De voorkant van je hoofd wordt steeds kaler. Er komen kale plekken aan de zijkanten van je voorhoofd: je krijgt diepere inhammen. Ook het bovenste deel van je hoofd (je kruin) wordt kaal. De kale plekken op je hoofd worden steeds groter.
Het haar midden op je hoofd wordt dunner. Je ziet daar de huid van je hoofd door je haren heen. Er blijft vaak wat dunner haar op je hoofd zitten. Je krijgt geen echte kale plekken.
Het wordt geschat dat ongeveer 50% van de vrouwen en 65% van de mannen van alle leeftijdsgroepen wereldwijd haarverlies ervaart. Bijna tweederde van de mannen ervaart haarverlies vóór de leeftijd van 35 jaar. 85% van de mannen ervaart dunner wordend haar en haarverlies vanaf de leeftijd van 40 jaar.
Veel mannen beginnen kaal te worden in hun twintigerjaren, maar het duurt gemiddeld zo'n 15-25 jaar om helemaal kaal te worden. De helft van de vijftigers is redelijk kaal. Toch kunnen sommige mannen in minder dan 5 jaar kaal worden. Het is bijna onmogelijk om een vinger te leggen op hoe lang het proces zal duren.
Als je vader of zijn ouders kaal zijn, is er een gerede kans dat jij ook kaal wordt, maar het is dus onbekend hoe groot deze kans precies is. Omdat je, in tegenstelling tot de autosomen, slechts een paar geslachtschromosomen hebt, is het effect van het kaalheid bepalende X-chromosoom geconcentreerd.
Als de haaruitval wordt veroorzaakt door hormonen, kan medicatie zoals finasteride helpen om de haaruitval te stoppen. In sommige gevallen kan haaruitval niet worden gestopt, maar kan het wel vertraagd worden met de juiste behandeling of het gebruik van de juiste producten.
Hoewel je misschien denkt dat je te jong bent om op je 20e al kaal te worden, kan haarverlies eigenlijk al op je 15e of 16e beginnen.
Van alle mannen tussen de 18 en 25 jaar heeft al een derde te maken met kaalheid. Dit komt doordat in die periode het testosteron niveau stijgt die haaruitval veroorzaakt. Over het algemeen komt haaruitval vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
Hoewel klassieke mannelijke kaalheid vaak pas op latere leeftijd optreedt, zijn er ook mensen die al op jonge leeftijd last krijgen van inhammen, een terugtrekkende haargrens of dunner wordend haar.
De haren vallen meestal uit 3 tot 4 maanden na de blootstelling aan de oorzaak. Deze tijdelijke haaruitval kan tot 3 maanden duren en is volledig omkeerbaar. Soms duurt de haaruitval langer dan 6 maanden en dan spreken we van een chronisch telogeen effluvium.
Bij veel haartuitval verlies je meer dan 120 haren per dag en hierdoor wordt je haar dun. Dit kan bijvoorbeeld komen door stress, koorts, erg dun zijn, te weinig ijzer in uw lichaam, een bevalling, een ziekte of een operatie.
Belangrijk is om de oorzaak van het haarverlies door een arts vast te laten stellen. Als stress de oorzaak is, dan doet u er goed aan om de mate van stress te verminderen. Op het moment dat uw lichaam meer in evenwicht is, kan het natuurlijke haargroeiproces zich soms weer herstellen.
Doorgaans begint de haarlijn zich eerst boven de slapen terug te trekken, en beweegt zich daarna geleidelijk aan naar achteren. Je kunt al het haar op de bovenkant van je hoofd verliezen als dit vordert, of er blijft wat dun haar over bovenop je hooft in de vorm van een M.
Bij haaruitval kun je dus ervaren dat de hoofdhuid pijnlijk en geïrriteerd is. In andere gevallen is haaruitval niet het gevolg van iets wat van buitenaf komt, maar slechts een erfelijke aandoening, en dan doet de hoofdhuid meestal geen pijn.
4 Meer testosteron
Eén van de redenen dat je haarlijn überhaupt is verdwenen, is ook meteen de reden dat je zo mannelijk overkomt. Kale mannen hebben namelijk hogere testosteronwaarden dan de gemiddelde man, blijkt uit onderzoek.
Zoals eerder al aangegeven, kan dit op verschillende leeftijden gebeuren. Sommige mannen hebben hier al vanaf hun 20e levensjaar last van, terwijl het bij andere mannen pas vanaf het 50e levensjaar zichtbaar wordt. In veel gevallen ontstaan de inhammen door de aandoening 'Alopecia Androgenetica'.
De haargroei van mannen vertraagt van nature naarmate we ouder worden. Met name haarzakjes beginnen na verloop van tijd te krimpen, wat resulteert in dunner wordend haar. Uiteindelijk worden de haarzakjes zo klein dat haargroei niet meer mogelijk is, met kaalheid tot gevolg.
Ja, het is geen fabeltje – haarverlies en dunner wordend haar kan erfelijk zijn. Maar als je opa van moederskant kaal is, wil dat niet automatisch zeggen dat jij ook last zult hebben van haarverlies; verder kan het haarverlies ook van vaderskant komen.
Bij blanke mannen wordt 20% rond het twintigste levensjaar kaal, 30% rond het dertigste levensjaar en zo gaat dat door tot 70% rond het zeventigste levensjaar. Bij Aziatische, Amerikaans-Indiaanse en Afrikaans-Amerikaanse mannen is de prevalentie lager.
Ongeveer 40% van de Nederlandse mannen heeft last van inhammen en dit zorgt dan ook vaak voor grote onzekerheid of ergernis. Vaak is het ontstaan van haarverlies genetisch bepaald en onvermijdelijk.
Bewezen haargroeimiddelen zijn op recept verkrijgbaar. Mannen kunnen het gebruik van Dutasteride, Finasteride en Minoxidil overwegen. Vrouwen daarentegen gebruiken Minoxidil en de Diane pil bij erfelijk haarverlies. Met name Dutasteride, Finasteride en de Diane pil kunnen onaangename bijwerkingen veroorzaken.
6. Hoe kan ik mijn haarlijn laten opvullen? Met een haartransplantatie kan een teruggetrokken haarlijn opgevuld worden. Daarnaast zijn andere behandelingen zoals het gebruik van een haargroeimiddel, micro haar pigmentatie en/of mesotherapie beschikbaar.
Haar groeit gemiddeld 2-3 cm per maand. Zelfs als je je hoofd scheert, is dit de snelheid waarmee het zal groeien. U kunt de groeisnelheid nog een paar cm verhogen door deze tips te volgen: Verwerk eiwitten en vitamines in uw dieet.