Big Green Egg produceert haar groene eieren in Mexico, Grill Dome in India en een Kamado Joe wordt in China geproduceerd en geassembleerd.
Na 18 verschillende Kamado Barbecue's getest te hebben konden we niet anders dan concluderen dat de Big Green Egg Large momenteel de beste keuze is van 2022. Met deze big boy grill je direct voor 8 personen. Verder is de kuip bestand tegen temperaturen tot 350 graden.
Hoewel de Black Bastard in Nederland is ontwikkeld, wordt deze in China geproduceerd. Big Green Egg is daarentegen een Amerikaans bedrijf, dat zijn producten door een gespecialiseerde fabrikant in Mexico laat ontwikkelen.
Een Kamado Joe is bijvoorbeeld een stuk dikker dan een Big Green Egg, dus is hij constanter en zuiniger, maar misschien net iets minder eenvoudig omlaag te krijgen (Het verschil is triviaal). Een ander nadeel van keramische barbecues is dat ze zwaar zijn en moeilijk te verplaatsen.
Big Green Egg: wereldwijd het grootste & oudste merk wordt gemaakt in de VS (het keramiek wordt gemaakt in een gezamenlijke fabriek met NASA die in Mexico staat).
Door de BGE gaan zelfs mensen die niet graag barbecueën ervan genieten”, zegt hij lachend. Ook over de prijs is de BGE-expert duidelijk. “Het kost wat, maar een goedkope barbecue die veel meer houtskool verbruikt, na vijf jaar kapot is en dan vervangen moet worden, is veel duurder.”
De Kamado Classic II is de nieuwste model Kamado in het assortiment van Kamado Joe®. Dit model is gemaakt volgens dezelfde hoge maatstaven voor wat betreft vakmanschap en innovatie waar Kamado Joe® om bekend staat. Door de vele nieuwe details is dit de meest geavanceerde kamado BBQ die er momenteel op de markt is.
De grote merken geven een levenslange garantie op het keramiek. Maar de kwaliteit van de andere onderdelen zoals de spanbanden, scharnieren en vuurschaal zijn minstens zo belangrijk. Alles bij elkaar maakt een goede kamado. Op het keramiek moet minimaal 20 jaar garantie zitten.
Door de warmte en koude werking ontstaan er altijd kleine scheurtjes en barstjes, heel normaal dus. Het emaille van de Kamado kan micro barstjes vertonen, dat noemen we ook wel craquelé. De werking en duurzaamheid van de Kamado heeft er uiteraard niet onder te leiden.
Een kamado is veelzijdig: meer dan grillen alleen
En, bijkomend voordeel is dat een kamado veel minder houtskool verbruikt dan een gewone houtskool barbecue. Wat zijn de mogelijkheden: Roken: je kunt je kamado verhitten en op een lage temperatuur houden. Dit kan met een gewone BBQ niet.
Volgens de Grill Guru heren (HarlemBBQ) produceert Grill Guru top kwaliteit barbecues die zijn ontworpen en gebouwd om alle seizoenen te genieten. Door de uitstekende isolerende eigenschappen van de keramische Guru's is het goed op temperatuur houden van je kamado een Fluitje van een cent.
Het 2022 model is op een aantal punten verbeterd. De gietijzeren topschijf is bijvoorbeeld aangepast en sluit daardoor nóg beter af. Daarnaast heeft het 2022 model een vernieuwde thermometer. De verhoogde houtskoolmand maakt het mogelijk om meer houtskool in één keer aan te steken.
The Bastard Premium houtskool is een houtskool van hoge kwaliteit, speciaal voor de Kamado barbecue. Gegarandeerd een langere brandduur van 50% ten opzichte van normale houtskool soorten.
Volgens de Grill Guru heren uit Haarlem produceert Grill Guru top kwaliteit barbecues die zijn ontworpen en gebouwd om alle seizoenen te genieten.
Big Green Egg werkt met een vilt die je afhankelijk van het gebruik 2 tot 3 keer per jaar moet vervangen. Kamado joe werkt voor sommige modellen met een fiberglass die veel minder vaak moet vervangen worden. Zoals we al aangaven zal Big Green Egg nooit iets op de markt brengen voor ze het uitgebreid getest hebben.
The Bastard. Een goed alternatief voor de Green Egg is The Bastard. Dit is een kamado van Nederlandse bodem met de slogan: “Serious outdoor cooking”; dan weet je waar je aan toe bent. Het merk bestaat sinds 2013 en is inmiddels een bekend merk in de wereld van kamado-barbecues.
Kan ik mijn kamado onder alle weersomstandigheden gebruiken? De kamado is een kooktoestel voor alle weertypes en kan gebruikt worden wanneer u maar wilt genieten van de geweldige smaak van een barbecue.
We raden sterk af de Big Green Egg binnen te gebruiken. Overigens geldt dat voor alle barbecues in het algemeen. Hoewel het mogelijk is om één van de kleinere modellen van de Big Green Egg onder professionele omstandigheden binnen te gebruiken, moet u zich bewust zijn van de risico's.
Je Kamado kan zonder problemen het hele jaar door buiten staan. Het unieke keramiek kan heel goed tegen allerlei weersomstandigheden.
Funfact: kamado betekent in het Japans: 'oven / haard'. Het grootste verschil tussen een 'standaard' ketel BBQ en een kamado is het materiaal. De kamado wordt gemaakt van sterk keramiek. Dit heeft de eigenschap dat het enorm goed tegen hitte kan en deze vast kan houden.
Omdat de barbecue hitte goed vasthoudt en weerkaatst, heeft deze weinig houtskool en zuurstof nodig. Daardoor is minder ventilatie nodig dan bij andere barbecues. Vocht dat uit bijvoorbeeld vlees verdampt, gaat daardoor minder snel verloren. Bij meer uitstroom van lucht droogt vlees namelijk uit.
De Patton Kamado Grill dankt zijn geweldige resultaten aan de kwalitatieve keramische schaal en de juiste gecontroleerde luchtstroom. Alle gerechten komen nog smaakvoller uit en je mag dus opletten dat je je vingers er niet bij op zult eten.
De Kamado Joe Classic II Stand-Alone weegt 85kg, heeft een roosterdoorsnede van 46cm en is 122cm hoog.
Waarom moet ik voor de Grill Guru kiezen? De keramische barbecues van Grill Guru zijn gemaakt van keramiek dat bestand is tegen hoge temperaturen en dat de warmte goed vast houdt. De Grillerette is een tafelgrill die het gemakkelijk maakt om gezellig aan tafel met elkaar te kunnen barbecueën.
De Weber Master Touch barbecue is door ons uitgeroepen tot de beste houtskool barbecue. Weber staat bekend om haar kwaliteit, dus met een Weber barbecue ben je altijd gegarandeerd van een goede barbecue. De barbecue is gemaakt van geëmailleerd porselein wat betekent dat de barbecue nooit kan gaan roesten.