Fabrique Nationale de Herstal (FN) is een Belgische producent van vuurwapens. De hoofdvestiging bevindt zich in Herstal, nabij Luik. Sinds 1997 is het bedrijf volledig eigendom van het Waals Gewest.
Nederland heeft geen wapenfabrieken meer, België nog wel. FN Herstal was ooit de grootste ter wereld en produceert nog steeds beroemde wapens, van Browning-miltrailleurs tot Amerikaanse 'supermarktgeweren'. Probleem is alleen dat de Belgische regering niet zo blij is met deze industrie.
78 % van alle wapens in de wereld zijn afkomstig van zes landen: China, Frankrijk, Duitsland, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. 12 miljard kogels worden er elk jaar geproduceerd. Genoeg om iedereen ter wereld twee keer te doden. Er zijn nu 875 miljoen vuurwapens in de wereld.
Argos over wapenleveranties door of onder toezicht van de Nederlandse overheid aan landen als Turkije, Chili, India, Pakistan en China. Nederland staat op de zevende plaats van wereldwijde wapenexporteurs en de overheid is daarvan de grootste wapenleverancier.
Ander veelgebruikte wapens, de G3 en opvolger G36, zijn van Duitse makelij. Nog altijd is de wapenindustrie in Duitsland gigantisch. De bedrijven hebben een gezamenlijke omzet van enkele miljarden en ongeveer 80.000 mensen verdienen er hun boterham mee. Ook in het buitenland doet het Duitse arsenaal het goed.
Voor een klein land produceert Nederland veel wapens. In Nederland werken ongeveer 15.000 mensen in de wapenindustrie, die een omzet heeft van vier miljard gulden. Hiermee bezet Nederland een vaste plaats in de top tien van wapenexporterende landen.
De Verenigde Staten is de grootste wapenexporteur, daarna volgen de Europese Unie en China. Grote exporteurs zijn Verenigd Koninkrijk, Rusland, Frankrijk en Duitsland.
De 25 grootste wapenhandelaars ter wereld zagen hun omzet het voorbije jaar opnieuw met 8,5 procent stijgen, zo blijkt uit het nieuwste rapport van het Stockholm International Peace Research Institute (Sipri), een onafhankelijk instituut gevestigd in Zweden. Eén land leidt met een ruime voorsprong: de Verenigde Staten.
Onze regering maakte bekend dat er 2.000 automatische geweren van het type FNC geleverd zullen worden. Belgische militairen die tot nu toe nog een FNC hadden, zijn bezig aan omschakeling naar een ander wapen (SCAR). Die hebben dus, op papier, even twee wapens.
Eind jaren 70 was de FNC klaar voor productie. Het wapen combineert de beste eigenschappen van andere beroemde ontwerpen zoals de AK-47 en de M16. Het was het standaardwapen van het Belgisch leger tot het vervangen werd door de FN SCAR-L.
Hoewel het aannemelijk is dat de door Europa geleverde wapens nu worden gebruikt in Oekraïne, produceert Rusland het meeste zelf. Met een export ter waarde van naar schatting 15 miljard euro per jaar sinds 2015 is het, op de VS na, de grootste wapenleverancier ter wereld.
Inmiddels zijn de semi-automatische wapens, de MP5's, te koop op de site van een wapenwinkel op Malta, bij wapenhandel Lock, Stock & Barrel. Op Facebook wordt in Malta geadverteerd met foto's van Nederlandse Glocks.
België gaat 3.000 extra machinegeweren en 200 antitankwapens leveren aan Oekraïne. Eerder kondigde de premier al een levering aan van 2.000 machinegeweren en 3.800 ton brandstof, om de Oekraïense troepen te bevoorraden.
FN maakt vuurwapens voor leger en politie, maar het grootste deel van de wapens gaan naar de schietsport en de jacht. De omzet van de hele FN-groep bedraagt zo'n 678 miljoen euro. Er werken ca. 1300 mensen bij Herstal België (in Herstal en Zutendaal).
Nederlandse wapens gaan de hele wereld over. Veel wordt verkocht aan andere Europese landen en aan de Verenigde Staten, maar we verkopen ook wapens aan bijvoorbeeld Indonesië, Egypte, Jordanië, Marokko en Colombia, conflictgebieden of landen waar mensenrechten geschonden worden.
Belangrijk om te vermelden is dat Nederland vrijwel geen complete wapensystemen exporteert, maar met name onderdelen van deze systemen. Zo levert Nederland geen tanks, maar tankwielen; geen gevechtsvliegtuigen, maar wel radarsystemen.
Het Defensie Munitiebedrijf levert alle munitie binnen de krijgsmacht tijdens operaties en oefeningen. Het bedrijf heeft moderne faciliteiten om wapensystemen en munitie te testen en te beproeven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mijnen, explosieven en munitie van klein, midden- en groot kaliber.
De Verenigde Staten en Rusland zijn veruit de grootste wapenexporterende landen. Nederland staat steevast in de top 15, over de laatste tien jaar waarover cijfers bekend zijn zelfs op plek negen. De regering gaf de afgelopen tien jaar meestal voor rond de een miljard euro per jaar aan wapenexportvergunningen af.
Het is onbekend hoeveel en welke Amerikanen een wapen hebben omdat het niet overal verplicht is om je te registreren als je er een koopt. Maar enkel in 2021 werden er al 18,8 miljoen verkocht. Volgens schattingen zijn er zo'n 393 miljoen privéwapens in de VS.
Door de trekker over te halen wordt de hamer losgelaten; door een veer schiet hij krachtig naar voren en raakt de slagpin die achter in de slede zit. De slagpin raakt het slaghoedje van de patroon die zich in de kamer bevindt, waardoor de kogel afgevuurd wordt.