Van 65 % esdoornhout, 25 % berkenhout en 10 % populierenhout. Om 1000 kilo papierpulp te maken heb je 2000 kilo hout nodig. Eerst wordt de schors van de bomen gehaald. Dat duurt ongeveer 20 minuten.
Het maken van papier begint meestal met hout. Hout bestaat uit vezels, en deze vezels bestaan grotendeels weer uit cellulose. De vezels komen erg goed van pas bij het maken van papier. Want als je hier water aan toevoegt, dan krijg je een soort pap die de basis van papier vormt (pulp).
Er zijn veel verschillende soorten bomen die uiteindelijk geschikt zijn voor de papiersector. Fijnsparren, Dennebomen , Berken, Populieren, Beuken en Eucalyptus bomen.
Kijken we naar het volume van één boom, dan kunnen daarvan ongeveer 60.000 vellen A4 worden gemaakt. Hoe zit dat? Een boom levert circa 300 kilo papier op. Een vierkante meter papier weegt 80 gram.
Als mijn bron klopt: Er zitten dus 8.333 velletjes kopieerpapier in een boom. Voor 1000 A4 blaadjes heb je dus 1/8e boom nodig.
De gemiddelde hoeveelheid water die wordt gebruikt om één vel A4-papier te maken, is echter zo'n 10 liter.
"Bamboe is een snel groeiende grassoort die uitermate geschikt is om papier van te maken. Het is composteerbaar, recyclebaar en heeft een duurzame look."
Papier is juist een bijzonder duurzaam product. Het wordt gemaakt van hout, een natuurlijk en hernieuwbaar materiaal. Wanneer jonge bomen groeien, absorberen ze CO2 van de atmosfeer. Bovendien blijft papier zijn hele levensduur koolstof opslaan.
Bij de papierfabriek wordt pulp gemaakt van de balen oud papier en volgt de papierproductie. Zo wordt oud papier grondstof voor nieuw papier! Papier en karton zijn niet eindeloos recyclebaar, zoals blik of glas.
Papier wordt namelijk van verschillende houtsoorten gemaakt. Van 65 % esdoornhout, 25 % berkenhout en 10 % populierenhout. Om 1000 kilo papierpulp te maken heb je 2000 kilo hout nodig. Eerst wordt de schors van de bomen gehaald.
Karton is eigenlijk niets anders dan heel dik papier. Voor de productie van papier en karton worden dan ook dezelfde grondstoffen gebruikt. Deze afvalstroom valt dan ook onder het oud papier en is heel goed te recyclen. In Nederland bestaat nieuw papier en karton voor ruim 80% uit oud papier!
Het betreft hier in Noord-Europa vooral Zweden en Finland, in Amerika de VS en Canada en Zuidoost-Aziatische landen zoals Japan. Ook Australazië (hoofdzakelijk Indonesië) en in Latijns-Amerika hebben belangrijke papierindustrie. Rusland en China zijn opkomende landen in de nabije toekomst.
Toch staan we weinig stil bij hoe papier gemaakt wordt en wat er mee gebeurt nadat we het weggooien. In China worden jaarlijks 10.000 bomen gekapt om wenskaarten van te maken [3]. Wereldwijd worden elk jaar naar schatting 15 miljard bomen gekapt [4].
Maar de website papierenkarton.nl schat dat één boom ongeveer 60.000 A4'tjes kan leveren. (Met de terechte toevoeging: 'Let wel, dit is een heel algemeen rekenvoorbeeld en geldt voor papier dat is gemaakt van verse houtvezels. ') Voor 400 miljoen printjes zijn dus bijna 6.700 bomen nodig.
In papier bevindt zich 4% tot 10% water, afhankelijk van de papiersoort. Water als grondstof is niet alleen goedkoop, het zorgt er ook voor dat de papiervezels met elkaar worden verbonden.
Wc-papier wordt gemaakt van oud papier. Maar omdat het oude papier nog hard en stug is, wordt het eerst geweekt in heet water en vervolgens gezeefd en geperst.
Wc-papier is van oud papier
Wc-papier is na gebruik vies en kan dus niet gerecycled worden. Daarom is het belangrijk dat het van kringloopvezels gemaakt wordt die niet sterk genoeg zijn om daarna nog eens gerecycled te worden.
Een kilo papier veroorzaakt minder broeikasgassen dan een kilo plastic en de grondstof (hout) is bovendien hernieuwbaar. Maar voor papier heb je wel productiebossen nodig en die nemen veel ruimte in. Bovendien verschillen de eigenschappen van papier en plastic. Papier is bijvoorbeeld minder sterk dan plastic.
Wat is steenpapier? Steenpapier is het duurzame alternatief voor normaal "pulp" papier. Het is een duurzame ontwikkeling in een boom-vrije papiersoort die hoofdzakelijk bestaat uit gemalen steen (Calcium Carbonaat).
De productie van al dat toiletpapier heeft een flinke impact op natuur en klimaat. Zo is er voor één rol al 140 liter water, 1,3 kWh (gelijk aan ongeveer anderhalf uur stofzuigen) en 0,7 kg hout nodig. Helaas wordt slechts de helft van het Nederlandse toiletpapier gemaakt van gerecycled materiaal.
Hoe maak je papier van steen? De stenen worden uit een oude mijn gehaald, vergruisd en gemixt met een plasticsoort. Daarna wordt het mengsel uitgerekt tot lange vellen en tot slot tot papier gesneden. Dat proces vindt niet in Nederland plaats, maar in Taiwan, waar de papierfabriek staat.
de gemiddelde inwoner van China—ca 700 kubieke meter per jaar. (periode 1997-2001) de gemiddelde inwoner van India—980 kubieke meter per jaar.
Gemiddeld verbruiken we per dag 120 liter water in huis. Het overgrote deel gaat door het doucheputje en door de wc. Een kleiner deel verbruiken we aan de wastafel en in de keuken. Ter vergelijking: 120 liter is ongeveer de inhoud van een badkuip.
Het verbruik dat uw watermeter registreert, bepaalt de prijs die u voor uw water betaalt. Per gebruikt m³ (1000 liter) betaalt u in 2022 € 1,23 (€ 1,34 incl. btw).