Ligt er Cat5e (te herkennen aan opschrift op de kabel), dan is het voldoende voor glasvezel. Deze kabel gaat namelijk tot een snelheid van 1GB, toch adviseren wij om altijd te kiezen voor Cat6.
UTP kabel Cat6 - Deze internetkabel is perfect wanneer jij thuis een snel en betrouwbaar netwerk wilt aanleggen. Deze kabel is KPN geschikt en is door de stugge kern achter muren of in leidingen te plaatsen. Het snoer is aan te sluiten op een LSA strook of een keystone en heeft een 100% koperen ader.
Als u zich afvraagt welke UTP kabel u het best kunt aanschaffen, kunt het volgende aanhouden: Voor thuisgebruik voldoet een Cat6a kabel altijd. Deze ondersteunt maar liefst 10.000 mbit/s met een doorvoersnelheid van 500mhz.
Een aansluitkabeltje om je modem te verbinden met het glasvezelmodem, ontvang je per post. De aansluitkabel voor glasvezel is vaak rood, maar kan ook grijs of wit zijn. In de tekeningen is de kabel van het glasvezelkastje naar je modem altijd rood.
Het verschil tussen CAT5e en CAT6 wordt behaald in de bandbreedte. CAT5e haalt 100mhz en CAT6 haalt 250mhz. Dit wil zeggen dat een CAT6 kabel meer data tegelijkertijd kan verwerken.
Een CAT 6 kabel heeft een maximale frequentie van 250 Mhz. Ook bij CAT 6 is de maximale lengte 100 meter, maar dit is lager als je een snelheid hoger dan 1000 Mbit wilt halen.
De maximale afstand van een goede kwaliteit CAT5e ethernet kabel is 100 meter. Deze afstand kan minder zijn als er gebruik wordt gemaakt van een inferieure kwaliteit. Boven deze 100 meter moet het signaal worden versterkt door - bijvoorbeeld - een hub of switch te plaatsen.
Voor televisie via glasvezel zul je dus een netwerkkabel moeten aanleggen naar je toestel. Glasvezel kan hoge internetsnelheden aan, en daarom raden we aan om minimaal CAT6 netwerkkabels te gebruiken.
Nadat glasvezel in een straat is aangelegd, worden individuele huizen of flats aangesloten. De monteur installeert een glasvezel-aansluitpunt, vaak in de meterkast. Een provider kan de verbinding vervolgens activeren en stuurt een installatiepakket op.
Ondanks dat Ziggo geen glasvezel internet levert bestaat het Ziggo netwerk wel voor 97% uit glasvezel. Dit komt omdat het Ziggo netwerk een zogenoemd HFC-netwerk is, oftewel een Hybrid Fiber Coaxial netwerk.
Wil je een vast netwerk door het hele huis aanleggen? In dat geval is het raadzaam om voor een CAT6 of CAT6a kabel te kiezen. Wanneer het slechts om een korte afstand gaat, is een CAT5E kabel voldoende. CAT7 en CAT8 kabels zijn voornamelijk gericht op toepassingen in datacentra.
Cat6 internetkabel – Gaat tot een snelheid van 1.000 Mbit/s met een doorvoersnelheid van 250mhz. Cat6a internetkabel – Gaat tot een snelheid van 10.000 Mbit/s met een doorvoersnelheid van 500mhz. Cat7 internetkabel – Gaat tot een snelheid van 10.000 Mbit/s met een doorvoersnelheid van 1.000mhz.
Dit betekent dat Cat6 een doorvoersnelheid heeft van 250MHz. Kortom, een Cat6a kabel behaald hogere snelheden en kan daarnaast meer data tegelijkertijd verwerken.
De glasvezelkabel wordt in de straat gelegd. Tegels worden uit de stoep gehaald om de kabel te kunnen leggen. De straat hoeft niet te worden afgesloten, maar de auto moet wel aan de kant. Tegelijkertijd wordt de glasvezelkabel ook van de straat tot aan het huis gebracht.
Voor glasvezel internet heb je een speciaal modem nodig. Het installeren is niet zo moeilijk als het misschien lijkt. Met de installatie door een ervaren monteur heb je binnen no time vliegensvlug internet thuis. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor glasvezel internet.
Onze monteur helpt je met het aansluiten van je modem, wifi, 1 tv-ontvanger, 1 pc of tablet en 1 vaste telefoon. Als het nodig is, legt (zonder wegwerken) de monteur gratis en in overleg extra of vervangend maximaal 15 meter internetkabel.
Sluit het ene uiteinde van de meegeleverde UTP kabel aan op poort 1 van de wifi-router. Het andere uiteinde sluit je aan op het glasvezelmodem. Deze bevindt zich aan de onderkant als je hem hebt opgehangen. Druk de beide uiteinde door totdat je een klik hoort of voelt.
Glasvezelkabels zijn amper gevoelig voor een temperatuurverandering en kunnen daarom op elke gewenste diepte liggen. De performance blijft hetzelfde. Koperen kabels zijn wel gevoelig voor wisselingen in temperatuur en liggen daarom dieper. NEN-norm 7171-1 hanteert een graafdiepte van 60 cm.
Heb je Ziggo, dan gebruik je ons krachtige GigaNet. Met dit glasvezel-kabel netwerk en SmartWifi heb je een perfecte verbinding naar en in je huis. GigaNet is stabiel, snel en veilig. Met GigaNet ben je klaar voor alles wat je wilt doen.
Coaxkabels hebben een betere bescherming dan UTP-kabels dankzij de geweven koperen afscherming. Dit blokkeert magnetische interferentie (het beïnvloeden van de werking van een systeem door een stoorsignaal). UTP-kabels kunnen grotere afstanden bereiken zonder significant kwaliteitsverlies.
Nee, de wifi-snelheid verandert niet bij glasvezel. De download- en upload-snelheid wel.
COAX-kabel
Bij de overgang naar glasvezel wordt geen gebruik meer gemaakt van COAX. Glasvezel gaat over in netwerkaansluitingen en deze gaan vervolgens naar de modem, router, settopbox, enzovoorts. Uw COAX-kabels zijn dan niet meer nodig, deze moeten vervangen worden door netwerkkabels.
Het belangrijkste verschil tussen CAT5e- en CAT6-kabels zit in de bandbreedte die de kabel kan ondersteunen voor gegevensoverdracht. CAT6-kabels zijn bedoeld voor bedrijfsfrequenties tot 250 MHz tegenover 100 MHz voor CAT5e. Dit betekent dat een CAT6-kabel meer gegevens tegelijkertijd kan verwerken.
Een ander voordeel is dat ik makkelijker de (stugge) kabel door de leidingen kan trekken, immers 1 gaat beter dan 2. Een nadeel zou kunnen zijn dat er op deze manier nooit een 1Gbit aansluiting gerealiseerd kan worden zonder 1 van de 2 aansluitingen in de inbouwdoos op te heffen.
Als de afstanden in je huis niet groter zijn dan 100meter en de snelheden niet hoger hoeven zijn dan 1000Gbit (moet je echt meer dan 1000 huisgenoten in een heel slecht opgezet LAN hebben), dan is Cat5e meer dan genoeg.