In 2021 hebben veel gemeenten in Nederland een wijk aangewezen die als eerst van het gas gaat, je kan hier het overzicht vinden van deze wijken. In 2030 moeten anderhalf miljoen huizen van het gas zijn losgekoppeld. En in 2050 moeten alle huizen in Nederland van het gas af zijn.
Het plan van het kabinet is om in 2050 in Nederland alle woningen van het gas af te halen. Momenteel liggen de gasprijzen erg hoog, zet daarom vandaag nog de eerste stap om je woning van het gas af te halen. Hoe eerder je investeert in een gasvrije woning, hoe sneller je je geld hebt terugverdiend.
De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Daarom kunt u vanaf 2050 in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas. Dan kan dit alleen nog met duurzame installaties. Voor de aankoop van deze installaties kunt u subsidie krijgen.
Als je van het gas af wilt en dus geen gas meer gaat verbruiken, moet er iets gebeuren met jouw gasaansluiting. Om niet meer aangesloten te zijn op de hoofdleiding, wordt jouw gasaansluiting bijvoorbeeld verzegeld of verwijderd. Elke optie heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.
Omdat de gemeenten woningen niet kunnen verplichten van het gas af te gaan, worden geregeld hoge kosten gemaakt om het gasnet voor een paar huizen in stand te houden.
Het kost gemiddeld 40.000 euro per woning om een huis van het gas te halen. Dat heeft het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) becijferd, meldt Nieuwsuur. Meer dan de helft van die investering is volgens het EIB niet terug te verdienen met besparingen op de energierekening en is dus onrendabel.
Als u definitief van het gas af wilt, moet u de gasaansluiting laten verwijderen. Als u uw gasaansluiting tijdelijk stopzet of definitief wilt laten verwijderen dan betaalt u geen netwerkkosten meer. Een aansluiting verwijderen vraagt u aan op mijnaansluiting.nl.
Met een doorstroomboiler wordt het water direct verwarmd door middel van een elektrisch verwarmingselement. Of terwijl een doorstroomboiler zorgt voor warm water zonder gas te verbruiken. Dit gebeurt alleen op het moment dat er warm water gevraagd wordt, bijvoorbeeld als je wilt gaan douchen.
Om een bestaande woning volledig gasloos te maken, moet je overstappen naar elektrisch koken. Vervang het gasfornuis bijvoorbeeld door een inductie of keramische kookplaat. Met name inductiekookplaten zijn populair, omdat hierbij geen warmte verloren gaat.
Er is een grote kans dat de gasprijzen in 2023 nog hoog zullen blijven. Verbruik jij veel gas, dan kan dit leiden tot een hoge gasrekening. Je hebt zelf weinig invloed op de prijs die je betaald voor een kuub gas. Wel kun je je gasrekening laag houden door te besparen op je gasverbruik.
In 2050 nog steeds gas, maar ander gas
Hoeveel is niet duidelijk: de aardgasconsumptie zou tegen 2050 met 70 à 95% dalen. Maar aardgas is fossiel en daar is geen plaats meer voor in een koolstofvrij België. Biogas is een alternatief, maar heeft een beperkt potentieel.
“Als Rusland de gaskraan dichtdraait, zal Europa gedwongen worden zijn verbruik met 30% te verminderen” De dreiging dat de Russische gaskraan wordt dichtgedraaid, neemt met de dag toe door de aanhoudende EU-sancties tegen Moskou.
Aardgasvoorraad. Per 1 januari 2021 heeft Nederland 495 ontdekte aardgasvoorkomens. Bijna de helft hiervan (221) is momenteel in productie, dit zijn er 5 meer dan vorig jaar.
Wanneer er geen aardgas doorheen stroomt zijn die leidingen onder de grond ook prima in te zetten op een duurzame manier. We moeten geen buizenallergie ontwikkelen. We onderzoeken bijvoorbeeld het transport van duurzaam geproduceerd waterstof of groen gas door ons gasnetwerk.
Hoewel elektrische verwarmingen veel als bijverwarming worden gebruikt, is het ook goed mogelijk om ze als hoofdverwarming te gebruiken. Veel modellen zijn tegenwoordig zeer energiezuinig, zodat een volledige woning elektrisch verwarmen geen probleem meer hoeft te zijn.
Ben je met meer dan 2 personen in huis maar heb je geen nood aan een verwarming met warmtepomp dan is de warmtepompboiler misschien wel de perfecte keuze voor jou. Deze geeft jou goedkoop warm water door een besparing op je energiefactuur.
Milieu Centraal adviseert te kiezen voor koken op inductie, zodat de keuken meteen klaar is voor wonen zonder aardgas. Net als de cv-ketel zal op den duur ook het gasfornuis verdwijnen als huizen aardgasvrij worden. Koken op inductie heeft van de elektrische kookplaten de meeste voordelen.
Als Rusland geen gas meer aan Nederland en Europa levert, heeft dit wel gevolgen: De energieprijzen kunnen langer hoog blijven, of verder stijgen. Het wordt lastiger om de gasvoorraad voor de komende winter op peil te brengen. Daardoor neemt het risico op een tekort aan gas in de komende winter toe.
Wil je je huis verwarmen op zonne-energie? Dat is met een zonneboilercombi of zonnepanelen goed mogelijk. Warmtepompen vormen een goed alternatief voor deze toestellen: ze werken dan wel niet op zonne-energie, maar je kan er je woning ook op een milieuvriendelijke manier mee verwarmen.
Zolang je huis nog niet voldoende geïsoleerd is, blijft gasverwarming een goede oplossing. Je stookolieketel of je oude aardgasketel vervangen door aardgas is oké. Maar hou er rekening mee dat dit wellicht je laatste condensatieketel op aardgas zal zijn, want aardgas is geen duurzame optie.
De voordelen van gasloos wonen
Door over te stappen op stroom, kun je ook flink wat geld besparen. Gas is namelijk drie keer zo duur als elektriciteit. Hierdoor beslaat de gasrekening het grootste gedeelte van de energierekening.