Hosta – soms bekend als hartlelie - is een van de meest populaire vaste, winterharde planten voor de tuin. De grote variatie aan bladkleuren en vormen maken de plant ideaal om toe te passen in de tuin, op het balkon of het terras.
De bloemen van de Hosta kunnen gebruikt worden in een slaatje, gekonfijt, gefrituurd, gemarineerd of rauw. De bloemen worden vers geplukt als ze net openen, bij voorkeur 's morgens. Andere delen van de planten zoals de knoppen, de jonge scheuten, de bladeren en de bloemknoppen van bepaalde soorten zijn ook eetbaar.
Hosta combineren
Omdat hosta's het goed doen in de halfschaduw, is het bij uitstek een plant om te combineren met andere planten in de schaduw. Denk aan ridderspoor, gebroken hartje (Lamprocapnos spectabilis), siergras en varens.
Er zijn soorten hartlelie die maar 30 cm hoog worden en soorten van 120 cm hoog. De bloei van de meeste hosta's is niet spectaculair. Deze groep vaste planten moet het hebben van hun bladeren hoewel sommige Hosta bloemen wel lekker ruiken.
Plant je hosta's onder bomen en struiken, hou er dan rekening mee dat deze ook vocht aan de bodem onttrekken. Vermijd een tochtige plaats. Veel wind kan de bladeren ook uitdrogen.
Meestal doen het overgrote deel van de hosta's het goed in de halfschaduw, sommige soorten kunnen in de volle schaduw of volle zon, maar dit zijn uitzonderingen. Krijgen ze te veel zon, dan worden de randen bruin en verbleken de bladeren.
Borderplan Daan - Hosta borderpakket - Groenblijvende schaduwplanten. De tuinplanten in dit borderpakket hebben haar eigen sierwaardes. De Hosta's of beter bekend onder de Nederlandse naam Hartlelies, hebben namelijk stuk voor stuk schitterende bladeren.
Hosta kan ook prima tegen vorst. Zo eind februari, vlak voordat de plant bovenkomt, kun je een beetje organische meststof geven.
Hosta 'Sum and Substance' is de grootste hosta met een omvang van één bij twee meter.
Water: voor hosta's in potten is regelmatig voldoende water geven erg belangrijk.
Ook de hoogte is belangrijk. Een hosta krijgt een hoogte tussen de 20 cm en 1.20 m. Bij middelgrote variëteiten dienen we er rekening mee te houden dat de plant pas na vijf of zes jaar haar volledige grootte heeft bereikt. Er zijn zelfs hosta's die pas na tien of vijftien jaar de maximale grootte bereikt hebben.
Hosta's hoeven nauwelijks gesnoeid te worden, knip de uitgebloeide bloemstengels na de bloei af. Zo rond eind september begint het blad van hosta geel te worden en sterft dan langzaam af in de herfst.
De Hosta soorten staan leuk in iedere type tuin. Ze staan graag in de schaduw en blijven relatief laag. Leuk om bijvoorbeeld tegen de schutting aan te planten of in de schaduwzone van bomen en heesters. Door lagere planten aan te planten creeërt u verschillende lagen in uw tuin of border.
Een veelgestelde vraag is of Hostas giftig zijn. Mensen met kleine kinderen en huisdieren willen weten of het eten van Hostas schadelijk is. Het antwoord is dat de Hosta absoluut niet giftig is, sterker nog er bestaan verschillende recepten om Hostas toe te passen in onze keuken.
Gecontroleerd zaaien: Maart-april in zaaibakje of potje zaaien. Verspenen en koeler opkweken. Verpotten zodra de plant goed ontwikkeld is en in het najaar uitplanten. Ter plekke zaaien in september-oktober.
De goede zaden zijn zwart tot donkerbruin, met een kleine verdikking aan de basis (de zaadkorrel).
Vooral hosta's met dikker en stugger blad zijn minder gevoelig voor slakken. Veel blauwe hosta's hebben dit kenmerkende dikke en stugge blad. Ook hosta's die rechter op groeien, of meer vaasvormig groeien, lijken langer bestand tegen slakken.
Hosta's verzorgen. Geef je hosta's regelmatig water. Hosta's zullen verwelken en bruin worden als hun grond te droog wordt, dus zorg ervoor dat je ze regelmatig water geeft en de grond vochtig te houden. Geef hosta's onder hun gebladerte water om te voorkomen dat de bladeren verbranden door de zon.
Als je Hosta een jaar of drie oud is, kun je gaan vermeerderen. Doe dat in het voorjaar, als de neuzen van je Hosta uit de grond komen steken. Haal de Hosta uit de grond, en deel je Hosta in een paar stukken. Zet de losse delen weer terug de grond in, ieder op hun eigen plekje.
De plant krijgt te weinig water of voeding.
Bij een tekort zal de groei stoppen en zal de plant wegkwijnen. Een tekort aan voeding komt weliswaar ook voor in vollegrond, maar is voornamelijk een probleem bij planten in potten. Gebruik goede potgrond, en verpot de planten regelmatig.
Besproei je Hosta met water & knoflookpoeder
Om slakken weg te houden bij de Hosta in jouw tuin, kun je deze besproeien met in water opgelost knoflookpoeder. Dit mengsel zou ervoor moeten zorgen dat slakkeneitjes tussen jouw Hosta niet meer kunnen uitkomen. Wanneer je 's avonds laat sproeit, blijft de Hosta langer nat.
Graaf gaten in de grond en plant de hosta.
Zorg dat alleen de wortels van de plant bedekt zijn met aarde, en dat het gebladerte van de plant goed boven de grond uitkomt. Geef elke plant na het planten een flinke scheut water. Houd genoeg afstand tussen de planten zodat ze genoeg ruimte hebben als ze volgroeid zijn.
De hosta, in Nederland ook bekend onder de naam 'Hartlelie'. In de oudere literatuur worden deze vaste planten ook wel Funkia genoemd, maar die wordt nu niet meer zo veel gebruikt. Het geslacht kent zo'n 30 tot 40 soorten allen uit de 'Aspergefamilie'.
Hortensia's staan liever gedeeltelijk in de schaduw en op luchtige plaatsen. Plaatsen volledig in de schaduw zijn ideaal voor de variëteiten: macrophylla, petiolaris, aspera en arborescens. Hortensia's quercifolia en paniculata kunnen zonnige plaatsen verdragen.