De plakjes cheddar kaas hebben een roomzachte textuur, hierdoor zijn ze ideaal voor op een tosti of hamburger.De plakjes zijn ook lekker op nacho's. Proef zelf de heerlijke smaakcombinatie van deze nacho's met cheddarkaas, rode ui, maïs, guacamole en koriander.
Cheddar, een populaire en veelzijdige kaas, varieert van mild tot scherp. Het is perfect om te smelten in een tosti, te verwerken in een hartige taart, of om een extra dimensie toe te voegen aan soepen en sauzen. Cheddar's rijke, volle smaak maakt het een favoriet in vele keukens.
Gezien hoe groot het kaasuniversum is, is het bijna onmogelijk om een favoriet te kiezen — maar naar onze bescheiden mening kun je met cheddar nooit de mist in gaan. Het is een hoofdbestanddeel in macaroni en kaas en sandwiches , en we gebruiken het graag in alles van soep (vooral met bier) tot koekjes voor een hartige kick.
Wat cheddar uniek maakt ten opzichte van andere kazen is het cheddaring proces. Dat bestaat uit het stapelen van blokken wrongel, zodat er meer vocht uit de kaas verdwijnt. De blokken worden regelmatig omgedraaid en opnieuw gestapeld totdat de wrongel droog genoeg is. Dit doet men altijd met de hand.
Ja, cheddar kaas past in een gezond voedingspatroon. Echte Cheddar bevat, net als praktisch alle zuivelproducten, namelijk flink wat bouwstoffen zoals alle acht essentiële aminozuren (proteïne), is het een belangrijke bron van vitamine B12 en mineralen zoals calcium, fosfor en magnesium, zink en selenium.
Kaas kan veel gezondheidsvoordelen bieden, maar mensen met een risico op hart- en vaatziekten of gewichtstoename moeten kiezen voor kazen met weinig natrium en weinig vet. Verwerkte kazen en 'kaasproducten' bevatten waarschijnlijk extra vet en zout , dus kies voor natuurlijke maar magere zuivelproducten.
Cheddar is een harde Engelse kaas, terwijl Amerikaanse kaas een zachte en romige bewerkte kaas is . Cheddar heeft meer smaak, terwijl Amerikaanse kaas, die kunstmatig wordt verwerkt in plaats van natuurlijk wordt gerijpt, minder duur is.
Hoe langer een kaas rijpt hoe meer vocht hij verliest en hoe steviger de eiwitten worden. Ze weigeren dan om nog te smelten. Denk maar aan Parmezaan en aan het verschil met Mozzarella wanneer je ze samen in een Bechamelsaus gebruikt. De beste smelter is jonge Cheddar, sommige jonge Zwitserse kazen en Mozzarella.
Bewaartip voor dit product
Plakken kaas zijn 4 dagen houdbaar in de koelkast.
Cheddar kaas past goed bij verschillende gerechten, waaronder crackers, brood, fruit en noten . Wees creatief en experimenteer met verschillende smaakcombinaties totdat u vindt wat u het lekkerst vindt. 4. Cheddar kaas kan worden gebruikt in verschillende recepten, waaronder soepen, sauzen, gratins en ovenschotels.
Voor een gezonde, zelfgemaakte pizza voor 8 personen, probeer dit makkelijke pizzarecept. Belegd met een mengsel van zwarte bonen, tomatensalsa, gehakte milde groene chilipepers, in blokjes gesneden gekookte kip, geraspte Cabot Sharp Cheddar kaas (of Cabot Lite50 Sharp Cheddar) en grofgehakte verse koriander, zal dit recept je pizzaspel veranderen.
Een van de meest populaire soorten kaas die in de keuken wordt gebruikt, is cheddarkaas . De stevige maar zachte textuur kan gemakkelijk worden aangepast aan verschillende soorten keukens. Cheddarkaas kan worden gebruikt als topping, vulling, hoofdingrediënt bij het bakken van taarten en andere culinaire creaties.
Je kunt het in plakjes snijden, raspen of smelten in bijna alles . Het is geweldig voor kaasspreads en gegrilde kaassandwiches.
Smeuïge hamburger
Want op een warme hamburger met een koud plakje kaas zit niemand te wachten. Leg op het laatst een plakje ERU Slices Cheddar op je hamburger en je zult zien dat deze snel smelt. Zo blijft je hamburger lekker smeuïg.
Hoe kaasmakers een consistente kleur garanderen
Om de kleur consistent te houden wordt de winterkaas bijgekleurd met de stof anatto. Dat is een natuurlijke kleurstof, net als caroteen, die komt van de vrucht van de oleander boom. Deze stof wordt ook gebruikt om cheddar zijn geeloranje kleur te geven.
Cheddar kaas is goed voor je botten
Calcium is essentieel voor een sterk bottenstelsel. Doordat cheddar veel van dit mineraal bevat, kan het de gezondheid van je botten bevorderen. Daarnaast speelt vitamine K ook een rol in het zorgen voor sterkere botten.
Kaas kan gesmolten worden op het fornuis of in de magnetron . Zorg ervoor dat je een soort kaas kiest die daadwerkelijk smelt en voeg wat zetmeel en vloeistof toe om te voorkomen dat de kaas draderig wordt. Verwarm de kaas op laag vuur of in kleine stapjes in de magnetron totdat hij net begint te smelten.
Kies uit deze kazen
Emmentaler en gruyère zorgen voor een krokanter korstje en een pittigere smaak. Mag het nog krokanter of pittiger? Meng dan wat paneermeel of parmezaan erdoor. Echte kaasliefhebbers voegen wat blauwe kaas of geitenkaas toe voor een lekker verfijnde gratin met wat meer pit.
De eigenheid van cheddar komt door een bewerking die men cheddaring noemt: na het stremmen van de melk en het in stukjes snijden van de wrongel laat men de wei aflopen. De wrongel gaat dan aan elkaar koeken. Vanaf hier wordt het proces anders dan bij gewone kaas.
Of cheddar of mozzarella beter is, hangt af van uw dieetdoelen: Calorieën en vet: Mozzarella bevat over het algemeen minder calorieën en verzadigd vet dan cheddar . Mozzarella is een goede keuze als u probeert af te vallen of op uw calorie-inname wilt letten.
Cheddar kaas is rijker aan eiwitten en essentiële voedingsstoffen zoals calcium, waardoor het een gezondere optie is vergeleken met Amerikaanse kaas. Amerikaanse kaas bevat hogere niveaus van bepaalde vitaminen zoals vitamine B12 en vitamine E, maar heeft ook een aanzienlijk hoger natriumgehalte.
Ondanks het verzadigde vetgehalte kan het eten van cheddar kaas met mate helpen om uw cholesterol te verlagen . Dit geldt met name voor volwassenen van middelbare leeftijd. Deelnemers aan een onderzoek hadden meer succes bij het verlagen van hun cholesterolgehalte na het eten van volvette kaas dan mensen die magere kaas of boter aten.
Harde kazen als cheddar en Parmezaan krijgen soms wat schimmelplekjes. Laat je hier niet meteen door afschrikken: deze kun je namelijk wegsnijden. Volgens het Voedingscentrum kun je harde kazen gemiddeld tot twee maanden na hun houdbaarheidsdatum eten, mits ze er nog goed uitzien en de verpakking nog dicht zit.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.