Hoeveel bar jouw fietsband nodig heeft, is afhankelijk van het type en de breedte van de band. Deze informatie vind je aan de zijkant van de band. Een stadsfiets heeft een bandenspanning van gemiddeld 3,5 tot 4,5 bar.
De ideale bandenspanning voor gewone en elektrische fietsen ligt tussen de 3,5 en de 4,5 bar. Hoeveel luchtdruk de fietsband moet hebben is ook afhankelijk van het soort fiets. De juiste bandenspanning staat meestal weergegeven op de zijkant van de fietsband.
Deze maat bestaat uit twee getallen. Het eerste getal geeft de breedte van de band aan in mm, het tweede getal de diameter van de velg in mm. Met deze maat moet het sorteren van onze banden en het uitkiezen van de juiste band gemakkelijker worden.
De maat 37-622 wordt standaard voor stadsfietsen gebruikt. Je kunt je afvragen of de breedte van 37 mm niet te smal is voor de meeste fietsers. Een band van 37 mm moet je namelijk oppompen tot minimaal 3,5 bar. Bredere banden kun je ook met een lagere spanning (2 bar) heel goed gebruiken.
Op de zijkant van de band kun je zien wat de bandenspanning minimaal en maximaal mag zijn. Dit is handig voor afwijkende banden zoals van een fatbike. Controle met de duim is niet erg betrouwbaar: antilekbanden zijn verstevigd en voelen daardoor harder aan. Vanaf ongeveer 2 bar voelen veel banden relatief hard aan.
Hoeveel bar moet er dan in een fietsband? In het algemeen kun je zeggen dat de bandenspanning van een elektrische fiets met banden rond de 3 à 4 centimeter respectievelijk zal variëren tussen de 5,5 en 4 bar. De meeste fietsbanden hebben een breedte van 3,5 cm, waar een druk van 4,5 bij hoort.
De juiste bandenspanning voor een auto verschilt per voertuig. Over het algemeen is de minimale bandenspanning 2.0 bar en de maximale bandenspanning 3.0 bar. Vaak zit er een klein verschil in de bandenspanning van de voor- en de achterbanden. De meeste auto's zijn achter namelijk zwaarder.
Hoeveel kilometer gaat een fietsband mee? Dat is natuurlijk afhankelijk van veel omstandigheden zoals je bovenstaand hebt kunnen lezen. Maar goede merk fietsbanden gaan soms wel tot 10.000 km mee. Onthoud wel dat bij slechte zorg voor de fietsbanden dit wel zomaar de helft of zelfs minder kan worden.
28 x 1 5/8 x 1 3/8 inch-maat
De inchaanduiding (b.v. 28 x 1.40) geeft ongeveer de buitendiameter (28 inch) en de bandbreedte (1,40 inch) aan. De inch-maat wordt ook nog in de aanduiding 28 x 1 5/8 x 1 3/8 (ongeveer de buitendiameter x bandhoogte x bandbreedte) gebruikt.
Deze banden hebben een andere velgmaat 635 en 622 en passen niet op dezelfde velg. Iedere 28 inch band past dus niet op dezelfde velg.
Als je bredere banden gebruikt, kan die druk lager. Heb je bijvoorbeeld 28mm banden, dan is een kleine 6 bar voldoende.
In de auto is een sticker te vinden met deze bandenspanningstabel. Deze zit meestal aan de binnenkant van het brandstofklepje, in de deurpost of achter de zonneklep. De bandenspanningstabel is ook te vinden in het instructieboekje van uw auto.
Hoe vaak je jouw fietsbanden moet oppompen, hangt af van je gebruik. Hoe meer je fietst, hoe sneller de bandenspanning afneemt en je banden zacht zullen worden. Maar als je dan regelmatig je banden oppompt, is er niets aan de hand. Als richtlijn kun je om de twee maanden aanhouden.
Horlogefabrikanten drukken de mate van waterdichtheid van een horloge doorgaans uit in bar (of atmosfeer), waarbij 10 meter waterdruk gelijk is aan 1 bar. Als een horlogefabrikant aangeeft dat het horloge bestand is tegen een waterdruk van 5 bar zou het horloge tot 50 meter waterdicht moeten zijn.
Bar en PSI zijn eenheden van druk, zoals luchtdruk maar ook druk op andere gassen en vloeistoffen. 1 bar is afgerond 14,5 PSI. 1 PSI is omgerekend 0,069 bar. 2,5 bar is dus afgerond 36,26 PSI.
Hoeveel is 30 PSI in bar? Bij 30 PSI is de waarde ongeveer 2,0685 bar.
Zowel een te hoge of te lage autobandenspanning kan gevaarlijke situaties opleveren. Een te hoge bandenspanning zorgt er namelijk voor dat een band sneller slijt. Bovendien heeft een band met te hoge spanning minder grip, trilt deze meer en is er vermindert rijcomfort. Daarnaast is de kans op een klapband groter.
Je moet koste wat het kost voorkomen dat je hem te hard of te zacht oppompt. Om te controleren of de band de juiste druk krijgt, lees je gewoon de cijfers op het display. In het geval van te veel oppompen, moet de lucht weglopen om vervolgens opnieuw op te pompen totdat de druk goed is.
Minder brandstof en minder slijtage: beter voor het milieu
De juiste bandenspanning is beter voor het milieu. Je verbruikt namelijk minder brandstof waardoor er ook minder CO2 wordt uitgestoten.
Banden. Steeds meer auto's hebben een controlesysteem voor de bandenspanning en vanaf 2014 is dit op nieuwe auto's zelfs verplicht. Als dit lampje geel/oranje brandt, heeft een van de banden te weinig spanning en is mogelijk zelfs lek. Parkeer de auto op een veilige plaats en controleer de banden.
In tegenstelling tot autobanden is de bandenspanning bij fietsbanden wezenlijk hoger en zijn de wandsterktes beduidend minder. Een spanningsverlies van 1 bar per maand kan men als normaal beschouwen. Spanningsverlies treedt bij een hoge druk aanmerkelijk sneller op dan bij een lage druk.
De aanbevolen en maximale bandenspanning staan vaak op de buitenband aangegeven in bar of psi (100 psi = 7 bar). Een standaardregel voor de bandenspanning is 1 bar per 10 kg lichaamsgewicht. Weeg je 80 kg? Dan pomp je dus 8 bar in je band.