De warmste plek is Lugano aan de zuidkant van de Alpen, maar nog wel grondgebied van Zwitserland. In Geneve en Lugano is het zomers overdag 25°C. De neerslag valt vaak in de vorm van hevige stortbuien.
Locarno is al meer dan honderd jaar een populaire toeristische bestemming. De stad aan de noordkant van het Lago Maggiore wordt beschouwd als de zonnigste en warmste stad van Zwitserland met zo'n 2300 zonuren per jaar.
Aan de zuidkant van de Alpen ligt de warmste plek van Zwitserland: Lugano, daar, en in Geneve is het zomers overdag rond de 25°C. Het laagste gebied van Zwitserland is het Centrale Plateau. Dit ligt van het meer van Geneve tot het Bodenmeer.
In de bergen koelt het flink af, maar mensen zijn vaak verrast dat het ook warm kan zijn in Zwitserland. De beste maanden om Zwitserland te ontdekken zijn mei, juni en september. De temperatuur is dan het prettigst om te wandelen en door steden te lopen.
Vanwege de grote diversiteit aan landschappen kent Zwitserland meerdere klimaatzones. Het lager gelegen gedeelte van Zwitserland heeft een landklimaat, het zuiden van Zwitserland heeft een mediterraan klimaat en in de bergen heerst een hooggebergteklimaat.
De warmste plek is Lugano aan de zuidkant van de Alpen, maar nog wel grondgebied van Zwitserland. In Geneve en Lugano is het zomers overdag 25°C.
In Zwitserland heerst een mild klimaat met matige warmte, koude en luchtvochtigheid. Van juli tot augustus bedraagt de dagtemperatuur circa 18 tot 28° C, van januari tot februari ongeveer -2 tot 7° C. In het voorjaar en de herfst varieert de dagtemperatuur tussen 8 en 15° C.
Zwitserland en Noorwegen zijn de duurste vakantielanden. In Zwitserland liggen de prijzen van restaurants en hotels het hoogst van heel Europa: zo'n 67 procent hoger dan gemiddeld. Ook voedingsmiddelen zijn er veruit het duurst.
Veiligheid Zwitserland
Zwitserland staat bekend als een van de veiligste vakantielanden. Er zijn hier dan ook geen bijzondere veiligheidsrisico's en er vindt vrijwel geen criminaliteit plaats. Ook de bondsstad Bern en de populaire steden Zürich en Genève zijn erg veilig.
Zonder visum of vergunning mag je maximaal drie maanden in Zwitserland verblijven. Daarna kun je een verblijfsvergunning aanvragen waarmee je vijf jaar mag wonen en werken in Zwitserland.
Het leven in Zwitserse steden is vrij duur, maar de levenskwaliteit is navenant hoog. In dit opzicht komen Zürich en Genève in internationale studies steeds weer als beste uit de bus. De prijzen verschillen per gebied en per toeristische trekpleister. Zo zijn de prijzen ook hoger in stedelijke gebieden.
Het gemiddelde inkomen in Zwitserland lag in 2020 rond de € 6.200 per maand. Je hebt geen visum of vergunning nodig om in Zwitserland te gaan wonen. Wel moet je je altijd registreren op jouw Zwitserse adres.
Zwitserland is één van de gezondste landen ter wereld. Het schone water, de gezonde en schone lucht en de actieve levensstijl van de Zwitsers zorgt ervoor dat de levensverwachting erg hoog ligt. Sommige mensen met astma gaan zelfs speciaal naar Zwitserland omdat de lucht er zo schoon is.
1. Alicante, Spanje – gemiddeld 349 uren zon per maand. Het is officieel – Alicante is de zonnigste stad van Europa!
Yuma is een stad in het Zuiden van Arizona, aan de grens met Mexico, en telt het meeste aantal zonuren ter wereld. De zon schijnt er maar liefst 4015 uren per jaar, dat is gemiddeld elf uur per dag. In juli schijnt de zon er zelfs bijna veertien uur per dag, het dubbele van in België.
Met een gemiddeld aantal zonuren van 349 per maand, is Alicante de zonnigste stad in Europa. Ook qua temperatuur is het er heerlijk toeven: de gemiddelde jaartemperatuur is er 19 graden Celsius. In de Spaanse stad Alicante schijnt de zon gemiddeld 349 uur per maand.
Het Wallisgebied wordt door velen bestempeld als de mooiste plek van de Zwitserse Alpen. In dit bergachtige gebied, in het zuidwesten van het land, vind je mooie kloven en reusachtige bergen. De Dufourspitze is de allerhoogste berg (4.500 meter), maar de iets kleinere Matterhorn (4.478 meter) is wellicht bekender.
Voor wie naar de Alpen wil, is Oostenrijk overigens nog lang niet zo'n ongunstige keuze op financieel gebied. Buurland Zwitserland is het duurste land, voedsel is daar ruim 60 procent duurder dan het Europese gemiddelde.
Het mediane salaris in Zwitserland bedraagt 5.700 euro of 6.500 Zwitserse frank (hierna CHF). Het ligt dus veel hoger dan het gemiddelde in de Europese Unie. Het werkloosheidspercentage bedraagt 2,6%, het laagste sinds tien jaar, en komt nooit boven de 3% uit. Maar is Zwitserland een echt eldorado voor werknemers?
In Bern in Zwitserland en trek in een kop koffie? Een prijzige behoefte, want voor een cappuccino of latte ben je daar zo'n 5,2 euro kwijt. Een gewone koffie (americano) kost je 4,9 euro.
Zürich steeg dit jaar naar een gedeelde eerste plaats met Singapore, aldus het nieuwe rapport. Ook Genève, Parijs en San Francisco staan in de lijst van de tien duurste steden ter wereld.
Niet verrassend: de pizzaliefhebber betaalt het meest in Zwitserland. Een pizza margherita van 30 cm doorsnee kost er 13,40 euro. In Nederland is dat 8,45 euro terwijl de pizza in Noord-Macedonië 6,16 euro kost.
Zomer in Zwitserland
De zomermaanden in Zwitserland zijn overwegend warm, met maximumtemperaturen die gedurende de hele zomer gemiddeld tussen de 20 en 25 graden liggen.
Het is een land zonder officiële hoofdstad, maar Bern geldt in de praktijk als bondsstad. Het land heeft een divers landschap met meerdere klimaatzone, maar het meest bekend is het land als Alpenland met hoge bergen.
Zwitserland staat bekend om zijn precisie, maar ook op het gebied van duurzaamheid is het land een van de koplopers. Het land staat in de top 10 van meest milieuvriendelijke landen ter wereld. Sinds 1876 moet volgens de Zwitserse wet minimaal 30% van het land bebost blijven.