Italië is een Zuid-Europees land, in de vorm van een laars, in het centrum van de Middellandse Zee. Het grenst over land aan Slovenië, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk. Italië is bekend om zijn keuken, sportwagens, mooie kusten, het voormalige Romeinse rijk en zeer waardevolle kunststeden.
Italië wordt niet voor niets een groot openluchtmuseum genoemd. Denk aan het Colosseum, de Pantheon, de Trevifontein of aan Forum Romanum in Rome, maar ook de toren van Pisa, alle prachtige grandenpanden in Venetië, de Kathedraal van Florence en de Sint-Pietersbasiliek in de Vaticaanstad zijn geweldig om te zien.
Italië maakt al zo'n 2.800 jaar wijn en is het grootste wijnproducerende land ter wereld. Ongeveer 18% van de werelwijde productie en 30% van de Europese productie is afkomstig uit Italië. Er zijn zo'n 50.000 wijnboeren. Er zijn meer dan 500 erkende wijnzones.
Het land staat bekend om zijn mode, opera, Romeinse ruïnes (zoals het Colosseum) en de Toren van Pisa. Ook zijn Italiaanse gerechten, zoals pizza, pasta en Italiaanse koffie, wereldberoemd. Daarnaast is het land een geliefde vakantiebestemming, vanwege zijn stranden, steden, natuur en meren.
De Italianen hebben ons veel gebracht: de beste wijnen, een keuken om je vingers bij af te likken, fabuleuze schoenen, koffie… Maar als de Italianen om iets bekendstaan, dan is het wel hun levenskunst. La dolce vita uit zich in elk aspect van de Italiaanse cultuur, en dus ook in hun design.
De bevolking van Italië is ontstaan uit de samensmelting van diverse volken en heeft o.a. Etruskische, Gallische, Italische, Punische en Germaanse elementen. De illegale immigratie via Zuid-Italiaanse havens en stranden, onder meer uit Albanië en Turkije, is nog steeds aanzienlijk.
De meeste Italianen zijn rooms-katholiek. Hoewel het sinds 1984 niet langer de staatsgodsdienst van Italië is, heeft het rooms-katholicisme in Italië veel invloed op de Italiaanse cultuur. Uit een onderzoek, gehouden in het jaar 2006, is gebleken dat 87,8% van de Italianen zichzelf als rooms-katholiek zien.
Italië is geen arm land.Het heeft een bbp per capita dat iets onder het Europese gemiddelde ligt. Het is, afgemeten aan bbp op basis van koopkrachtpariteit, nog altijd de twaalfde economie ter wereld. Hoewel het land vaak wordt gezien als een belangrijk schuldenland, is dat een onvolledig beeld.
Pizza, het bekendste Italiaans eten
De pizza komt ergens uit het Middellandse Zeegebied, waar al duizenden jaren ronde broden worden gebakken die dan meteen als bord dienden. In Italië doken ze in de 17e eeuw in de annalen op, toen er in Napels 'pizzaioli' waren die ze bakten.
De beroemde Italiaanse gerechten die je waarschijnlijk wel zult kennen zijn pasta, pizza en lasagne. Deze Italiaanse hoofdgerechten vind je eigenlijk overal en kunnen niet ontbreken tijdens een Italiaans diner. Ook espresso en cappuccino zijn ontstaan in dit land en zijn nu over de hele wereld bekend.
Het Italiaanse schiereiland bestaat verder uit Centraal-Italië: Marche, Toscane, Umbrië en Lazio en zuidelijk Italië: Campania, Basilicata, Abruzzen, Molise, Calabrië en Apulië. In de Middellandse Zee bevinden zich Sicilië en Sardinië en een groot aantal kleinere eilanden.
'De meeste Italianen idealiseren Nederland als een liberaal land, waar alles goed is georganiseerd en iedereen werk heeft', zegt Arthur Weststeijn, docent Italiaanse geschiedenis en auteur van Nederlanders in Rome in het AD. 'Als Italianen zien hoe Nederlanders zich in Italië gedragen, verbazen ze zich.
Wist je dat er in Italië veel verschillende talen worden gesproken? Veel Italianen spreken naast het Italiaans ook een lokaal dialect of lokale taal, zoals het Friulisch, Ligurisch, Ladinisch en Sardijns.
Dat is er ook nog steeds bij volwassenen: 36 % van de Italiaanse mannen gaat pas na mezzanotte, middernacht, naar bed in tegenstelling tot 23% van de Italiaanse vrouwen. Nederlanders daarentegen gaan gemiddeld eerder naar bed, namelijk tussen 23.00 en 23.15 uur.
Het Italiaanse ontbijt bestaat uit een cappuccino (of espresso) met een zoete croissant of een ander zoet gebakje. De brioche is vaak gevuld met een chocolade, pistache of andere creme vulling. Het tijdstip waarop Italianen ontbijten is vrij vroeg. Meestal wordt het ontbijt genomen tussen 7:00 en 9:00 uur 's ochtends.
Lunch is vaak na 13.30 en ook het diner is later dan wij in Nederland gewend zijn. Italianen dineren meestal pas rond 21.00. Wandel je voor deze tijden een restaurant binnen heb je kans dat het personeel nog niet klaar is voor ontvangst of eet je uitsluitend met andere toeristen, wat toch een beetje aan charme inboet.
De belangrijkste organisaties in Italië zijn de cosa nostra op Sicilië, de 'ndrangheta in Calabrië, de Camorra in Napels en de Sacra Corona Unita in Apulië. De term wordt tegenwoordig ook gebruikt voor georganiseerde misdaad in het algemeen.
Tegenwoordig is de Italiaanse bevolking voor ongeveer 85% rooms-katholiek (tot 1984 gold het rooms-katholicisme in Italië als de staatsgodsdienst). Verder zijn er circa een half miljoen protestanten en orthodoxen, zo'n 35.000 joden en circa 300.000 moslims die oorspronkelijk uit Noord-Afrika afkomstig zijn.
Felle kleuren zoals rood en groen (uit de tricolore) zijn typisch Italiaans, evenals een rijk zwart.Bloemen of op barok geïnspireerde versieringen zijn de beste patronen. Een midi-jurk versierd met bloemen doet ons hart automatisch sneller kloppen!