De enige manier waarop verklevingen kunnen worden behandeld, is een (kijk)operatie. De chirurg verwijdert dan de bindweefselstrengen in de buikholte of maakt ze los. Dit wordt adhesiolyse genoemd. Een groot nadeel van deze behandeling is dat er de (kijk)operatie weer nieuwe verklevingen ontstaan.
Verklevingen kunnen voorkomen rond de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken, of op andere plaatsen in de buik. Meestal geven ze geen klachten. Een aantal mensen krijgt wel klachten. Zij krijgen bijvoorbeeld last van buikpijn, een opgezette buik en verstopping.
Omdat DIE en daarmee samenhangende verklevingen en vergroeiingen veelal in het kleine bekken, diep onderin de buik zitten, kunnen deze vrij vaak met echoscopie worden opgespoord.
Cine-MRI is een nieuwe dynamische MRI scan waarmee verklevingen kunnen worden opgespoord. Met deze scan kan in de toekomst worden onderzocht of pijnklachten daadwerkelijk door verklevingen worden veroorzaakt.
Overmatig littekenweefsel wordt eerst door de plastisch chirurg verwijderd. Dit gebeurt onder lokale of algemene verdoving. Tijdens de ingreep is ook de radiotherapeut aanwezig om in het litteken een dunne katheter in te brengen. Deze katheter wordt later gebruikt voor de inwendige bestraling.
Als het bindweefsel verstijfd of verkleefd is, geeft dit pijnklachten. Dit komt omdat het weefsel tijdens het bewegen niet goed meer mee rekt met de spieren en de huid. Je kunt dit vergelijken met een trui. Wanneer je een trui aantrekt die lekker zit, kun je prettig bewegen en voelt het goed aan.
Een goede manier om zelf je bindweefsels aan te pakken is met een foamroller. Hiermee maak jij je bindweefsel los en bewerk je de doorbloeding zodat de af- en aanvoer van afvalstoffen een boost krijgt. De foamroller is geschikt voor het losmaken van je bindweefsel van je nek, rug, buik, armen en benen.
Een litteken en het gebied er omheen kan na verloop van tijd pijn gaan doen. De oorzaak is in veel gevallen een beschadiging van een zenuwtak of een zenuwtak die vastzit in het littekenweefsel. Er kan ook neuroomvorming (een goedaardige uitstulping van een zenuwtakje) optreden.
Verklevingen worden gevormd wanneer het lichaam zich probeert te herstellen. Deze normale reactie en dus verklevingen kunnen ontstaan door: Operatie zoals blindedarmoperatie en baarmoederoperatie. Darminfectie.
Verklevingen zijn een soort inwendig littekenweefsel. Dit littekenweefsel bestaat uit stugge strengen of vliezen bindweefsel. De verklevingen kunnen zich bevinden tussen de darmlussen onderling maar ook tussen de buikwand en de darm.
Op een MRI- of CT-scan is littekenweefsel niet altijd goed te zien, maar met een epiduroscopie wel.
Deze verklevingen komen door een beschadiging van het baarmoederslijmvlies, meestal door een operatie. De verklevingen maken het erg moeilijk om zwanger te worden en kunnen bij een zwangerschap zorgen voor een miskraam of vastzittende placenta.
Het verloop van endometriose valt moeilijk te voorspellen. Bij een enkeling geneest het spontaan, bij anderen niet. Soms breidt het zich in de loop der jaren uit. Endometriose komt meestal alleen voor in de levensfase waarin vrouwen menstrueren.
De enige manier waarop verklevingen kunnen worden behandeld, is een (kijk)operatie. De chirurg verwijdert dan de bindweefselstrengen in de buikholte of maakt ze los. Dit wordt adhesiolyse genoemd. Een groot nadeel van deze behandeling is dat er de (kijk)operatie weer nieuwe verklevingen ontstaan.
Verklevingen in de buik kunnen aanleiding geven tot buikpijn, opgezette buik, verstopping, krampen, misselijkheid, vermoeidheid, diarree, onregelmatige menstruatie, verminderde vruchtbaarheid, pijn bij gemeenschap, etc.
Uit het onderzoek van het AMC blijkt dat een vijfde van de vrouwen die een curettage heeft ondergaan last krijgt van verklevingen. Ook neemt de kans op een vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap toe. Normaal gesproken is dat 6 procent. Na een curettage is dat volgens de onderzoekers 9 procent.
Littekenweefsel kan je in je hele lijf vinden. Deze verklevingen kan men vaak niet zichtbaar maken bij conventionele beeldvormingstechnieken zoals een echo. Een litteken kan ook zenuwen en lymfe- en bloeddoorstroming beïnvloeden.
Stress en de buik
Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, meer adrenaline en een sneller reactievermogen. Dit heeft wel als gevolg dat er minder bloed naar de darmen gaat. De darmfuncties worden hierdoor vertraagd. Dit kan leiden tot verschillende darmklachten, zoals maagpijn, verstopping en een opgeblazen buik.
Neem het litteken tussen duim en wijsvinger en maak kleine ronddraaiende bewegingen. Zo houd je het litteken soepel en zorg je voor aanmaak van nieuw collageen. Maar let op: niet te vroeg! Pas als het litteken stevig genoeg is en alle korstjes verdwenen zijn.
Het onderhuids littekenweefsel voelt hard aan en is meestal rood van kleur door een verhoogde bloedvoorziening. Bepaalde plekken op het lichaam zijn gevoeliger voor de vorming van een hypertrofisch litteken. Enkele voorbeelden zijn de oren, het borstbeen en de schouders.
Dit onderhuidse littekenweefsel levert vaak klachten op die niet altijd erkend worden. Dit onderhuidse weefsel blijft in sommige gevallen groeien wat vaak pas na jaren klachten veroorzaakt. Daarom is het verstandig om direct na een medische ingreep te starten met een littekenbehandeling door middel van fysiotherapie.
Een van de belangrijkste bouwstenen voor je bindweefsel is glucosamine. Daarnaast is ook voldoende vitamine C, foliumzuur en magnesium nodig. Vitamine B12 kan een belangrijke aanvulling zijn, zeker als je weinig/geen dierlijke producten eet.
De effecten van een bindweefselmassage kunnen zeer groot zijn. Het kan voorkomen dat iemand heftig reageert op de massage, de huid wordt dan rood. Ook kan de massage als onprettig en zelfs pijnlijk ervaren worden. Iemand kan zich na een massage ook vermoeid voelen.
Verklevingen kunnen ontstaan door een operatie, door littekenweefsel, maar ook door een infectie (darminfectie, longontsteking) of endometriose. Soms ontstaan verklevingen door oude trauma's die we al lang zijn vergeten, bijvoorbeeld als je als kind met de fiets gevallen bent en een fietsstuur in je buik hebt gekregen.