Er zijn verschillende ziektes die kippen kunnen krijgen. Deze worden veroorzaakt door bacteriën, virussen, parasieten of afwijkende cellen. De meest voorkomen aandoeningen bij pluimvee zijn: Bloedmijt of bloedluis.
Bij bloedluis hebben kippen last van jeuk, vertonen ze onrustig of hyperactief gedrag en ligt bloedarmoede op de loer. Verterings- en darmstoornissen kunnen leiden tot stress. Dunne ontlasting is dan een symptoom. Omstandigheden in de leefomgeving, zoals het stalklimaat kunnen een rol spelen.
Mogelijke doodsoorzaken zijn o.a.: Een bijtwonde van bijvoorbeeld een vos of marter. Lees hier hoe je je kippen kan beschermen tegen roofdieren. Hartproblemen, iets waar kippen vaker last van hebben dan men algemeen denkt.
Ze zijn dol op pasta, groene groente, granen, rozijnen, banaan… de lijst kan eindeloos doorgaan. Het is goed om ze wat lekkers te geven maar zorg er wel voor dat u ze er niet teveel van voert omdat ze dan geen zin meer hebben in hun legkorrels.
Voedingsresten die je niet mag geven zijn: Yoghurt, want dit werkt laxerend bij kippen. Rauw of bereid vlees. Ook zaken zoals spaghettisaus geef je dus beter niet.
Meestal vormt het zelfs een gevarieerde aanvulling op hun normale voer. Wel bevatten veel voedselresten vaak zout en veel vet en dat is niet goed voor een kip. Zo kan brood bijvoorbeeld gaan gisten in het darmkanaal. Een enkel korstje kan wel, maar niet teveel dus.
Bewaar dit in een urn of strooi het uit op een mooi plekje. Breng je kip naar de veearts of laat hem ophalen als je dit te moeilijk vindt. Hij bewaart het lichaam van je dier op een gekoelde plaats. Uiteindelijk wordt je dier naar een crematorium gebracht, daar cremeren ze haar samen met andere dieren.
Kippen hebben een complex emotioneel leven. Uit een recent onderzoek blijkt dat ze empathie kunnen voelen. Ze kunnen elkaars pijn aanvoelen en gevoelens, zoals blijdschap, verdriet en angst, met elkaar delen.
Als de stress van vervoer en DA bezoek teveel voor haar zouden zijn geweest dan zegt dat hoogstwaarschijnlijk dat ze al te ziek en te ver heen was. Kippen laten het niet zien als ze ziek worden. Pas als het heel erg wordt. Het kan een acute hartstilstand zijn, door ziekte en teveel stress.
Het kippenhok moet elke week worden uitgemest. Je hoeft het natuurlijk niet iedere keer even grondig te doen, maar zorg er in ieder geval wekelijks voor dat de mest verwijderd wordt. Eens in de zes maanden is een zeer grondige schoonmaakbeurt nodig.
Kippen die slecht eten kun je stimuleren door ze extra lekkere eiwitrijke hapjes te geven zoals een gekookt eitje, legmeel, universeel voer, kuikenzaad, gekookte rijst, macaroni en mais uit een potje. Ga over op dwangvoeding als dit niet helpt en je kip veel te weinig eet.
Een hersenbloeding bijvoorbeeld.. Een kip is dan plotseling een paar minuten "dronken" en valt dan dood neer.. Een hartaanval kan inderdaad ook.
Een kip zal zonder hulp zelfs 21 dagen niet eten of drinken als zij broeds is en op haar eieren zit. ... en daar kunnen ze niet tegen. Broedse kippen leggen meestal een nest van tussen de 10 en 20 eieren.
Een kuur met appelazijn levert een goede bijdrage aan de gezondheid en vitaliteit van de hoenders. Het bevat talloze vitaminen zoals vitamine E & C, B1, B2, en B6, talrijke mineralen zoals ijzer, kalium, calcium en magnesium, spoorelementen, enzymen en anti-oxidanten.
Dieren kunnen ook tranen produceren uit de traanklieren bij hun ogen. Tranen zijn de hele dag nodig om het hoornvlies (buitenste laagje van je oog) vochtig te houden. Zonder tranen, droogt het hoornvlies uit (krijg je last van droge ogen). Dit doet erg pijn en kan ontstekingen geven.
Wanneer ze over genoeg ruimte beschikken zijn kippen dol op rennen, springen, een (stof)bad nemen en zelfs zonnebaden.
Naar de wapens grijpen is geen oplossing. Niet alleen vossen maar ook steenmarters, loslopende honden en eventueel roofvogels laten een gemakkelijk bereikbaar hapje niet liggen. Hoe zou je zelf zijn? Bovendien durven ook bruine ratten en wezels wel eens kippeneieren te stelen.
Pluimvee met afgebeten kop is meestal wel een goede aanwijzing dat een vos op bezoek is geweest, maar dit kan soms ook een hond, kat, steenmarter of zelfs de kleinere bunzing geweest zijn. De laatste jaren is de populatie vossen en steenmarters sterk aan het uitbreiden.
Een kropverstopping kan zorgen voor evenwichtsproblemen bij de kippen, maar kan er ook voor zorgen dat de kippen moeite hebben met het op stok gaan. De krop raakt dus overvol en dan zal de kip zich ook snel wat ziek gaan gedragen. Ze regurgiteren (geven eten op), krijgen last van droge ontlasting en drinken veel water.
Ratten en muizen zijn schadelijk voor kippen omdat ze allerlei ziektes over kunnen brengen. Doordat uitwerpselen en urine overal verspreid ligt van deze ongedierte, kunnen de kippen snel een ziekte oplopen. Daarnaast kunnen ratten de kippen aan vallen en ze daarmee verwonden of zelfs doden.
Reacties. Kippen mogen absoluut geen kaas!
het voeren van komkommers aan kippen. gevaar brengen. Hoewel komkommers veilig zijn om met mate te eten, verstoort een teveel aan waterig voedsel de balans van voedingsstoffen.