Hoe bewaar je een schouderham (Paleta)? Eenmaal aangesneden raden we je aan om een Paleta binnen 15 dagen volledig op te eten om de smaak en kwaliteit intact te houden.
Desalniettemin, als er op een gegeven moment toch plakjes over zijn is de beste manier om de plakjes pata negra ham te bewaren op een bord met film erover in de koelkast gedurende de nodige dagen.
Gedroogde ham die voorgesneden is, bewaar je het beste in de koelkast. Op die manier kun je de gesneden ham tot 6 dagen bewaren. Heb je een groot stuk ham gekocht, dan kun je het best in een handdoek wikkelen.
Over het algemeen worden er stukjes hard brood (zoals soepstengels) bij geserveerd, soms samen met olijfolie. In sommige streken, zoals in Catalonië, wordt het traditionele brood met tomaat en olijfolie gemaakt wat op tafel perfect samengaat met pata negra ham.
3. Jamón Ibérico, (ookwel Pata Negra) wordt tot de beste rauwe hamsoorten gerekend. De Iberische varkens waarvan de hammen worden gebruikt hebben zwarte hoeven, vandaar de bijnaam 'pata negra' wat zwarte poot betekent. De voorpoten worden meestal gedurende 14-18 maanden gerijpt, de achterpoten 24-26 maanden.
de ´jamón ibérico de bellota´ de duurste ham ter wereld is. de voorpoten 6 tot 8 maanden korter rijpen dan achterpoten.
Iberische ham is dus eigenlijk echt 'slow food' die een behoorlijke investering vergt vanwege het boerenbedrijf. Vandaar ook de hogere prijs.
schroei beide zijden dicht op een heet vuur en laat dan het vlees verder garen tot de gewenste graad van bakken. Even laten rusten onder aluminiumfolie voor serveren. Voor consumptie, tot in de kern verhitten.
De aangesneden hampoot ook nooit in de koelkast bewaren. Op deze wijze kan de ham nog weken, vaak maandenlang bewaard worden. De bovenste laag zal misschien wat uitdrogen, maar bederven kan niet. Het uitgedroogde deel dun wegsnijden, daaronder zit weer het mooie vlees.
Pata negra (“zwarte poot”) is in sommige streken van Spanje, de gebruikte term voor de Spaanse iberico-ham die tot de beste rauwe hamsoorten wordt gerekend. De ham wordt voornamelijk in Zuidwest-Spanje geproduceerd. De naam pata negra is genoemd naar de zwarte poten van het varken.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende licht zure geur, is grauw verkleurd en plakkerig. Eet geen vleeswaren die er raar uitzien of niet goed ruiken.
Is de geur heel muf of overheersend, eet het dan niet. Proef een klein beetje. Als het vies smaakt, dan kun je het beter niet eten. Bij producten met een 'Te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg.
Ham kun je doorgaans drie maanden in de vriezer bewaren. Hier maakt het niet uit of het blokjes zijn, pakken, of een hele ham. Ook gebakken ham kan nog drie maanden in de vriezer bewaard worden. Ham als vleeswaren, kun je doorgaans 3 tot 5 dagen in de koelkast bewaren.
Wat is de beste Spaanse ham? De DO Jabugo Jamón Ibérico uit de provincie Huelva wordt beschouwd als de beste Spaanse ham, waarbij 'DO' staat voor de benaming van oorsprong; denominación de origen. Deze hammen zijn afkomstig van varkens die vrij rondlopen in de bossen en geleidelijk en alleen worden gevoed met eikels.
In het algemeen kunnen uitgebeende en verpakte hammen 3 tot 6 maanden worden bewaard. Verpakte plakjes serranoham zijn doorgaans dan weer langer houdbaar.
Gebraden beenham kun je in de koelkast, in een luchtdichte bak of zak, 3 dagen bewaren. Je kunt de ham ook goed invriezen: in de vriezer is beenham, luchtdicht verpakt, 3 maanden houdbaar.
Bewaartip voor dit product. Bewaar vleeswaren onderin de koelkast bij 4 graden. Bewaar het in een bewaarbakje of de plastic verpakking.
Het beste is om de ham eenmaal aangebroken in de koelkast te bewaren, desnoods apart plaats creëren in de koelkast. Het aangebroken gedeelte afdekken met een goede huishoudfolie, daarna is het afhankelijk van temperatuur en vochtigheidsgraad buiten de koelkast, en blijft zeker een maand goed, waarschijnlijk langer.
Serranoham is rauwe ham. Tijdens de zwangerschap kun je beter geen rauwe vleeswaren eten. Je denkt waarschijnlijk meteen aan vleeswaren zoals filet Americain. Dat klopt, maar het geldt dus ook voor alle andere rauwe vleeswaren, zoals salami en chorizo.
- Leg dunne plakken rauwe droge ham (ganda-, serrano-, parma-, bayonneham …) op de ovengril en zet er een met bakpapier beklede ovenplaat onder om het vet op te vangen. - Zet de oven in heteluchtfunctie op 90 à 100 °C en laat de plakken minstens een uur drogen. Tot ze helemaal hard zijn en je ze kunt breken.
Het is een relatief dun stuk vlees, gesneden uit het gebied tussen het schouderblad en de lende van het (eikels etende) Iberico varken. Een secreto is 'bekleed' met mooie dunne laagjes vet die op de grill nog een heerlijke extra smaak toevoegen.
Dit stuk vlees is te vinden tussen de schouder en het nekspek en alleen bij Iberico varkens. Bijzonder vlees dus. In Spanje beschouwde men dit als het best bewaarde geheim (secreto) van het Iberico varken, omdat het nogal verscholen zit.
Dan zijn er nog de rijke wijnen, waartussen we de fino en de manzanilla vinden (soorten sherry), die volgens velen de ideale combinatie vormen met een pata negra ham, door hun penetrante karakter die de smaak van de ham naar boven haalt en hem langer laat hangen in de mond.
Naast de heerlijke smaak van het vlees van het iberico varken is het ook nog eens gezond voor de mens. Het vlees bevat een hoog percentage enkel- en meervoudig onverzadigde vetzuren net als olijolie. Dit betekend een hoog omega 3, 6 en 9 gehalte dat essentieel is voor een gezond dieet.
Bewaar op een droge koele plaats. Ideale bewaartemperatuur: 10-20ºC. Bewaar nooit in de koelkast! Dek het vlees af met lapjes vet van de ham zelf.