Mononatriumglutamaat (afgekort tot MNG of MSG) of Ve-tsin is een stof die van nature voorkomt in eiwitrijke producten. In vrije vorm heeft MNG een hartige umami smaak. MNG wordt gebruikt als smaakversterker in zeer veel producten, variërend van soepen, vleesproducten zoals worst tot zoutjes.
Glutamaat, een bestandsdeel van MSG komt in veel voedingsmiddelen voor zoals tomaten, sojaproducten, oude kaas en gistextract. MSG komt in kleinere hoeveelheden ook voor in paddenstoelen, parmezaanse kaas, moedermelk, pinda's en blauwschimmelkaas.
MSG bestaat uit een combinatie van natrium en glutaminezuur. Deze laatste stof is een aminozuur die ook voorkomt in veel natuurlijke producten, zoals kaas en tomaten, maar dan in een andere variant en niet geïsoleerd.
Om E621 te krijgen wordt natrium aan glutamaat toegevoegd. Zo ontstaat mononatriumglutamaat, wat wordt afgekort tot MNG (of MSG in het Engels). Het is een wit poeder dat lijkt op suiker of zout. Dit poeder wordt vervolgens gebruikt om aan voeding toe te voegen om het hartiger en lekkerder te laten smaken.
MSG heeft zelf geen smaak. Het valt onder de smaakversterkers. Glutamaat is een lichaamseigen stof. Het behoort tot één van de 20 aminozuren.
In het verleden werd ve-tsin eigenlijk alleen gebruikt in Chinees eten verder was het verboden in Nederland. Maar anno 2020 is het een goedgekeurd E-nummer en wordt het veel gebruikt in allerlei, vooral hartige, voedingsmiddelen.
Monosodium glutamate is een smaakversterker en ook bekend als MSG/MNG of vetsin. Het is een mononatriumzout van glutaminezuur. MNG komt voor in tomaten, parmezaanse kaas, aardappelen, paddenstoelen en andere groenten en fruit (wiki). Ik lees op de site van het voedingscentrum dat het zelfs voorkomt in moedermelk.
MSG heeft in bepaalde hoeveelheden een negatieve invloed op onze gezondheid. Grotere hoeveelheden E621 verhogen namelijk de hoeveelheid glutamaat in ons bloed (4). Volgens de EFSA kun je last krijgen van verschillende klachten als je per dag meer dan 42,9 tot 150 milligram MSG per kilo lichaamsgewicht binnenkrijgt (5).
Ve-tsin is een mengsel van zout en glutamaat. Het wordt veel gebruikt als smaakversterker in de Chinese keuken. Glutamaat (E621), ook wel L-glutamaat genoemd, wordt als smaakversterker toegevoegd aan hartige producten, zoals vleeskruiden, soepen, sauzen en bouillons, vleeswaren, hartige snacks en Chinees eten.
Als alternatief is Herbamare aan te bevelen. Dit is zout met biologische kruiden. Het ruikt en smaakt erg lekker en is een directe vervanger voor Aromat.
E621 Mononatriumglutamaat
Mononatriumglutamaat is ook wel bekend als glutamaat, MSG of Ve-tsin. Het is een bouwsteen van eiwit en wordt gebruikt als smaakversterker. MSG smaakt als iets wat we 'umami' noemen: Japans voor hartig.
Bijwerkingen van E621
Er zijn veel mensen die verklaren hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen,buikpijn , hoge bloeddruk, eczeem, astma, slapeloosheid, allergieën en hyperactiviteit te ondervinden als ze producten gebruiken met daarin E621.
Er is een hoop controverse rond E621, ofwel MSG, vetsin of glutamaat genoemd. Het e-nummer E621 is een voedseladditief dat wordt gebruikt om de smaak te verbeteren. Er wordt beweerd dat E621 allerlei gezondheidsklachten kan veroorzaken, waaronder hoofdpijn en astma (bron).
E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Voorbeelden zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. E-nummers kunnen worden gewonnen uit de natuur of kunstmatig worden gemaakt in een fabriek.
Smaakversterker E-621 is een stof die van nature voorkomt in zeer eiwitrijke producten. Het is de zoutvorm van glutaminezuur, een natuurlijk aminozuur. Naast dit glutamaat bestaat het uit zout en water. De smaakversterker wordt ook wel MSG genoemd, de Engelse afkorting voor de naam monosodium glutamate.
Vooral zoete en zoetzure sauzen zijn populair. Je raadt het al: daar zit behoorlijk wat suiker in om de boel op smaak te brengen. Ook zijn veel sauzen rijk aan zout, en wordt er een hoeveelheid smaakversterker gebruikt waar niet iedereen goed tegen kan.
Mononatriumglutamaat (afgekort tot MNG of MSG) of Ve-tsin is een stof die van nature voorkomt in eiwitrijke producten. In vrije vorm heeft MNG een hartige umami smaak. MNG wordt gebruikt als smaakversterker in zeer veel producten, variërend van soepen, vleesproducten zoals worst tot zoutjes.
Binnen de E-nummers vallen de smaakversterkers allemaal onder de 600-groep. Dat wil zeggen dat alle smaakversterkers een E-nummer hebben dat begint met E6. De meest beruchte in deze groep is de smaakversterker E621, Mono Sodium Glutamaat of MSG.
Kun je producten met smaakversterkers beter niet eten? Sommige mensen willen smaakversterkers of E-nummers toch liever vermijden. Het is voor mensen die geen klachten ervaren niet nodig smaakversterkers of E-nummers te vermijden, maar er is niets op tegen.
Gluten. Hoewel de naam een relatie met gluten suggereert, bevat glutamaat geen gluten. Producten waarin deze stof verwerkt kan zijn, kunnen dus gebruikt worden door mensen met een overgevoeligheid voor gluten.
AJI-NO-MOTO® poeder verschilt van het Chinese vetsin, maar heeft wel een vergelijkbaar effect. AJI-NO-MOTO ® poeder heeft als eigenschap dat het de natuurlijke smaak van de ingrediënten van een gerecht zeer mooi versterkt. De gerechten worden daardoor voller en natuurlijker van smaak.
Tijdens het kauwen ga je na ongeveer twintig tot dertig seconden een andere smaak ervaren dan de eerder vernomen zoet en zuur; ietwat hartig. Dat is umami.
E400-495 Geleermiddelen, emulgatoren, stabilisatoren en verdikkingsmiddelen. E500-586 Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen. E620-650 Smaakversterkers. E900-915 Glansmiddelen en anti-schuimmiddelen.
Glutamaat is een belangrijke neurotransmitter, want het is onmisbaar voor onze informatieverwerking. Daarnaast regelt het ons denk- en leervermogen. Elke neurotransmitter heeft zijn specifieke invloed op onze gesteldheid. Zo zorgt bijvoorbeeld serotonine voor een gelukkig gevoel.