Het TT-net is een van de meest voorkomende stroomnetten bij woningbouw, en een van de drie soorten aardingssystemen. Bij een TT-stelsel wordt zowel aan de transformatorzijde als aan de kant van de verbruiker een verbinding met de aarde gemaakt.
Bij een TT-stelsel zijn de metalen gestellen in de installatie door een afzonderlijke aardelektrode met aarde (geaarde voedingsbron) verbonden. Bij een TN-stelsel zijn de metalen gestellen rechtstreeks door middel van een beschermingsleiding met de geaarde voedingsbron verbonden.
- bij installaties waarbij voor foutbescherming gebruik wordt gemaakt van automatische uitschakeling van de voeding met behulp van smeltpatronen of installatieautomaten met een grote nominale stroom dient een TN-stelsel te worden toegepast.
Bij een TT-stelsel wordt de nulleider van de transformator geaard, waarbij de aarde aan de verbruikerskant met het systeem wordt verbonden. De voedingsbron is dus bij een TT-stelsel rechtstreeks verbonden met de aarde. Een TT-stelsel is voornamelijk ideaal voor kleinere bedrijven met een kleiner stroomnet.
In een stroomstelsel geeft de eerste T aan dat het sterpunt van de secundaire wikkelingen van de transformator met aarde is verbonden. De tweede T betekent dat er een onafhankelijk aardpunt bij de gebruiker is, dus een TT stelsel. Ontbreekt dit onafhankelijke aardpunt dan is de tweede letter een N, dus een TN stelsel.
Het is belangrijk de nul niet te scheiden, maar alleen wanneer de UPS uit staat. Het vergrendelen van een 4-polige scheider in de ingeschakelde toestand kan dit voorkomen. Indien de nulleiding niet is uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld bij een motor, is uiteraard 3-polig scheiden voldoende.
TN-S: in het gehele systeem wordt een gescheiden veiligheidsgeleider gebruikt. TN-C: in het gehele systeem worden de functies van de nul- en beveiligingsgeleiders in één geleider gecombineerd. TN-C-S: in het deel van het systeem worden de functies van de nul- en beveiligingsgeleiders in één geleider gecombineerd.
De letters TT staan voor Tourist Trophy en zijn ontleend aan de befaamde TT Races op het Isle of Man TT.
Het is belangrijk dat de weerstand niet te hoog is, bij woningen is dit vaak 166 Ohm. Wanneer de weerstand hoger is kan dit ervoor zorgen dat overtollige elektriciteit niet juist wordt afgevoerd in de aarde, wat kan resulteren in schade aan uw gebouw en apparatuur.
Bij een IT-stelsel is de voedingsbron niet geaard of geaard via een hoge impedantie en zijn de metalen gestellen van de gebruikers afzonderlijk of groepsgewijs geaard. IT-stelsel worden gebruikt bij grootschalige besturingsinstallaties waarvan een grote bedrijfszekerheid wordt verlangd.
De aardverspreidingsweerstand is de som van de verspreidingsweerstand van de aarde en de weerstand van de aardleiding.
Bij de toegepaste waarde van het beveiligingstoestel vindt u de circuitweerstand (de formele weerstandwaarde die maximaal voor de betreffende installatie geldt) en een aar- dingweerstand bij de aanname dat trafoweerstand (Rb) + leidingweerstand (Zl) samen 0,5 ohm is.
Een aantal bovengrondse netten is via een blusspoel, een zogenaamde Petersen-spoel, geaard. In een blusspoel geaard net is de waarde van de aardsluitstroom klein, zodat de beveiligingsinrichting van de gestoorde fase niet afschakelt maar slechts een richtingsindicatie geeft.
Metingen aan de elektrische installatie kunnen zijn het meten van de: Circuitimpedantie: dit is de 'lusweerstand' tussen een fase en aarde: L1 – PE. L2 – PE.
TN-stelsel
Deze spanning mag maximaal 0,4 sec aanhouden. Voor distributiegroepen geldt een uitschakeltijd van 5 sec.
Allereerst dit: met een multimeter is niet te controleren of de aarde goed is. Je kunt wel controleren of de aarde is aangesloten, maar of deze goed is kan alleen met een speciale meter worden gemeten.
Hoe een aardpen slaan? Een aardpen kunt u niet eenvoudig zelf aanbrengen. Geadviseerd wordt deze installatie uit te laten voeren door een erkend professional. Het hele proces neemt in de meeste gevallen ongeveer een uur in beslag.
De meest voorkomende diepte ligt tussen de 2 meter, 3 meter en 4 meter maar in sommige gevallen kan er wel een diepte van 10 tot 12 meter bereikt worden. De diepte en de dikte van de aardpen zijn afhankelijk van het grondwater en de soort grond waar de pen in geslagen moet worden.
Het TT Circuit heeft een capaciteit van 110.000 toeschouwers per dag. De wedstrijddag was daardoor nagenoeg uitverkocht in de eerste editie sinds de coronarestricties. Dit seizoen werd tweemaal de MotoGP-race op zondag voor een uitverkocht huis gehouden.
In 2015 zette hij een ronderecord van 1.326 minuut neer. Daarvoor deed de Italiaan met een gemiddelde snelheid van 176.5 km\h over het Drentse asfalt.
Neem contact op met je netbeheerder (Fluvius) om te weten te komen welke netaansluiting in de straat aanwezig is (3X230V of 3X400V+Neuter). Hoeveel vermogen (Watt) je ter beschikking hebt met de verschillende types aansluitingen vind je in de tabel hieronder.
We onderscheiden drie soorten aansluitingen: Monofase 1 x 230V. Driefase 3 x 230V. Driefase 3 x 400V+N.