De meeste Chinezen wonen in Amsterdam, Rotterdam-Rijnmond (ongeveer 16.000), Den Haag (ongeveer 10.000), Zoetermeer, Eindhoven, Tilburg, Maastricht en Venlo. De steden Delft en Deventer hebben relatief de grootste Chinese gemeenschappen van Nederland.
Er werken inderdaad veel Chinezen in de horeca, ook veel in snackbars en Japanse restaurants trouwens. Maar ze komen ook om heel andere redenen naar Nederland. Voor de handel, om te studeren, voor een leven als adoptiekind.
Waar gaan ze heen? Volgens minister Kamp gaan ze vooral naar de vier grote steden, Delft en de Veluwe. Maar ook Roermond doen ze aan om te gaan winkelen en wellicht zal Giethoorn niet in dit rijtje ontbreken. Sinds een Chinese film, waarin Giethoorn de hoofdrol heeft, uitkwam heeft het dorpje zich ontpopt tot hotspot.
Bovenstaande grafiek toont het aantal inwoners in Nederland dat in China is geboren per jaar. 65.939 inwoners die in 2022 in Nederland woonden zijn in China geboren.
Er kunnen alleen schattingen worden gemaakt: die liggen tussen 50.000 en 150.000 mensen van Chinese afkomst. Dat is een relatief klein percentage van het totaal aantal mensen met een migratie-achtergrond in Nederland. De groep Nederlanders met een Chinese achtergrond is heel divers.
Chinese Nederlanders zijn in bijna elke stad en dorp in Nederland te vinden; in dorpen veelal werkzaam in de horeca. De meeste Chinezen wonen in Amsterdam, Rotterdam-Rijnmond (ongeveer 16.000), Den Haag (ongeveer 10.000), Zoetermeer, Eindhoven, Tilburg, Maastricht en Venlo.
Nederland exporteerde in 2021 in totaal ruim € 14 miljard naar China. De totale exportwaarde van Nederland in 2021 was bijna € 587 miljard, dus 2,4% van onze export gaat naar China.
Voor het eerst wonen meer Chinezen in steden dan op het platteland. Het Chinees Bureau voor de Statistiek meldde vandaag dat 51,27 procent van de Chinezen in stedelijk gebied woont. Dat zijn bijna 691 miljoen mensen.
Niet veel meer dan 16 procent van de producten die China importeert komt uit de EU. Van geen enkele goederengroep komt het aandeel van de EU boven de 20 procent uit. Het percentage van het totaal dat uit de EU komt, is het hoogst bij machines en vervoermaterieel.
Chinezen in Nederland hebben hun eerste eigen begraafplaats. Op de begraafplaats Nieuw Eykenduynen in Den Haag is een urnenmuur gebouwd, waar de as van 250 Chinezen kan worden bijgezet.
Toerisme is in Nederland een belangrijke economische sector. Zo'n 20 miljoen buitenlandse gasten bezochten Nederland in 2019, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarnaast overnachtten Nederlanders zo'n 26 miljoen keer in hotels, pensions, vakantiehuizen en campings in eigen land.
Hij heet Yppong (vermoedelijk afgeleid van Xing Pu in het Mandarijn), hij is de eerste Chinese persoon in Europa, die in Middelburg werd getekend en er zelf in kalligrafie zijn naam en de dag bij schreef: vrijdag in januari 1601.
Het United States Census Bureau bedoelt met "Aziaten" mensen afkomstig uit het Verre Oosten, Zuidoost-Azië en Zuid-Azië.
Demografie. In totaal verblijven circa 250.000 mensen van Poolse herkomst in Nederland. In juni 2016 waren 150.000 mensen van Poolse herkomst in Nederland ingeschreven als inwoner. Hierbij zijn 120.000 (eerste-generatie-)immigranten en 30.000 mensen die in Nederland geboren zijn met minstens een Poolse ouder.
Tegenwoordig wordt de gemiddelde Chinees 77 jaar oud, waarmee de druk op pensioenfondsen toeneemt. Vandaar dat China de pensioengerechtigde leeftijd stapsgewijs wil verhogen totdat iedereen vijf jaar langer werkt.
De Volksrepubliek China is een groot land in het oosten van Azië. Het land heeft een oppervlakte van 9,6 miljoen vierkante kilometer, of ruim 240 keer Nederland. Het is daarmee het op twee na grootste land ter wereld, gemeten naar landoppervlakte.
De verdeling over het land is onevenwichtig, de meeste mensen wonen aan de oostkust en grote delen in het westen van het land zijn nauwelijks bevolkt (zie ook Heihe-Tengchonglijn). De Chinese provincie Guangdong in het zuidoosten heeft met 108 miljoen inwoners het hoogste inwoneraantal (2015).
Pekingeend, wie kent het niet! Dit is misschien wel het bekendste gerecht uit China, afkomstig uit Peking (Beijing). Het wordt gezien als het nationale gerechten van China en de variaties op het gerecht zijn eindeloos. Pekingeend wordt gemaakt van eend en staat bekend om de dunne en knapperige schil.
De bilaterale relatie tussen Nederland en China is breed en intensief. China biedt Nederland aanzienlijke kansen. Het is de grootste handelspartner van Nederland in Azië, goed voor 11 miljard euro aan export. Vele Nederlandse bedrijven zijn in China actief.
De Marokkaans-Nederlandse gemeenschap is qua omvang, na de gemeenschap van Nederlanders zonder een migratieachtergrond en de Turks-Nederlandse gemeenschap, de grootste gemeenschap van Nederland. Volgens het CBS wonen er in 2022 in Nederland ongeveer 420.000 Marokkanen, waarvan ongeveer 60% in Nederland geboren is.
Meest voorkomende migratieachtergrond
Op 1 augustus 2022 heeft het grootste aantal mensen met een migratieachtergrond hun herkomst in Turkije: 437 090 personen. Van deze personen is 52,0 procent in Nederland geboren, de zogenaamde tweede generatie.
Wanneer je met slippers binnenkomt in een restaurant, kun je er goed weer uitgezet worden. Het wordt als onbeschoft ervaren als je buiten op slippers loopt. Trek ook altijd je schoenen uit voordat je bij iemand naar binnen gaat. Vooral als je al veel schoenen buiten ziet staan.