6.1 CBO zwachteltechniek De CBO techniek bestaat uit het been volgend zwachtelen met een korte rek zwachtel. De praktische uitvoering is met 2 korte rek zwachtels, een buisverband die dubbel de lengte van het onderbeen heeft en pilote of synthetische watten om te polsteren.
Cursorisch beroepsonderwijs (cbo), verzamelterm voor leerlingwezen, deeltijd-mbo en specifieke scholingen in Nederland.
Bij ambulante compressie therapie is de patiënt in staat het betreffende lichaamsdeel te gebruiken en volstaan korte-rek bandages. Bij niet-ambulante compressietherapie zit of ligt de patiënt meestal in bed; dan moet men zwachtelen met lange-rek verbanden gezwachteld.
Als er sprake is van oedeem (vocht) kan men de behandeling starten met zwachtelen. Met behulp van korte rek zwachtels wordt druk uitgeoefend op het onderbeen.Hierdoor komt de doorbloeding beter op gang en verdwijnt het vocht.
Indicaties Voor compressietherapie van de onderste extremiteiten zijn verschillende indicaties: • varices (primair of als nabehandeling bij flebologische ingrepen), • chronische veneuze insufficiëntie (CVI), • ulcus cruris venosum (eindstadium CVI), • oppervlakkige en diep veneuze trombose, • veneuze malformaties, • ...
6.1 CBO zwachteltechniek De CBO techniek bestaat uit het been volgend zwachtelen met een korte rek zwachtel. De praktische uitvoering is met 2 korte rek zwachtels, een buisverband die dubbel de lengte van het onderbeen heeft en pilote of synthetische watten om te polsteren.
Overgevoeligheid voor rubber en nylon. Reuma. Diabetes Mellitus, ernstige neuropathie. Ontstekingsprocessen (erysipelas/abcessen)
Met ACT zwachtelen drijf je het vocht af. Met een ACT zwachtel geeft je een gelijkmatige druk op het been. Door deze druk gaat het vocht een uitweg zoeken, meestal door de lymfe- of bloedvaten. Dan wordt het vocht naar buiten afgedreven.
Er kunnen complicaties ontstaan bij het verkeerd zwachtelen. De complicaties die het meest ontstaan zijn venster-oedeem, striemen of blaren, droge geïrriteerde huid, dat het verband te los zit. Het kan ook zo zijn dat het verband te strak staat, waardoor de patiënt pijn ervaart.
Ook 's nachts steunkousen dragen wordt sterk afgeraden. Dit komt doordat de druk in de slagaderen een stuk lager is dan wanneer u staat of zit. De steunkous geeft u een uitwendige druk die op dat moment hoger wordt ten opzichte van de inwendige druk in de slagaderen.
De belangrijkste contra-indicatie voor compressietherapie is arteriële insufficiëntie. Een (te) hoge druk kan de bloedtoevoer naar de huid en het onderhuidse weefsel verminderen en leiden tot necrose en ulceratie. Dit geldt met name voor patiënten bij wie de arteriële doorbloeding reeds verminderd is.
Volgens de wond- en compressiespecialist is er een risico op hartfalen (decompensatio cordis) als je beide benen van een cliënt moet zwachtelen. 'Als iemand hartfalen heeft, heeft het hart minder pompkracht.Hierdoor kan iemand kortademig of benauwd raken, want er wordt extra vocht vastgehouden', legt Melis uit.
Voor de zorg van act zwachtelen is minimaal deskundigheid verzorgende IG nodig.
Breng de zwachtels in de ochtend aan. De cliënt is dan vaak uitgerust waardoor er minder vocht in de ledematen zit. Het ledemaat slinkt door het zwachtelen. Daarom is het belangrijk dat je zwachtels minimaal 2x per week verwisselt.
Uitstekende delen, zoals enkel en scheenbeen, moeten worden gepolsterd (opvullen van holtes met watten) om de druk gelijkmatig te verdelen en de uitstekende botdelen en kwetsbare huid te beschermen.
Door te polsteren met watten (holtes opvullen) maak je het been egaal van vorm waardoor de druk optimaal verdeeld wordt over het been. Zolang er veel oedeem is rond de enkel, is polsteren niet nodig, omdat het been dan rond is. Hierna kan dan gezwachteld worden.
Aanbrengen tricot buisverband en/of polsterwatten.Aanbrengen zwachtel onderbeen en daarna knie en bovenbeen.Fixeren zwachtel. Gebruik lange-rek-zwachtels bij immobiele cliënten (niet ambulante compressietherapie) of bij cliënten bij wie de zwachtels vaak verschoond moet worden.
De zwachtels brengen verzwakte en vergrootte bloedvaten terug tot een normaal niveau en drijven overtollig vocht terug in de bloed- en lymfevaten, waarna het wordt afgevoerd door het lichaam.
Verschil korte en lange rek zwachtels
Bijvoorbeeld bij het lopen of tijdens het uitvoeren van oefeningen. De korte rekzwachtels worden voornamelijk gebruikt bij patiënten die nog goed beweeglijk zijn. Bij lange-rek (elastische) zwachtels is er aanzienlijk minder verschil in druk tussen werkdruk en rustdruk.
Het doel van compressie is het ondersteunen van de bloedsomloop. Het grootste verschil tussen de drukklassen is dat steunkousen bedoeld zijn voor het voorkomen van problemen, terwijl compressiekousen worden gebruikt voor het behandelen van deze problemen.
Uw dermatoloog heeft u steunkousen geadviseerd en u heeft een afspraak bij de bandagist voor het aanmeten van de steunkousen. In deze folder vindt u informatie over dit spreekuur.
Het is belangrijk om te begrijpen dat steunkousen ontworpen zijn om compressie uit te oefenen op de benen. Dit betekent dat ze van nature strak horen te zitten. Het is normaal om een gevoel van knijpen en strakheid te ervaren wanneer je steunkousen draagt.
Verschillende soorten zwachtels
Lange rek zwachtels lijken op korte rek zwachtels qua uiterlijk maar mogen 's nachts NIET om blijven. Ze geven, doordat ze flink uitgerekt worden, relatief meer druk als het been/de arm in rust is waardoor het 's nachts kan gaan knellen.
Voorheen maakte het bij wasbare korte rekzwachtels niet uit bij welke teen je begon, vertelt Melis: 'Je tweede zwachtel zwachtel je namelijk de andere kant op, dus die geeft weer tegendruk. Inmiddels heeft Vilans de protocollen aangepast: je begint nu altijd bij de kleine teen.
Wat is ambulante compressietherapie? Willen we een open been genezen of vocht in de benen doen verminderen, dan moeten we uw kuitspier helpen met het afvoeren van overtollig vocht uit uw been. Dit doen we met behulp van ambulante compressietherapie, ook wel zwachtelen genoemd.