Vliegbewijs aanvragen bij RDW
Na het behalen van de online kennistest, krijgt u van de vliegschool een mail met een persoonlijke link naar de RDW-website. Via die link vraagt u het vliegbewijs aan. U logt in met DigiD en betaalt met iDeal. Het vliegbewijs krijgt u daarna per mail toegestuurd.
De kosten van de drone opleiding en het examen zijn 99 euro. Bent u reeds in het bezit van het Basiscertificaat A1-A3 en bent u alleen geïnteresseerd in het Aanvullende certificaat A2? Dan kunt u ervoor kiezen om het Aanvullende certificaat A2 los te bestellen en zo uw EU Dronebewijs compleet te maken.
Alhoewel het behalen van een vliegbewijs niet heel moeilijk is, kiezen toch veel mensen om hem niet te halen. Mensen om mij heen kiezen toch snel voor een drone onder de 250 gram. Door een drone onder de 250 gram te kiezen hoef je een geen opleiding(en) te doen.
Aanvullend certificaat (A2)
Elke dronevlieger die met drones vliegt vanaf 500 gram tot 2 kilo in bebouwde omgeving in de open categorie. Met het EU Dronebewijs kunt u in de EU, Zwitserland, IJsland en Noorwegen vliegen.
De kosten van het registreren van je drone zijn laag, maar moet je wel elk jaar doen. Het exploitantnummer is namelijk maar voor 1 jaar geldig. In Nederland betaal je voor de eerste keer 23 euro. De kosten van verlenging zullen lager zijn, namelijk 13 euro.
U mag met een drone vliegen boven bebouwing wanneer de drone tussen de 500 gram en 2 kilo weegt en de piloot in bezit is van het A2 certificaat. U mag met een drone vliegen boven een woonwijk, iemands huis of tuin wanneer u niet boven niet-betrokken personen vliegt en geen privacy verstoort.
Voor drones die minder dan 250 gram wegen bij het opstijgen, gelden de algemene regels tijdens het vliegen. Maar de piloot: hoeft zich alleen te registreren bij de RDW als de drone een camera heeft; hoeft geen kennistest te doen bij een vliegschool of een vliegbewijs te hebben.
Hoe ziet het examen eruit? Het Basiscertificaat A1-A3 examen bestaat uit 40 meerkeuzevragen. Voor het Aanvullende certificaat A2 examen maakt u 30 meerkeuzevragen. Daarbij kunt u kiezen om het examen online of op locatie met pen en papier te maken.
U bent ongeveer 6 tot 10 uur bezig met het basiscertificaat A1-A3. Dit hangt onder andere af van uw voorkennis en leertempo. U bent voor het aanvullend certificaat A2 ongeveer evenveel tijd kwijt.
Het uitgangspunt is dat alle dronepiloten over enige basiskennis moeten beschikken om te kunnen vliegen met drones. Je krijgt vragen over van vliegveiligheid, luchtruimbeperkingen, luchtvaartregelgeving en veel vragen over meteorologie.
Voor het vliegen met een drone lichter dan 250 gram met een camera geldt dat een RDW-registratie voldoende is. Om te kunnen vliegen met een drone onder de 250 gram zonder camera is geen registratie en vliegbewijs nodig. Voor vliegers geldt dat ze niet mogen vliegen boven mensenmenigten en rond vliegvelden.
Om jouw PPL te behalen en te leren vliegen zijn er minimale eisen die nodig zijn om de opleiding succesvol af te ronden. Zo moet er een minimaal aantal uren worden gevlogen, speciale theorie vakken gevolgd worden en er moet ook een medische keuring plaatsvinden om uiteindelijk jouw vliegbrevet te krijgen.
Om aan de slag te kunnen als Drone piloot is er een speciale opleiding. Vaak heeft de Drone piloot al een opleiding gevolgd of is al werkzaam bij een bedrijf dat met drones werkt. Vaak heeft de Drone piloot eerder al een technische opleiding zoals bijvoorbeeld werktuigbouwkunde gevolgd.
Je mag alleen filmen en fotograferen waar je normaal ook mag komen en met een normale camera mag fotograferen. Dus niet in tuinen of op afgesloten terreinen. Dan moet je altijd toestemming hebben van de eigenaar.
Door zijn camera valt deze drone NIET onder speelgoed drone.
Zonder brevet mag je 0 meter de lucht in. Met brevet en toestemming voor je vlucht van de luchthaven en/of autoriteiten moet je minimaal 150 meter hoogte (bebouwde kom 300 meter) aanhouden en mag je ook over privégrond vliegen.
Drone activiteiten zijn nu verdeeld in in 3 categorieën: open, specific en certified. Alle drones tot 25 kilogram vallen in de open categorie. Weegt jouw drone minder dan 250 gram, dan heb je geen cursus nodig. Voor drones boven de 250 gram moet je wel een cursus volgen.
Een drone kan ongeveer tussen de 15 en 35 minuten vliegen. Dit geldt voor hobbydrones die worden verkocht aan het grote publiek. Dit zijn veruit de populairste drones in de wereld. Ik heb het dus niet over speelgoeddrones of militaire drones, deze vliegtijden lopen veel verder uiteen.
Vanaf dat moment valt de Mini 2 vanwege het lage gewicht in Open subcategorie A1. Je mag er dan zelfs mee boven bebouwing vliegen. Kortstondig boven niet-betrokken mensen vliegen is ook toegestaan, als het maar geen menigte is en je rekening houdt met de privacy. Vliegen in no-flyzones is met de Mini 2 niet toegestaan.
Een drone wordt als speelgoed beschouwd als deze bedoeld is voor kinderen onder de 14 jaar en ontworpen is volgens de veiligheidsvereisten voor speelgoed (richtlijn 2009/48/EG ). In de praktijk wordt dat aangegeven door een CE-logo : hetzij op de verpakking.
Hoe ver mag je vliegen? In Nederland mag een hobbypiloot horizontaal maximaal 500 meter ver vliegen. Een drone verder dan 500 meter horizontaal vliegen, is niet toegestaan. En ja, er zijn drones die meer dan 5 km kunnen vliegen, maar ook voor deze drones geldt dit maximum.
Nee, een drone mag niet zomaar boven je tuin vliegen. Het wordt gezien als een ernstige inbreuk op het eigendomsrecht en de privacy van een ander. Het is echter wel toegestaan om met een drone boven aaneengesloten bebouwing te vliegen. Drones hebben vrijwel altijd een camera en kunnen laag over je tuin heenvliegen.