Europa's actiefste vulkaan is Etna, in Italië. De Etna ligt aan de oostkant van het Italiaanse eiland Sicilië in de provincie Catania. Door het botsen van twee platen van de aardkorst duikt de oceanische korst van de Afrikaanse Plaat onder de Euraziatische Plaat. Dit veroorzaakt nieuwe vulkaanuitbarstingen.
1. Italië Met maarliefst 30 vulkanen is Italië het vulkanische middelpunt van Europa. Je vind hier niet alleen bekende vulkanen, zoals de Vesuvius, de Etna en de Stromboli, maar ook een aantal minder bekende lavaspuwende kraters.
Ze concentreren zich vooral rondom de randen van tektonische platen en rondom mid-oceanische ruggen. Rondom de Grote Oceaan is zo'n concentratie bekend, de Pacifische Ring van Vuur, waar ook de meeste vulkanen in Indonesië, de Filipijnen, Japan, de Koerilen, Kamtsjatka en de westkust van Amerika deel van uit maken.
Sinds 2010 maken de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) deel uit van Nederland. De twee vulkanen daar, de Quill op Sint Eustatius en de Mount Scenery op Saba, waren de reden dat het KNMI De Zeeuw heeft aangesteld als vulkanoloog.
Volcano.org geeft een lijst van 42 actieve vulkanen in Europa (die van het Aziatische deel van Turkije niet meegerekend), maar de IJslandse vulkanen ontbreken in deze lijst. In ieder geval komen oude en jonge vulkanen een stuk algemener voor dan je zou denken op basis van het aantal recente uitbarstingen.
Waarom houdt het KNMI vulkanen in de gaten? In het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden zijn vulkanen, namelijk de Mount Scenery op Saba en the Quill op Sint Eustatius. Deze vulkanen zijn actief, maar de kans dat ze uitbarsten is klein. Maar als het gebeurt, kunnen de gevolgen rampzalig zijn.
"We hebben twee vulkanen, een daarvan is de Zuidwalvulkaan in de Waddenzee en de ander ligt in de Noordzee." De twee vulkanen waren zo'n 150 miljoen jaar geleden actief, maar zijn nu dood.
Daarnaast zijn er nog twee actieve vulkanen op Nederlands grondgebied, op de eilanden Saba en St.Eustatius. De Geologische Dienst, onderdeel van TNO, sluit niet uit dat er in de Noordzee nog meer uitgedoofde vulkanen zijn. Mulciber werd ontdekt toen geologische gegevens van de Noordzee opnieuw werden geanalyseerd.
De Cantalvulkaan is de oudste, gevormd tussen -11 en -3 miljoen jaar geleden. Deze stratovulkaan heeft meerdere kratermonden en is de grootste vulkaan van Europa met een oppervlakte van 2700 km² en een diameter van 70 km.
1. Vesuvius, Italië In het jaar 79 van onze jaartelling verzwolg hij Pompeii. Een tragedie die zich zou kunnen herhalen in de toekomst: hoewel er de laatste 17.000 jaar maar 8 grote uitbarstingen geweest zijn, is het zeer aannemelijk dat er nog zullen volgen in de toekomst.
De vulkanen van de Auvergne (Externe link) , in Midden-Frankrijk, vormen een natuurlijke schat die uniek is in Europa. De al eeuwen lang slapende vulkanen behoren nog altijd tot de opmerkelijkste plekken in de Auvergne.
Vulkanen komen niet willekeurig verspreid over de aarde voor, maar worden vooral gevonden rondom de randen van tektonische platen en rondom mid-oceanische ruggen. Rondom de Grote Oceaan wordt er een opvallend groot aantal vulkanen waargenomen. Dit wordt ook wel de Ring van Vuur genoemd.
Er zijn drie typen vulkanen die het meest voorkomen: de schildvulkaan, de stratovulkaan en de sintelkegel.
De grootste en nog actieve vulkaan ter wereld is de Mauna Loa op Hawaï die 4.170 meter boven de zeespiegel uit torent.
Mauna Loa is een van de vijf vulkanen die samen het hoofdeiland van Hawaï vormen. Dat is het meest zuidelijk gelegen eiland van de archipel in de Grote Oceaan. Het is de grootste vulkaan ter wereld. Vanaf de zeebodem gemeten is de vulkaan zo'n 9 kilometer hoog.
Geen actieve vulkanen in België? Nu niet meer, maar vroeger wel. Amper 10 kilometer hiervandaan, net over de taalgrens, ligt de porfiergroeve van Quenast. Dat is eigenlijk een oude kraterpijp van een vulkaan waarin het magma traag gestold is.
IJsland is het land met de meeste actieve vulkanen ter wereld, het wordt niet voor niets vaak het land van vuur en ijs genoemd.
Er zijn nogal wat soorten en typen. Het oeroude stuk aardkorst waar Scandinavië deel van uit maakt, dat men het Baltisch schild noemt, barst van allerlei vulkanische gesteenten. In vrijwel alle landsdelen in Zweden en Finland kom je deze oude vulkanieten tegen. miljoen jaar.
Sinds kort bevinden zich in het Koninkrijk der Nederlanden twee actieve vulkanen: Mt.Scenery op het eiland Saba en de Quill op het eiland St.Eustatius. Deze noordelijke eilanden van de Nederlandse Antillen worden samen met Sint Maarten ook wel de “Bovenwindse Eilanden” genoemd (Afb.
Op dit moment bijvoorbeeld in het Geldingadalur, nabij Fagradalsfjall op IJsland, de Etna in Italië en de Kīlauea in Hawaï. Wereldwijd zijn er circa 1500 vulkanen die geologisch gezien als actief worden beschouwd.