in Breda begraven, maar ten tijde van de dood van Willem van Oranje in 1584 was die stad in Spaanse handen. Zo kwam het dat de laatste rustplaats van de eerste Willem in de Nieuwe Kerk was.
Maar wat als Amalia helemaal geen kinderen krijgt? Mocht Amalia geen kinderen krijgen, dan is de volgende in lijn van de troonopvolging haar zus Alexia. Als Alexia koningin wordt, dan wordt haar oudste kind de volgende troonopvolger. Mocht Alexia de troon niet willen bestijgen, dan is prinses Ariane aan de beurt.
De kleur oranje heeft te maken met de achternaam van de Beatrix: van Oranje-Nassau.
In het Paleis op de Dam in Amsterdam tekent zij de akte van de abdicatie. Na haar aftreden verhuist Beatrix in 2014 naar Kasteel Drakensteyn. De laatste jaren doet ze het rustiger aan en verschijnt minder vaak in het openbaar: in 2014 nog 63 keer, in 2017 was zij nog bij 28 bijeenkomsten.
Later deelde de Rijksvoorlichtingsdienst dat Anita wel een operatie is ondergaan vanwege een spontaan lek van hersenvocht in haar rug. Dit zorgde voor veel pijn en daarvoor is ze behandeld in het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles. Maar wat ze precies voor ziekte heeft, blijft vooralsnog een groot mysterie.
In januari 2019 verhuisde zij met haar ouders Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima en haar twee zussen Prinses Alexia en Prinses Ariane naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Vanaf september 2022 woont en studeert de Prinses in Amsterdam.
Er zijn twee grafkelders. In de oudste rusten Hendrik III en zijn zoon René van Chalon, de laatste Nassau die in Breda werd begraven. In de andere bevinden zich de overblijfselen van Anna van Buren, de eerste vrouw van Willem van Oranje, en hun jong gestorven dochtertje.
Willem van Oranje trouwde in 1551 met Anna van Egmond (1533-1558), in 1561 met Anna van Saksen (1544-1577), in 1575 met Charlotte de Bourbon (1546/1547-1582) en in 1583 met Louise de Coligny (1555-1620).
De Sint-Sulpitiuskerk te Diest: de laatste rustplaats van Prins Filips Willem van Oranje. Op 1 april 1618 werd Prins Filips Willem van Oranje, in uitvoering van zijn testament, begraven in de Sint-Sulpitiuskerk te Diest.
Voor een lijk in een kist helemaal verteerd is (verdwenen is), moet u aan tientallen jaren denken. Soms kun je na honderden jaren nog skeletten of delen van skeletten op een oude begraafplaats vinden. Soms is na 20 of 30 jaar alles helemaal weg.
Voor grafkelders die manueel of met een kraan geplaatst worden: grafkelder van 1 persoon: 350 euro. grafkelder van 2 personen: 475 euro. grafkelder van 3 personen: 700 euro.
In de Oude Kerk liggen heel wat beroemde Delftenaren begraven zoals Johannes Vermeer en Anthoni van Leeuwenhoek. In totaal telt de kerk zo'n 400 graven. Maar één graf is altijd leeg gebleven: het familiegraf Snoeck-Meynhardt.
De functie van hofdame is, net als die van kamerheer en grootmeesteres, een onbezoldigde honoraire functie, zij ontvangen dus geen salaris.
Huisdieren en het Koningshuis
Willem-Alexander en Máxima hebben nog drie andere honden: de labradors Nala, Skipper & Luna. Willem-Alexander heeft naast honden ook vaak kippen gehad. Tijdens zijn studententijd verzorgde hij kippen én een haan. Vooral met de haan waren de buren wat minder blij.
“Het is altijd een beetje anders, maar meestal yoghurt met vruchten en thee”, vertelde ze. Geen koninklijke maaltijd dus: gewoon een bakje yoghurt. De koning en koningin ontbijten graag met het gezin. “Het is voor ons een ritueel dat belangrijk is en waarbij we de dag doornemen.”