Glazen staan altijd rechts van het bord, boven het bestek en in een schuine opstelling. Je begint linksboven met het waterglas, iets rechts daaronder komt het rode wijnglas.
Waar zet ik de glazen neer? Rechts boven het bord zet je de glazen in een schuine lijn naar beneden neer. Bovenaan het waterglas, dan het rode wijnglas en onderaan het witte wijnglas.
Tips om je glazen altijd op de juiste volgorde te plaatsen
De glazen staan altijd aan de rechterkant van je bord, boven je bestek. Het grote champagneglas komt het meest links te staan (als je champagne schenkt bij de maaltijd), gevolgd door het waterglas en de wijnglazen.
Het witte wijnglas wordt direct boven het mes geplaatst voor het hoofdgerecht. Het waterglas wordt rechtsonder het witte wijnglas geplaatst. Het rode wijnglas rechts en boven het witte wijnglas, in een driehoekige vorm.
De volgorde van je water- en wijnglazen bepaal je als volgt. Het waterglas is het grootste glas en plaats je altijd links. Daarnaast schik je de wijnglazen van links naar rechts: eerst het rode wijn glas, gevolgd door het witte wijn glas.
Of je nu in een restaurant eet of thuis een diner host, ook aan het neerleggen van je bestek ná het eten kleven allerlei regels. Ben je uitgegeten? Dan leg je je bestek schuin neer op je bord, met de punten van het bestek naar linksboven gericht. Je mes ligt boven je vork en met de scherpe kant naar je vork gericht.
Een wijnglas goed vasthouden? Pak het glas bij het steeltje of de voet vast en zeker niet bij de kelk! Hiermee voorkom je dat je handen de wijn opwarmen en je de wijn niet meer drinkt op de meest ideale temperatuur. Daarnaast voorkom je dat je vette vingerafdrukken op het glas zichtbaar zijn.
Het waterglas wordt rechtsonder het witte wijnglas geplaatst. Het rode wijnglas rechts en boven het witte wijnglas, in een driehoekige vorm. Het witte wijnglas wordt direct boven het mes voor het hoofdgerecht geplaatst. De andere glazen worden vervolgens van groot naar klein in een hoek van 45° opgesteld.
Om te beginnen, zet je de waterglazen rechts van het bord, net boven het hoofdmes, en zet je de wijnglazen rechts van de waterglazen in de volgorde waarin ze gebruikt gaan worden . Wat betreft bestek, wees niet overweldigd - er zijn eigenlijk maar een paar regels om je aan te houden: Vorken gaan aan de linkerkant.
Denk bijvoorbeeld aan een decoratieve placemat, een mooie schaal of een tafelloper. Zo leg je een basislaag neer die niet alleen de tafel beschermt, maar ook zorgt voor een extra laag textuur. Een neutrale basis zoals een linnen tafelloper in aardetinten is een perfect begin.
Waar zet je de wijnglazen op tafel? Bij het dekken van de tafel moet de serie glazen rechts van het bord worden geplaatst, schuin boven het bestek, van rechts naar links . Eerst zet je het witte wijnglas, dan het rode wijnglas en dan het waterglas.
Plaats een dinerbord in het midden van de opstelling en leg vorken links van het bord en messen en lepels rechts. Leg uw bestek in de volgorde waarin u het gaat gebruiken, beginnend vanaf de buitenkant. De messen moeten naar het bord gericht zijn en de vorkpunten omhoog.
Het “ronddraaien” van het wijnglas of het “walsen” is niet zomaar ronddraaien, maar heeft een specifiek doel. Door het walsen verspreidt de wijn zich over de ganse wand van het glas. Op die manier komt de wijn zoveel mogelijk in contact met zuurstof wat tot gevolg heeft dat de wijn z'n geuren beter vrijgeeft.
Het glas dat je als eerste zal gebruiken, zet je uiterst rechts, en dan werk je naar binnen toe. Het glas dat het dichtst bij je mespunt staat, is dus het glas dat je eerst nodig hebt. Het waterglas komt helemaal aan de linkerkant.
Op welke plaats staat het broodbordje op een gedekte tafel ? Het broodbordje komt steeds aan de linkerzijde van het bord te staan, naast de vork. De bovenrand van het broodbordje komt op dezelfde hoogte te staan als de bovenrand van het dekbord.
Glazen staan altijd rechts van het bord, boven het bestek en in een schuine opstelling. Je begint linksboven met het waterglas, iets rechts daaronder komt het rode wijnglas.
Als u wijn drinkt bij uw maaltijd, zet u het glas iets boven en rechts van uw waterglas . Als u rode en witte wijn serveert, zet u het rode wijnglas hier en het witte wijnglas iets onder en in het rode wijnglas, zodat het waterglas en de twee wijnglazen een driehoek vormen.
Wijnflessen moeten uit de buurt van licht worden gehouden, vandaar de opslag in de kelder. Zonlicht kan de smaak van wijn veranderen. Het is dan aan te raden om je wijnrek op een donkere plek te plaatsen.
Het waterglas staat dan in een rechte lijn naar rechts onder het witte wijnglas, dus weer op vier of vijf uur. Bij drie glazen kan het waterglas ook rechtsboven tussen het rode en witte wijnglas worden geplaatst, waardoor een soort glazen driehoek ontstaat.
Plaats de glazen diagonaal en in een rechte lijn, beginnend bij het buitenste bestek (lepel of mes): het eerste wijnglas staat rechts en het dichtst bij je, het waterglas staat links en het verst van je bord. Maak je glazen proper voordat je ze op tafel zet. Ook daarvoor kan je azijn en water gebruiken.
Volgorde van de glazen
Je begint rechtsboven het bord en werkt in een schuine lijn naar beneden. Bovenaan het waterglas, dan het rode wijnglas en tenslotte het glas voor de witte wijn. Een handige truc is om het rode wijnglas recht boven het grootste mes te zetten en het kleine wijnglas boven het kleine mes.
Om vast te houden, grijpt u met uw duim, wijsvinger en middelvinger en laat u uw andere vingers rusten op de basis . Door het glas dichter bij de onderkant van de basis te houden, minimaliseert u temperatuurveranderingen in de wijn. Hoe? Een lager contactoppervlak vermindert de snelheid van warmteoverdracht van wijn naar hand.
Als wijnglazen nat ondersteboven worden neergezet dan blijft de lucht in het wijnglas gevangen. Dit kan nare geurtjes in het glas laten ontstaan. Dit probleem wordt nu verholpen door uw wijnglazen netjes op te hangen zodat er frisse lucht onder kan stromen en er geen geurtjes meer ontstaan.
,,De wijn kan goed 'walsen' in de glazen en het is ook makkelijk om te drinken op een zonnebedje. Deze glazen hebben minder last van golven wijn die ongevraagd uit het glas komen. Doordat de glazen schuin in de vaatwasser staan, blijft er bovendien geen water liggen op het voetje.''