De Pilea Peperomioides, beter bekend als de Pannenkoekenplant of Pannenkoekplant, is een makkelijke kamerplant. De plant staat het liefst op een plek met veel indirect zonlicht. De plant krijgt verder het liefst regelmatig kleine scheutjes water, zodat de grond lichtvochtig blijft.
Zo krijg je een volle pannenkoekplant
Wil je één hele volle pannenkoekplant? Dan moet je de stekjes juist laten zitten. De plant moet dan wel zijn energie verdelen over alle stekjes en zal in zijn geheel minder snel groeien in de lengte.
De Pilea is niet een hele dorstige kamerplant, in de meeste gevallen is één keer per week water ruimschoots voldoende. Let er vooral op dat er geen water onderin de pot blijft staan waardoor de wortels gaan rotten. En eens in de week zijn bladeren besproeien met de plantenspuit zal hij je erg dankbaar voor zijn.
De beste plaats voor een Pilea Peperomioides is een lichte plaats, uit direct zonlicht. Zorg er verder voor dat de plant niet op de tocht staat. Kleuren de bladeren geel en/of hangen ze slap? Dan staat de pannenkoekenplant waarschijnlijk te licht of te donker.
De Pilea peperomioides is een plant die van veel licht houdt, dus het is erg belangrijk dat je 'm niet op een te donkere plek zet. Een plekje in een hoek of in het midden van de kamer zal al gauw te donker zijn. De bladeren zullen dan geel kleuren en uiteindelijk loslaten.
De Pannenkoekenplant groeit op z'n best wanneer u hem niet teveel water geeft. Ook is het aan te raden om de plant tussen de gietbeurten door even één tot twee dagen iets te laten opdrogen. Wanneer de Pannenkoekenplant slap hangt is een scheut water genoeg om de plant weer bij te laten trekken.
Licht en standplaats
De Pannenkoekplant houdt van een lichte plek, maar houdt 'm uit de felste middagzon direct achter glas. Als de plant het te heet krijgt, kunnen de bladeren verschrompelen. Worden de bladeren slap en gelig, dan kan dat komen doordat 'ie teveel of juist te weinig licht krijgt.
Je snijdt dan het steeltje van het blad met een heel klein 'hapje' uit de stam, zoals je op de foto ziet. In de stam zitten namelijk de juiste cellen om een nieuw plantje te vormen. Pas wel op dat je niet de hele stam van je plant doorsnijd. Dit stekje kan je zowel in het water zetten als direct in de grond planten.
De oud en lelijk geworden bladeren kunnen verwijderd worden. Het snoeien van de stelen is niet nodig. De Pannenkoekplant kan zeer gemakkelijk worden vermeerderd. De plant maakt namelijk zelf nieuwe stekjes aan rondom de moederplant.
Je kan de Pannenkoekenplant voeding geven, echter is het niet noodzakelijk. Als je de plant voeding geeft, raden we aan dit te doen in het voorjaar en in de zomer. Geef in de herfst en winter de plant geen voeding, de plant is dan namelijk in rust. Gebruik hiervoor algemene kamerplantenvoeding.
Gele bladeren van de pannekoekenplant
Dan geef je waarschijnlijk te veel water of te weinig/veel licht. 1x per week wateren is voldoende en plaats je plantje niet in de volle zon. De gele blaadjes kan je van het stammetje afhalen. Zo kan de plant zijn volle energie steken in de gezonde blaadjes.
De pannenkoekenplant heeft een opgaande groeiwijze en wordt meestal 30-40 centimeter hoog, maar kan ook veel hoger groeien. Het is een snelle groeier, oudere planten gaan meer de hoogte in en er kan zelfs een 'stammetje' ontstaan. Als de stam echt lang wordt dan is opbinden nodig zodat de topzware plant niet omvalt.
Zo heeft de pannenkoekenplant niet heel veel water nodig, want de Pilea is geen dorstige familie. Geef de pannenkoekenplant daarom één keer per week water en hij kan weer een week vooruit. Let altijd even op de grond voordat je water geeft, want wanneer je teveel water geeft blijft de aarde erg nat.
Van een schattig klein plantje, groeit een pannenkoekplant (Pilea peperomioides) in een paar jaar tijd uit tot een flink exemplaar. Dat gebeurt bijna nooit helemaal rechttoe rechtaan. Veel vaker zult u merken dat hij met den tijd behoorlijk scheef komt te staan.
Snij de babyplantjes voorzichtig los van de moederplant.Ook hierbij kun je kiezen om de pannenkoek stekken in het water te zetten of direct in een pot met aarde. Wanneer de wortels van jouw pannenkoekplant stekken een paar centimeter gegroeid zijn, kun je de stekken verplaatsen naar een bloempot met potgrond.
Je hebt natuurlijk nooit volledige invloed op hoe je planten groeien. Zo groeit de Pannenkoekplant inderdaad op een gegeven moment de hoogte in, op een stammetje. En dat stammetje kan ook nog eens alle kanten op gaan als je hem niet ondersteund.
Pannenkoekplanten hoef je niet te snoeien. Pluk blaadjes die lelijk geworden zijn af. Mocht je er per ongeluk een keer een blad afstoten (of als overijverige kinderhandjes een steeltje hebben geplukt) zet dat dan in een glaasje en wacht tot er wortels aan komen. Grote kans dat er een nieuwe Pannenkoekplant is geboren.
In het algemeen hebben pannenkoekplanten middelmatig tot helder indirect licht nodig en moeten ze water krijgen als de bovenste centimeter of zo van de grond droog is. Als je in een heet, droog klimaat woont, kan het nodig zijn je plant vaker water te geven.
De Pilea Peperomioides, beter bekend als de Pannenkoekenplant of Pannenkoekplant, heeft een comeback gemaakt, want ook in de jaren '70 was hij populair. Deze retro kamerplant heeft platte, ronde bladeren en doet daardoor denken aan pannenkoekjes of aan muntjes.
Bloei van de pannenkoekplant
Hij staat in bloei! Dit gebeurt bijvoorbeeld als de plant een poos (in de winter) op een koelere plek heeft gestaan en daarna een warmer stekje krijgt. De temperatuurswisseling activeert de bloei, waarbij de witte schermbloempjes kunnen verschijnen.
Kan een Pannenkoekplant in de badkamer? Ja, een Pannenkoekplant (Pilea Peperomioides) kan in de badkamer, maar zorg wel voor voldoende licht. Deze planten zijn niet veeleisend en voelen zich over het algemeen goed in kamers met helder, indirect licht.
De oplossing: even iets minder water geven. De wortels hebben naast water en voeding ook zuurstof nodig. De gele bladeren zijn helaas niet meer te herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat de nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn.
De eerste twee maanden na het kopen van je pannenkoekenplant hoef je geen mest te geven, er zit dan nog voldoende mest inde potgrond. Bemest de Pilea daarna van april tot oktober 1 x per maand door universele kamerplantenvoeding voor groene planten in het water te doen.
Een pannenkoekenplant groeit dus niet als hij te weinig licht krijgt. Daarom is het goed om hem te verplaatsen naar een plek waar hij meer licht krijgt, maar vermijd direct zonlicht om verbranding van de bladeren te voorkomen. Draai de pot af en toe zodat de plant gelijkmatig wordt blootgesteld aan het licht.