Zuivelproducten. De meest bekende producten waarvan melk de basis is, zijn bijvoorbeeld karnemelk, kaas, yoghurt en boter.
Tot de groep Zuivel en zuivelvervangers behoren kaas, melkdranken, kwark, yoghurt, vla, pap, pudding, room, koffiemelk, ijs (roomijs en waterijs) en zuivelvervangers (zoals sojadrink, sojadessert, rijstdrink).
Yoghurt is een melkproduct dat bestaat uit melk en melkzuur. Melkzuur ontstaat door fermentatie. Hierbij worden melksuikers omgezet in melkzuur door melkzuurbacteriën. Afhankelijk van de melk die je gebruikt is yoghurt vol, halfvol of mager.
Yoghurt is zoals melk van nature een goede bron van hoogwaardige eiwitten, calcium en vitamine B2 en levert een goede bijdrage tot de nutritionele kwaliteit van de voeding. Daarnaast neemt de aandacht toe voor gefermenteerde voeding en de potentiële gezondheidsvoordelen ervan.
Biogarde is een soort yoghurt die speciale melkzuurbacteriën bevat. Het bestaat voor 90 procent uit rechtsdraaiend melkzuur. Het mag geen yoghurt heten omdat het niet, de volgens de Warenwet voorgeschreven melkzuurbacteriën bevat.
Alle goede stoffen die in yoghurt zitten die goed zijn voor onze darmen (zoals probiotica), zijn er bij magere yoghurt uit gehaald. Je darmen kunnen magere yoghurt dan ook slechter verteren dan volle yoghurt. Een nog gezondere keus is Biogarde, vooral als je darmen wat meer moeite hebben met het verteren van yoghurt.
Yoghurt is gezond, het staat ook in de Schijf van Vijf. De kans op darmkanker neemt met 15% af als je dagelijks 2 porties zuivel eet. En elke dag minimaal een half schaaltje yoghurt (60 gram) zorgt ook nog eens voor een lager risico op diabetes type 2. Het calcium in de zuivel is goed voor de gezondheid.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
- Net als gewone yoghurt en bijvoorbeeld kefir bevat Griekse yoghurt goede bacteriën (probiotica) die een bijdrage leveren aan gezonde darmen en een goede spijsvertering.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
Vegan yoghurt is volledig plantaardig en dus lactose vrij. Het is een perfect alternatief op zuivel. Vegan yoghurt kan op basis van soja, haver, amandel of bijvoorbeeld kokos zijn.
Het klopt inderdaad dat Griekse yoghurt meer eiwitten bevat en dat kan gunstig zijn. Eiwitten zorgen voor langere verzadiging. Qua vitaminen en mineralen is er weinig verschil: gewone yoghurt bevat net iets meer calcium, kalium en vitamine B2 dan Griekse yoghurt.
Melk kun je in gelijke hoeveelheid vervangen door plantaardige melk (zie hier voor een recept) en yoghurt. Als je Griekse yoghurt gebruikt, verdun deze dan met water.
Welke voedingsmiddelen vallen onder de Dairy Group? De Dairy Group omvat melk, yoghurt, kaas, lactosevrije melk en verrijkte sojamelk en yoghurt . De Dairy Group omvat geen voedingsmiddelen die gemaakt zijn van melk en die weinig calcium en een hoog vetgehalte hebben. Voorbeelden hiervan zijn roomkaas, zure room, room en boter.
Van bijvoorbeeld noten, zaden of soja worden plantaardige alternatieven gemaakt voor yoghurt, melk én kaas. Handig als je vegan eet, of gewoon wat vaker wilt kiezen voor plantaardige producten.
Melkvervangers, zoals sojadrink of haverdrink, zijn daarom geen zuivelproducten. Producten die met het melk van andere zoogdieren worden gemaakt, zoals geitenkaas of buffelmozzarella, vallen ook onder de noemer 'zuivel'. Eieren zijn niet bereid met rauwe melk, en zijn dus geen zuivel.
Yoghurts kunnen veel eiwitten, calcium, vitaminen en levende culturen of probiotica bevatten, die de darmflora kunnen versterken . Deze kunnen bescherming bieden voor botten en tanden en helpen spijsverteringsproblemen te voorkomen. Magere yoghurt kan een nuttige bron van eiwitten zijn bij een dieet om af te vallen. Probiotica kunnen het immuunsysteem versterken.
Tijdens je dieet kun je het beste kiezen voor een yoghurt met veel eiwit, weinig suiker en weinig verzadigd vet. Goede voorbeelden zijn magere yoghurt, halfvolle yoghurt en Griekse yoghurt.
Om lactose te kunnen verteren is lactase nodig, een enzym dat in de dunne darmwand wordt aangemaakt. Als dit enzym niet of onvoldoende wordt aangemaakt, wordt lactose niet goed afgebroken. Dit geeft klachten als buikpijn, winderigheid en diarree.
Uit onderzoek blijkt dat door de associatie met melk de antioxiderende werking van bosbessen wordt verminderd. Terwijl antioxidanten je bloedvaten beschermen en de bloedstroom naar je hart en hersenen helpt te optimaliseren.
Yoghurt. Yoghurt is rijk aan calcium en sommige onderzoeken suggereren dat het toevoegen van calcium aan uw dieet het makkelijker kan maken om in slaap te vallen en kan leiden tot een meer herstellende slaap . Een portie van 100 gram gewone volle melk yoghurt bevat ongeveer 121 milligram calcium.
“Griekse yoghurt bevat veel eigenschappen die een positieve invloed kunnen hebben op je slaap. Het is eiwitrijk, bevat weinig suiker en juist veel probiotica. Het eiwit helpt je 's nachts te ontspannen en probiotica kunnen de slaapkwaliteit verbeteren”, zegt Beckerman.
Bovenal heeft onderzoek uitgewezen dat zuivelproducten zoals yoghurt een hoge bloeddruk kunnen verlagen.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.