In totaal hebben de top tien gemeenten met het hoogste aandeel Molukse inwoners allemaal een Molukse wijk (gehad). noot1 Behalve Leerdam gaat het verder om: Vught, Assen, Culemborg, Doesburg, Krimpen aan de IJssel, Appingedam, Tiel, Zuidplas en Middelburg.
De gemeenten met het hoogste aandeel Molukse inwoners zijn: Vught, Assen, Culemborg, Doesburg, Krimpen aan de IJssel, Eemsdelta, Tiel, Zuidplas en Middelburg. In deze gemeenten ligt het aandeel Molukse inwoners tussen de 2 en 3 procent.
Ze komen terecht in kloosters, kazernes, vakantieoorden en twee voormalige concentratiekampen Westerbork en Vught, die omgedoopt worden tot Schattenberg en Lunetten. De woon- en leefomstandigheden zijn allesbehalve ideaal. De Molukkers mogen in het begin niet werken en krijgen drie gulden zakgeld per week.
Er zijn in Nederland 68 gemeenten met een Molukse wijk. 2 Bijna twee derde van de Molukkers in Nederland woont in een gemeente met een Molukse wijk.
Molukkers zijn de enige bevolkingsgroep in Nederland met eigen wijken. Oorspronkelijk zijn 71 wijken gebouwd, waarvan de eerste Molukse wijk in 1959 in Appingedam werd gerealiseerd. De Molukse wijk in Assen is met 171 woningen de grootste wijk van Nederland. In 2017 hebben nog 45 gemeenten een aparte Molukse wijk.
Relatief grootste populatie Molukkers in Leerdam
In totaal hebben de top tien gemeenten met het hoogste aandeel Molukse inwoners allemaal een Molukse wijk (gehad). noot1 Behalve Leerdam gaat het verder om: Vught, Assen, Culemborg, Doesburg, Krimpen aan de IJssel, Appingedam, Tiel, Zuidplas en Middelburg.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bezet Japan de Molukken. Wanneer Japan zich overgeeft, willen zowel Nederland als Indonesië de macht over de Molukken, waardoor er weer een oorlog volgt. In deze strijd vechten Molukkers voor Nederland in het Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger.
Nagenoeg alle eerste generatie Molukkers zijn geboren in Nederlands-Indië, Nederlands-Nieuw-Guinea of Indonesië. Op basis van deze afbakening blijkt dat op 1 januari 2018 ruim 71 duizend Molukkers van verschillende generaties in Nederland woonden.
"In een Molukse familie heb je geen ooms en tantes, maar is iedereen je papa of mama." Op de gemiddelde middelbare school in Nederland wordt opvallend weinig over het roerige verhaal van Molukse Nederlanders verteld.
De Molukkers zijn een Melanesische-Austronesische bevolkingsgroep die de oorspronkelijke bevolking uitmaken van de eilandenreeks de Molukken, die sinds 1950 onderdeel is van Indonesië.
Molukkers komen van een eilandengroep in de richting van Nieuw-Guinea en Oost-Timor. Zij maakte onderdeel uit van de laagste sociale klasse. Sinds het einde van de 19e eeuw startte Nederland met een campagne om juist Molukkers zich te laten aanmelden voor het koloniale leger.
De Molukken, ook wel bekend als de duizend eilanden, is al eeuwen beroemd vanwege de export van specerijen. Op de Molukse eilanden vindt u parelwitte stranden, een rijke flora en fauna en een bijzonder koloniaal verleden.
Tolkendienst. Het Ambonees of het Ambonees Maleis is een op Maleis gebaseerde Creoolse taal die gesproken wordt op de Molukse eilanden Ambon en Ceram en enkele andere Molukse eilanden. Het is een lingua franca in het centrale deel van de Molukken en wordt door veel mensen daarom ook als een tweede taal gesproken.
De Molukse eilandengroep bestaat uit twee provincies: Molukken met Ambon als hoofdstad en Noord-Molukken met als hoofdstad Ternate.
Godsdiensttwisten. De provincies worden hoofdzakelijk bewoond door de Molukkers, al zijn er de laatste jaren vanwege de overbevolking in Indonesië ook personen van andere Indonesische eilanden op de Molukken komen wonen, met name uit Java.
De originele inwoners van de Molukse archipel zijn afstammelingen van het Austropolynesische ras, een mix van de Austronesiërs en Polynesiërs. Ongeveer 43,5 procent van de bevolking is christelijk, 55,8 procent is moslim en de rest is hindoe en boeddhist.
Sateh ayam, bami, lumpia, gado-gado en semur daging hebben allemaal hun oorsprong buiten Maluku. Typisch Molukse gerechten als papeda, koho-koho, ikan bakar en colo-colo eten we hier heus wel speciale dagen, maar op een doordeweekse dag is het toch snel even bamisoep klaarmaken.
Molukkers waren de eerste etnische groep die in 1951 onvrijwillig naar Nederland werd gebracht door de Nederlandse overheid. In Indonesië waren ze niet langer meer veilig. Voor die tijd deelde Nederland ruim 350 jaar aan koloniale geschiedenis met de Molukken.
In 1984 werd de maximale omvang van de groep Indische Nederlanders (waar ook ter wereld woonachtig) bereikt (616 duizend, waarvan 309 duizend eerste generatie). Momenteel zijn er nog 582 duizend personen in leven. Van hen wonen naar schatting 458 duizend in Nederland en 124 duizend elders.
Ambon wordt het meest prominente eiland in de Molukken genoemd. Veel Nederlanders noemden alle Molukkers eeuwenlang Ambonezen.Alle militairen die in dienst gingen op het eiland Ambon werden ook Ambonezen genoemd.
De Nederlanders gingen terug naar hun vaderland, maar de grote groep Molukse KNIL-soldaten konden nergens naar toe. Ze konden niet terug naar de Molukken, omdat de RMS, de onafhankelijke Zuid-Molukse staat, in oorlog was met Soekarno.
De Molukkers speelden een grote rol in het verzet dat er in Nederlands-Indië was. Ook na de oorlog bleven velen van hen loyaal aan Nederland. In februari 1942 had de marine nog slechts 682 inheemsen in dienst, omdat velen van hen gedeserteerd waren om zich bij de toekomstige republiek Indonesië aan te sluiten.
Op 25 April 1950 is de onafhankelijkheid van de Molukken uitgeroepen. Sinds die tijd pronkt op vele plaatsen de Molukse vlag. De vlaag Molukken nestaat uit links 3 smalle verticale banen in de kleuren van links naar rechts blauw wit en groen en dan een groot rood vlag.
Verder zal op 26 januari 2023 onder leiding van het demoteam van de RMS een protestmanifestatie plaatsvinden in Den Haag en wel voor het gebouw van het parlement.
De Molukken (of Maluku) is een eilandengroep in de Indische archipel. Dichtstbijzijnde buren zijn Celebes (westen), Filipijnen (noorden), Nieuw-Guinea (oosten) en Oost-Timor (zuiden). De Molukken behoren geografisch tot Melanesië.