Het 'cola' in coca cola verwijst naar de kolanoot, het andere belangrijke ingedriënt in de frisdrank. Die schrijf je in het Engels normaal gesproken ook met een 'k', maar om literaire redenen (het allittereerde beter) besloot Pemberton het met een 'c' te spellen. Kolanoten bevatten cafeïne.
De naam Coca-Cola is afkomstig van de cocaplant voor het stimulerende effect en kolanoten voor de smaak. De samenstelling van Coca-Cola is geheim, maar in elk geval bestaat het uit: koolzuurhoudend water voor de prik maar ook als conserveringsmiddel en smaakversterker.
Robinson, boekhouder en vriend van dr. John Pemberton, heeft de naam Coca‑Cola bedacht. Hij schreef de naam in sierlijke letters in zijn kasboek en ontwierp zo de beroemde letters. Het logo van Coca‑Cola is geschreven in het Spencerian script en valt op door zijn sierlijke vorm.
Inmiddels weten we wel wat er in ieder geval in de frisdrank zit: koolzuurhoudend water, zoetstof, E338 (fosforzuur), E150d (sulfiet-ammoniakkaramel), cafeïne, arabische gom, kolanoten, cocabladeren (natuurlijk nadat de cocaïne eruit is gehaald, hoewel dat niet geldt voor de Coca Cola van voor 1905).
Het recept van cola is door de jaren heen veel veranderd, maar de kleur van cola is nog nooit veranderd. Vroeger was cola ook bruin. Wel zat dit drankje in een groene fles.
Suiker in vloeibare vorm
Dat zoveel cola niet goed is voor je lichaam, is geen verrassing. "In principe is alle frisdrank gewoon suikerwater: suikers in vloeibare vorm. Teveel daarvan is nooit goed", zegt voedingswetenschapper Jaap Seidell. "Je krijgt calorieën binnen, maar je eetlust wordt er niet minder van."
Maar waarom rood? Het begon in het midden van de jaren 1890 toen onze siroop in vaten door de hele VS werd vervoerd. In die tijd werd alcohol in de VS zwaar belast en onze oprichters besloten hun vaten rood te maken, zodat de douanebeambten ze gemakkelijk konden onderscheiden van de vaten met alcohol.
Hoewel er nauwelijks calorieën in Coca Cola Zero zit, zitten er wel zoetstoffen in die door overmatig gebruik minder goed zijn voor de gezondheid. Je wordt dus niet dik van Coca Cola Zero, maar je zult wel aan de zoetstoffen moeten denken. Door niet overmatig Zero dranken te drinken is het in ieder geval niet ongezond.
De cola van Coca-Cola en Pepsi wordt over de gehele wereld geconsumeerd. Coca-Cola bestond eerder dan Pepsi. Coca cola was toen al een zeer bekend en gewild merk. Dit samen maakte dat Pepsi zijn best moest doen om de markt te veroveren.
Coca Cola werd aanvankelijk uitgevonden als medicijn tegen morfineverslaving, indigestie, zenuwaandoening, hoofdpijn en impotentie. Da's een hele waslijst!
Pemberton schrijft de naam in sierlijke letters in zijn kasboek en ontwerpt zo de beroemde letters. Hij schrijft het logo van Coca‑Cola in Spencerian Script - een populair lettertype in die tijd - en het valt meteen op door haar mooie, sierlijke vorm.
Cola is een koolzuurhoudende frisdrank. Het smaakt zoet (maar is qua pH zuur) en bevat circa 28-32 mg cafeïne per 33 cl. Andere belangrijke ingrediënten zijn vanille, kaneel, karamel en citroen. Anders dan de meeste frisdranken bevat het geen citroenzuur, maar fosforzuur.
Coca-Cola vroeger cocaïne bevatte ? Coca-Cola is uitgevonden door de apotheker John Pemberton, die het drankje als een medicijn ontwikkelde tegen onder andere hoofdpijn en vermoeidheid. Het idee om het drankje Coca-Cola te noemen komt van zijn zakenpartner Frank Robinson in 1885.
Sprankelend water; sinaasappelsap uit concentraat (4%); voedingszuren: citroenzuur, appelzuur, natriumcitraat; zoetstoffen: aspartaam, acesulfaam-K; conserveermiddel: kaliumsorbaat; antioxidant: ascorbinezuur; natuurlijke sinaasappelaroma's met andere natuurlijke aroma's; wortelconcentraat; stabilisator: guarpitmeel; ...
In 1886 heeft de apotheker dr. John Styth Pemberton uit Atlanta Coca‑Cola ontdekt. Hij experimenteerde met plantenextracten in het keukentje achter zijn drogisterij. Eén van zijn experimenten, een karamelkleurige siroop met koolzuurhoudend water, was het begin van Coca‑Cola.
Cola zero bevat amper calorieën. Wanneer je een glas leeg drinkt krijg je minder dan één calorie binnen. Een groot verschil dus met een normale glas cola want dan kom je toch al gauw uit op meer dan honderd calorieën. Je kan dus wel zeggen dat dit vele malen gezonder is.
Het bevat echter geen suikers die bacterien (of je eigen lichaam) kunnen gebruiken. Hierdoor is cola-light wel relatief gezonder voor je gebit dan gewone cola. Fanta en sinas zijn beide iets minder zoet en zuur dan cola. Maar nog steeds redelijk schadelijk voor je tanden en kiezen.
Door de toevoeging van veel suiker wordt dit voor de menselijke smaak gemaskeerd. Wat tandbederf kan veroorzaken, slechte tanden en kiezen kan schade veroorzaken aan je gehele gezondheid. Slecht genoeg dus, om je zoon aan te zetten tot het minder drinken van cola. Hou het op maximaal 1 glas per dag.
Sprite is een koolzuurhoudende frisdrank van The Coca-Cola Company. Het werd in 1961 in de Verenigde Staten op de markt gebracht als antwoord op 7Up. Sprite is kleurloos en heeft een lemon-lime-smaak.
De joint venture Beverage Partners Worldwide werd in 2001 opgericht door Coca-Cola en Nestlé om met het ijstheemerk Nestea een antwoord te bieden op het succesvolle Lipton Ice Tea van Unilever en PepsiCo. Na meer dan 15 jaar, zetten de twee voedingsgiganten hun succesvolle samenwerking stop.
De Vrumona-merkenportfolio bestaat in 2020 uit tien eigen merken: SiSi (merk in 1955 overgenomen van Becht) Royal Club (merk in 1969 overgenomen van Tims)
Mensen die dagelijks producten zoals cola-light drinken, hebben 43 procent meer kans op hart- en vaatziekten. Cola-drinkers die denken dat ze gezonder af zijn door light te drinken hebben het mis. Elke dag een cola light schijnt stukken slechter te zijn voor hart en vaten dan de 'gewone' drankjes.
Na een week lang cola drinken heb je ruim 5432 extra calorieën geconsumeerd. En dit kan direct leiden tot een gewichtstoename (diabetes) én een versneld verouderingsproces. De stoffen zorgen er namelijk voor dat de telomeren, de beschermende uiteinden van de chromosomen, aanzienlijk afbreken.
De oorspronkelijk kleur van cola was groen. Dit werd ook een tijdje in deze kleur verkocht maar in 1887 werd er karamel aan toegevoegd om de bruine kleur te creëren. Dank voor de vraag weer een grappig feitje geleerd :-) Toegevoegd na 1 minuut: Kortom het antwoord is groen.