Bij de aanvraag van een milieusticker voor Frankrijk wordt gevraagd naar de CO2-uitstoot, vermeld op het kentekenbewijs onder V7. Op de kentekencard staat de CO2-uitstoot niet vermeld. Die vindt u wel bij de uitgebreide gegevens van de auto op RDW.nl. Daar kunt u het kenteken van de auto invullen.
Lakkleur: visuele kleur van de auto. V9: Milieuklasse EG-goedkeuring navenant 'euronorm' / 'emissienorm' / 'uitstootnorm'
Zo staat hij in het kentekenbewijs van je auto, maar ook onder de motorkap. Je vindt dan een sticker op een veerpoot waar je vin code op staat. Een andere mogelijkheid is dat er een sticker onder de laadvloer zit, waar het voertuigidentificatienummer op staat.
Hier is een digitale rekening bijgevoegd waar je sticker op afgebeeld staat. Je kunt dit document uitprinten en achter je voorruit leggen. De Franse politie kan vervolgens de code inscannen en je aanvraag controleren, zelfs zonder sticker op je voorruit.
Over het algemeen ontvangen voertuigen met een datum eerste toelating (Bouwjaar) van na 31 december 2000 en vóór 1 januari 2006 een gele milieusticker. Leverde de fabrikant echter al in deze periode het voertuig af met een motor in emissieklasse Euro-4, dan ontvangt het voertuig een groene milieusticker.
Heeft u geen milieusticker voor Frankrijk en rijdt u toch een Franse milieuzone binnen, dan riskeert u een boete van €68,- . De boete voor vrachtwagens en bussen bedraagt €135,-.
Er zijn geen speciale Umweltplakette-eenheden, maar wel controleren verkeersagenten op de aanwezigheid van een milieusticker. Dit gebeurt vooral bij geparkeerd staande auto's. Moet je slechts een klein stukje door de Umweltzone rijden en verlaat je deze weer zonder te stoppen, dan is het risico dus nog te overzien.
Op de website milieuzones.nl vind je na invulling van je kenteken snel je 'emissieklasse' ofwel de Euronorm. Opvragen via het Kentekenregister van de RDW kan ook, al staat de informatie daar iets meer verstopt onder 'Motor & Milieu – Uitstoot'.
De milieustickers zijn verplicht voor alle voertuigen die in Frankrijk toegang willen tot een milieuzone. Een eco-vignet is een milieusticker, of beter gezegd een reeks van 6 verschillende stickers met elk een andere categorie. Deze zijn aangegeven door een bepaalde kleur.
Op weg met het kentekenbewijs
Heeft u (nog) een papieren kentekenbewijs, dan moet u het Voertuigbewijs (deel IA of het vroegere deel I) en het Tenaamstellingsbewijs (deel IB of het vroegere deel II) bij u hebben.
Wat staat er op de kentekencard? Hierop staan de gegevens van het voertuig en van de kentekenhouder. Bijvoorbeeld het gewicht van het voertuig en uw adresgegevens.
De E staat daarbij voor bio-Ethanol en het cijfer er achter voor het percentage bio-ethanol bij de benzine, dus 5 of 10%. Wellicht zul je (in Duitsland) wel al een keer E10 hebben zien staan. Dat staat, uiteraard, voor 10% bio-ethanol.
Vanaf 2022 wordt het verbod uitgebreid naar euro 4-voertuigen en vanaf 2025 naar euro 5-voertuigen.
Uit deze informatie blijkt dat de Euro 7-norm de drempelwaarden van de Euro 6-norm maar liefst halveert. Dat betekent een uitstoot van 30 mg NOx/km (tegenover 60 voor benzine en 80 voor diesel momenteel) en daarnaast 100 tot 300 mg CO/km (tegenover 500 en 1.000 voor benzine en diesel vandaag).
Een auto met energielabel B is iets minder zuinig maar verbruikt nog altijd tien tot twintig procent minder brandstof. Als je besluit een nieuwe auto te kopen, weet je vaak al in welke grootteklasse je zoekt.
De euronorm of emissieklasse van je voertuig staat op het inschrijvingsbewijs in de rubriek 'milieuklasse'. Voor Nederlandse voertuigen gaat het om het kentekenbewijs. Vind je daar geen euronorm? Dan bepaalt de datum van eerste inschrijving of je voertuig de LEZ in mag of niet.
Alle auto's, campers, bussen, vrachtwagens, op alle brandstofsoorten (zelfs elektrische), moeten binnen de milieuzones een sticker hebben. Dit geldt ook voor auto's met een buitenlands kenteken. Er bestaan drie kleuren stickers: groen, geel en rood.
De geldigheid van uw milieusticker is onbeperkt, in combinatie met uw kenteken. Als uw kenteken verandert dient u wel een nieuwe milieusticker aan te vragen. De gegevens vermeld op de milieusticker dienen te allen tijde overeen te komen met de gegevens op uw kentekenbewijs.
Duitse tankstations mogen namelijk milieustickers verkopen, maar alleen als ze een garage of een werkplaats hebben waar ze je kentekenbewijs kunnen checken. Als je zeker wil weten dat een tankstation aan deze voorwaarde voldoet, kun je het beste langsgaan bij een station van de Tüv.
De sticker heet in het Frans officieel certificat qualité de l'air (CQA) maar wordt veelal pastille Crit'Air of vignette Crit'Air genoemd. Een milieusticker is geldig in heel Frankrijk maar de beperkingen die voor een sticker gelden, kunnen per stad verschillen.
Met de auto
Om te mogen rijden in Frankrijk dien je in het bezit te zijn van een geldig nationaal rijbewijs (inwoners van buiten de Europese Unie hebben een internationaal rijbewijs nodig), geldige kentekenpapieren (in Frankrijk "carte grise" genoemd) en je verzekeringsbewijs.
Milieustickers zijn niet te koop bij de ANWB winkels of in tankstations in Frankrijk zelf. Direct kopen kan alleen online maar ook dan heb je met een wachttijd te maken. Het ecovignet is online te bestellen via de website van de Franse overheid welke ook in het Engels is.