U kunt kiezen voor een gelijkvloerse woning, met kleine tuin of klein balkon. U kunt ook aansluiten bij een woongroep, of een ander gezamenlijk initiatief. Steeds meer gemeenten richten wijken in voor oudere bewoners. Een voorbeeld is het Woonservicegebied.
In de vier grootste gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht woonden in 2019 meer dan 220 duizend 70-plussers. Beek (L.) Bergen (L.) Bergen (NH.)
Nu steeds meer mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen, neemt de vraag naar woonvormen die geschikt zijn voor senioren sterk toe. Er zijn inmiddels allerlei verschillende mogelijkheden. Een kangoeroewoning, een hofje of een levensloopbestendige woning.
Pas als het echt niet anders kan, krijgen mensen een indicatie voor een verpleeghuis. Veel ouderen krijgen zo meer eigen (financiële) verantwoordelijkheid als het gaat om wonen en zorg. Daarnaast krijgen ze meer invloed op hoe hun oude dag eruit ziet. Want: wie betaalt, bepaalt.
Bent u ouder dan 80 jaar? Dan kunt u zich direct wenden tot een verzorgingstehuis of bejaardenhuis. Het verzorgingshuis of bejaardentehuis in kwestie zal dan een indicatiemelding doen bij het CIZ. Zij zullen dit dan formeel vaststellen, maar u hoeft hier zelf niets aan te doen.
Als u 55 jaar of ouder bent. Soms pas als u 65 jaar of ouder bent. Dit staat altijd in de advertentie van de woning.
Een 55+ woning is een woning waarvoor een minimale leeftijdsgrens is van 55 jaar. Alleen als u (of uw medewoningzoekende) 55 jaar of ouder bent, maakt u kans op deze woning. De corporatie die de woning adverteert bepaalt of de woning een '55+ woning' is.
Langer thuis wonen met hulp gemeente
Als u het thuis niet meer alleen redt, kunt u bij de gemeente terecht voor advies en informatie. De gemeente bespreekt dan wat u nog wel zelf kunt. En welke rol mantelzorgers (familie, vrienden of buren) kunnen spelen.
Wat is de huurprijs? Een sociale huurwoning kost minimaal 500 euro per maand. In de stad kan de prijs oplopen tot meer dan 700 euro.
Een senioren(plus)woning is een zelfstandige woning voor mensen van 55 jaar en ouder. Deze woningen hebben meestal geen drempels. Woningen die hoger liggen dan de begane grond, kunt u bereiken via een lift. De eerste slaapkamer, woonkamer en badkamer bevinden zich op dezelfde verdieping.
Waar ouderen zelfstandig kunnen wonen, maar met zorg in de buurt. Het kabinet Rutte II besloot tot sluiting van de verzorgingshuizen. Ouderen moesten langer thuis wonen en samen met een wijkverpleegkundige werd aan de keukentafel bekeken welke zorg nodig zou zijn.
De afgelopen decennia is Nederland het sterkst vergrijsd aan de randen van het landen. In Zeeuws-Vlaanderen wonen naar verhouding de meeste 65-plussers, maar de toename was het sterkst in Limburg. Stedelijke regio's en Flevoland zijn relatief jong gebleven.
Een sociale huurwoning kost minimaal 500 euro per maand. In de stad kan de prijs oplopen tot meer dan 700 euro. Maakt de woning deel uit van een complex? Dan betaalt u meestal ook servicekosten.
Een verpleeghuis is bedoeld voor intensieve zorg of zware medische behandelingen. Een verzorgingshuis biedt uitgebreide zorg, ondersteuning en een beschutte woonomgeving, als u door ouderdom of ziekte niet meer zelfstandig kunt wonen, ook niet met hulp van naasten, mantelzorg of thuiszorg.
Voordat u zich kunt inschrijven bij een verpleeghuis, heeft u een indicatie nodig voor de Wet langdurige zorg (Wlz). De huisarts of wijkverpleegkundige kan deze indicatie aanvragen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Een medewerker van het CIZ komt met u praten, daar mag een mantelzorger bij zijn.
De meeste particuliere verpleeghuizen zijn vrij duur, maar er zijn ook een aantal verpleeghuizen die betaalbaar zijn voor bewoners die minder te besteden hebben. De meeste zorgvilla's kosten tussen de 2000 en 5000 euro per maand aan huur en dienstverlening.
Overleg met de huisarts en eventueel de wijkverpleging
Heeft uw moeder niet alleen hulp nodig, maar ook zorg? Praat eens met haar huisarts. Hij of zij kan misschien een rol spelen. De huisarts is op de hoogte van de medische situatie en kan een keer bij uw moeder op bezoek gaan.
50plus & diversiteit
50plus woningen zijn al lang geen aanleunwoningen meer. Het gaat nu vaak om levensloopgeschikte woningen, waarbij toegankelijkheid en aanpasbaarheid essentiële criteria zijn. Nieuwbouw voor 50plus is flexibeler en een groeimarkt.
Elke dag staan om 20.00 uur nieuwe beschikbare woningen online. Vanaf 18.00 uur kunt u alvast op de 'nieuw'-pagina kijken welke woningen om 20.00 uur live gaan. Dan kunt u vooraf al bekijken op welke woning u wilt reageren. Het DirectKans-zoekmodel is één van de vier zoekmodellen waarmee u naar een woning kunt zoeken.
Wie komt in aanmerking voor een aanleunwoning? De minimale leeftijd is meestal 55+ of 65+. U moet redelijk goed kunnen lopen en zelfstandig zijn. Vaak is een inschrijving nodig bij de gemeente waar de woning staat.
De prefab ouderenwoning is al verkrijgbaar vanaf € 50.000 en kan helemaal op maat gemaakt worden. Zo kan er een prefab keuken en badkamer in de woning worden geïnstalleerd. Maar het is natuurlijk ook mogelijk om de indeling zelf te bepalen.
Je moet rekenen op ongeveer € 50.000 voor een aanbouw aanleunwoning. Dit is wel een vanaf prijs en heel erg afhankelijk van je wensen en het formaat woning. De kosten zijn veel lager dan een compleet nieuwe woning bouwen of verhuizen naar een veel grotere woning.
Een zorgwoning is een geschikte woning als u veel zorg nodig hebt. Een zorgwoning biedt meer zorgmogelijkheden dan een aanleunwoning. In een aanleunwoning woont u in een beschermde woonomgeving waar diensten worden geleverd vanuit een zorginstelling of een dienstencentrum.