Tussen de Seine en de Rijn woonden de Belgae.Zij hielden de Kelten en de Germanen uit elkaar.Zij waren eigenlijk de voorvaderen van de huidige Belgen. Midden-België werd overwoekerd door het Kolenwoud.
Vlamingen zijn niet zuiver Germaans, maar stammen grotendeels af van de Franken die in de derde eeuw vanuit het hertogdom Franken in het huidige Duitsland naar de gebieden trokken die de Romeinen in de derde eeuw hadden verlaten.
Het woongebied van de Belgae besloeg het bijna volledige huidige België en delen van Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Nederland. Een aantal stammen van de Belgae (zoals de Atrebati) bewoonde ook Britannia, lang voor dit zo genoemd werd.
Het kustgebied van België werd bewoond door de Menapiërs, een Keltische volksstam, ten zuiden ervan leefden de grotere groep van de Moriniërs, eveneens een Keltische stam.
Van hen allen zijn de Belgae de dappersten, omdat ze het verst van de cultuur en bevolking van de provincie verwijderd zijn, omdat er weinig handelaars hen bezoeken (waardoor hun geest verwijfd zou raken) en omdat ze zich het dichtst bevinden bij de Germani (Germanen), die over de Rhenus (Rijn) wonen en met wie ze ...
De oude Belgen waren hoofdzakelijk Keltische stammen en deels Germanen. Ze leefden in Noord-Gallië, tussen de Noordzee, Marne, Seine en Rijn.
In het zuiden leefden de Kelten en in het noorden de Germanen. Tussen de Seine en de Rijn woonden de Belgae. Zij hielden de Kelten en de Germanen uit elkaar. Zij waren eigenlijk de voorvaderen van de huidige Belgen.
De gemeenschappen
Het concept "gemeenschap" verwijst naar de personen waaruit zo'n gemeenschap bestaat en naar de band die deze personen verenigt, namelijk hun taal en cultuur. België ligt op de breuklijn van de Germaanse en de Latijnse culturen.
Met de Germanen wordt een verzameling volkeren en stammen aangeduid die rond het begin van onze jaartelling een Germaanse taal spraken. De Germaanse talen behoren tot de Indo-Europese taalfamilie. Destijds woonden Germanen in Scandinavië en op de Noord-Europese Laagvlakte.
De Franken waren oorspronkelijk een verzameling van Germaanse stammen ten noorden en oosten van de Nederrijn die rond 260 Romeins grondgebied binnenvielen. De Franken waren lang niet de enige stam die het Romeinse gezag ondermijnden, het Romeinse Rijk had dan ook de grootste moeite om ze terug te dringen.
Hoewel het Nederlands grotendeels op het Germaans is terug te voeren zijn er nog wat Keltische woorden in aan te treffen, bijvoorbeeld ambt, ambacht, kar en gijzel-. Ook de namen van metalen zoals ijzer en lood zijn waarschijnlijk op de Kelten – die als smeden beroemd waren – terug te voeren.
Machtig volk in het oude Europa
In het eerste millennium voor Christus waren de Kelten een machtig volk in het midden van Europa. Zij woonden eerst in Zwitserland, Oostenrijk en het zuiden van Duitsland, maar verspreidden zich uiteindelijk over een gebied dat zich uitstrekte van Ierland tot in Roemenië.
De Germanen staan bekend als woeste barbaren, maar eigenlijk waren zij best een slim en beschaafd volk. Ze verbouwden hun eigen groenten en tarwe, hielden vee voor melk en vlees, bakten hun eigen potten inclusief versiering en waren specialist in het smeden van ijzer.
Op 19 april 2019 bestaat België 180 jaar. Officieel tenminste, want België ontstond uiteraard al in 1830, toen het zich na een revolutie losmaakte uit het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815-1830).
In absolute cijfers telt de Belgische bevolking 7.665.100 Belgen met Belgische achtergrond, 2.459.184 Belgen met een buitenlandse achtergrond en 1.573.273 niet-Belgen.
Tussen 1813 en 1815 maakten het huidige Nederland, België en Luxemburg zich los uit het rijk van de Franse keizer Napoleon. Samen vormden Nederland en België het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, geregeerd door koning Willem I. De koning was tegelijkertijd groothertog van Luxemburg.
Vraag je je ook wel eens af waar onze taal eigenlijk vandaan komt? Het Nederlands maakt deel uit van de West-Germaanse subgroep van Indo-Europese talen.
Aan de grenzen van het Romeinse Rijk lag het gebied van de Germanen. De Germanen leefden vooral in het huidige Duitsland, maar ook bijvoorbeeld in het huidige Nederland. De Friezen zijn een voorbeeld van een Germaans volk. Zij hadden vaak hun eigen gebruiken, en hun eigen goden.
Een grote (taal)familie
Het Duits en Nederlands lijken zoveel op elkaar doordat ze tot dezelfde taalfamilie behoren. Het Duits en het Nederlands zijn namelijk Germaanse talen. Dat betekent dat ze allebei uit dezelfde taal zijn ontstaan: het Germaans.
De Vlamingen behoren tot de Nederlandse taal-etniciteit in België, terwijl zij formeel deel uitmaken van de Belgische natie. Nederlands is in dit geval een culturele identiteit en niet identiek met de Nederlandse staatsburgerlijke nationaliteit en past zo beter in het Groot-Nederlandse concept.
Het Nederlands wordt met het Duits, Engels, Zweeds en Deens gerekend tot de Germaanse talen. De onderlinge verstaanbaarheid tussen deze talen verschilt. Deens en Zweeds zijn onderling het meest verstaanbaar, maar ook Nederlands en Duits zijn over en weer verstaanbaar.
De Nederlanden werden langzamerhand gekerstend en door verschillende Germaanse stammen gekoloniseerd. In het oosten vestigden zich de Saksen, in Midden- en West-Nederland vormden de Friezen een sterke macht, en in het binnenland woonden de Franken. Die verdeling is vandaag nog in de Nederlandse dialecten te vinden.
Tussen 1588 en 1795 heette Nederland de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Ook de Verenigde Provinciën of de Zeven Verenigde Gewesten waren gangbare benamingen voor Nederland in deze tijd. Tussen 1795 en 1801 werd Nederland de Bataafse Republiek genoemd.
Homo erectus
Meer dan 300.000 jaar geleden verscheen de Neanderthaler, Homo neanderthalensis, de eerste mensachtige die we ook uit Nederland kennen. Hij ontwikkelde zich in Eurazië uit de Homo heidelbergenis. Omstreeks dezelfde tijd ontstond in Afrika Homo sapiens (anatomisch moderne mens).
De meeste Belgen in Nederland wonen aan de Belgische grens. Omdat België net als Nederland lid is van de Europese Unie, is het wonen en werken in beide landen erg gemakkelijk. De meeste Belgen in Nederland zijn hoogopgeleid en komen gemakkelijk aan werk. Of ze komen juist voor hun werk in Nederland wonen.