In het Bouwbesluit wordt verwezen naar de Energie Prestatie Coëfficiënt. De EPC is de mate van energiezuinigheid van gebouwen. De bepaling ervan ligt vast in de norm NEN 7120 Energieprestatie van gebouwen (EPG). Deze norm geldt voor álle nieuwbouw, zowel van woningen als van utiliteitsbouw.
De energieprestatiecoëfficiënt (EPC) is een onderdeel van de energieprestatienormering (EPN). De EPC geeft aan hoe energiezuinig je woning is. Hoe energiezuiniger het gebouw, hoe lager de norm.
Volgens het certificaat vallen woningen met een EPC waarde van 180 of lager binnen de huidige nieuwbouweisen wat energieverbruik betreft. Een kengetal van 180 of lager kan je anno 2015 dus als goed beschouwen.
Energieprestatiecoëfficiënt (EPC)
Hoe lager de EPC hoe minder energie u verbruikt. De EPC wordt om de paar jaar strenger. Sinds 2015 is het maximum 0,4. Als uit een berekening blijkt dat de EPC hoger zou zijn, dan geeft de gemeente geen bouwvergunning (omgevingsvergunning) af.
In Nederland geldt voor woningbouw sinds 2006 een eis van 0,8. De EPC-berekening is opgenomen in het bouwbesluit, en sinds 1995 is het verplicht deze bij een bouwaanvraag in te dienen. Vanaf 2011 geldt de strengere norm van 0,6 voor woningen. Vanaf 2015 is de EPC-norm voor woningen veranderd naar 0,4.
Het is een getal dat aangeeft hoeveel je energieverbruik bedraagt per vierkante meter vloeroppervlak (kW/m²). Hoe lager de EPC score, hoe minder energie er nodig is om je woning te verwarmen en dus hoe lager je energiefactuur.
Hebt u een EPC nodig? Een EPC is nodig per wooneenheid (woning, appartement, studio, … ). Sinds 2022 moet bij verkoop het EPC voor een bestaande woning zijn opgemaakt in 2019 of later. Het EPC beschikt dus over een energielabel.
Zonnepanelen hebben een gunstige invloed op een EPC, in ons geval hebben de 32 zonnepanelen voor een verlaging van het EPC van 26 kWh /m2jaar gezorgd of per 1,54 m2 zonnepaneel is het EPC met 1 kWh /m2jaar gezakt.
Afhankelijk van het type warmtepomp is er een daling van 5-20 E-peil punten mogelijk.
Ze lijken heel veel op elkaar, de EPC-berekening , het energielabel en de Energie-Index. Maar ze zijn niet hetzelfde.
Wie een woning bezit met een label E of F, en die binnen een periode van 5 jaar grondig renoveert tot een label A, B of C, zal vanaf 2021 een EPC-labelpremie kunnen aanvragen. Deze premie kan oplopen tot 5000 euro voor wie renoveert tot label A, 3750 en 2500 euro voor renovaties tot respectievelijk label B en C.
Het besturen van je auto met een brandend EPC lampje is niet aan te raden. Het verstandigste is om de auto direct door te rijden naar de garage.
Het ging erom of met het EPC gegeven van 0,4 in een nieuwbouwwoning van 2021, ca is aan te geven met hoeveel Watt x de m2 gerekend kan worden om het ca benodigde vermogen kWh van de Warmtepomp te bepalen. De aannemer garandeert een EPC-norm van 0,4 voor ons nieuw te bouwen huis. Dat is inclusief 4 zonnepanelen.
Nieuwbouwwoningen moeten aan steeds strengere energienormen voldoen. Vanaf 2020 zal elke nieuwbouwwoning een nul-op-de-meterwoning zijn. Eigenaren en bewoners van een dergelijke woning betalen dan niets of vrijwel niets meer voor hun energie.
Vaak wordt gezegd dat actieve koeling de EPB-score van je pand negatief zou beïnvloeden. Dan hebben we goed nieuws voor jou. Want dankzij de moderne technologie is de impact van actieve koeling op die EPB-score haast onbestaande.
Bij de renovatie van een vrijstaande villa of een driegevelwoning met een voldoende grote tuin (minstens 250 m2) zijn in principe alle types van warmtepompen mogelijk. Indien je een rijwoning hebt is de kans groot dat er geen toegang is om geothermische boringen te realiseren in je tuin of dat die te klein is.
Met fotovoltaïsche panelen daalt je E-peil met ongeveer 1 punt per paneel. Als je weet dat een gemiddeld Vlaams gezin jaarlijks 3.500 kWh aan elektriciteit verbruikt, terwijl hoog rendement zonnepanelen een opbrengst van 300 Wp hebben, dan moeten we 14 panelen plaatsen. Hiermee kan je ongeveer 14 E-peil punten winnen.
Heeft een warmtepomp bijvoorbeeld een COP van 4, dan zal het bij een buitentemperatuur van 7°C de inkomende energie verviervoudigen. Een warmtepomp haalt die extra energie uit de natuur en is dus erg milieuvriendelijk. Het installeren van een warmtepomp zal bijgevolg een lager E-peil en een betere EPC score opleveren.
Met de online tool 'Test-uw-EPC' kunt u snel inschatten wat het EPC-label van uw woning is of uw EPC-label vergelijken met andere woningen. EPC is de afkorting van 'Energieprestatiecertificaat'. Op zo'n EPC staat onder meer hoe energiezuinig uw woning of appartement is.
Een goede isolatie van je buitenmuren kan de EPC-waarde van je woning tot 30% doen dalen! De isolatie van buitenmuren is ingrijpender voor de EPC-score dan nieuwe ramen of deuren, maar vergt uitgebreidere renovatiewerken.
Beschik je nog over een verouderd EPC (voor 2019)? Dan ben je verplicht om een nieuw Energieprestatiecertificaat te laten opmaken. EPC verplicht bij verhuur: als je je woning, appartement, studio of klein niet-residentieel gebouw langer dan 2 maanden wil verhuren met publieke reclame.
Om het globale energieverbruik van de woning te kunnen bepalen, maakt de energiedeskundige een inventarisatie van de verwarmingsinstallatie, de warmwaterproductie, ventilatietechnieken en hernieuwbare energie op. Afhankelijk van het type woning neemt de opmeting en vaststellingen ongeveer 1 uur in beslag.
Het EPC attest mag alleen opgemaakt worden door een energiedeskundige (type A). Dit is een door de overheid erkende deskundige die hiervoor een speciale opleiding heeft gevolgd. Hij is verantwoordelijk voor het correct opstellen van het energieprestatiecertificaat.