Werkmentaliteit. De ´niet lullen maar poetsen´ mentaliteit kan als iets typisch Rotterdams gezien worden. Rotterdammers zijn over het algemeen harde werkers die gewend zijn om de schouders eronder te zetten. Deze mentaliteit is er al vroeg ingekomen door het harde werken in de havens van Rotterdam.
Destilleer je uit al deze antwoorden de belangrijkste kernwaarden van Rotterdam, dan staat het typisch Rotterdamse volgens Museum Rotterdam voor '(01) rauw, (02) echt, (03) direct, (04) eerlijk, (05) trouw, (06) modern en (07) hardwerkend en (08) bijna alle Rotterdammers hebben hun wortels buiten de stad'.
Rotterdam staat bekend om zijn moderne architectuur met blikvangers als de kubuswoningen, de Markthal, de Erasmusbrug en de vele wolkenkrabbers. Daarnaast is er een bruisend nachtleven, met talloze bars, cafés en nachtclubs. En de stad is natuurlijk beroemd om zijn haven, de grootste van Europa.
Dat Rotterdam een eigen een taal heeft, is algemeen bekend. Woorden als 'nassen' en 'bakkie pleur' zul je nergens anders in Nederland horen. Zo spreken Rotterdammerts met een typische natte 'T'. De Rotterdamse manier van spreken neemt steeds meer af, vinden sommige mensen op Blaak.
En naast veel typische uitdrukkingen is er ook een eigen Rotterdams idioom ontstaan. Woorden als gers, kapoentje, aftaaien, tebbie, groos of een bakkie pleur behoren tot de standaard woordenschat van de Rotterdammer.
Als je in Rotterdam-Noord bent zegt je 'in Noord' en in Rotterdam-Zuid zeg je 'op Zuid'. Dat komt omdat Zuid officieel een eiland is. Rotterdam kocht namelijk een groot gedeelte van het eiland Feijenoord in 1591.
Integendeel, Rotjeknor wordt vaak liefdevol gebruikt. Het is een bijnaam waar een Rotterdammer zich niet voor geneert.
De aversie tegen '020', zoals Rotterdammers de hoofdstad steevast noemen, is volgens hem iets van alle tijden. 'Dat gaat verder dan voetbalnijd. Het is een strijd die alle kleinere steden constant voeren met een grotere stad.
In de volksmond wordt Rotterdam ook wel Roffa genoemd. Dat klink misschien als (stoere?) straattaal, maar het lijkt verdacht veel op de naam van Rotterdam voordat het zijn huidige naam kreeg. „Het echte oer-Rotterdam, dat tussen de negende en elfde eeuw voortdurend werd bedreigd door overstromingen, heette Rotta.
Echte Rotterdams dropjes, chocolade zo uit de haven en stroopwafels waarvan je mouwen zich vanzelf opstropen. Het zijn maar enkele voorbeelden van heel veel typisch Rotterdamse lekkernijen.
Het Rotterdams is het stadsdialect dat gesproken wordt in Rotterdam. Het behoort tot de Zuid-Hollandse dialecten.
,,Rotterdammers vinden hun stad veel dynamischer. Wat ook opmerkelijk is: ik woon in Amsterdam en in mijn beleving heeft Den Haag een mooie, historische binnenstad, maar Hagenezen en Hagenaars zien dat veel minder als onderdeel van hun trots.” Voor het onderzoek werden bijna 16.000 mensen ondervraagd.
Roffa is straattaal voor Rotterdam. En elke Rotterdamse wijk heet ook weer anders in deze jongerentaal, je komt bijvoorbeeld niet uit Oosterflank maar uit Flanka of Flankoe.
Roffa is straattaal voor 'Rotterdam'.
Sinds de negende eeuw lag op de plaats van het huidige stadscentrum van Rotterdam de nederzetting Rotta. Deze werd in de twaalfde eeuw onbewoonbaar door overstromingen van de rivier Rotte. Omstreeks 1270 werd in de Rotte een dam gelegd op de plek waar de Hoogstraat de Rotte kruist. Hieraan ontleent Rotterdam zijn naam.
Er staan bovendien ook nog zes andere Rotterdamse buurten op de lijst met twintig armste buurten in Nederland. Crooswijk staat met twijfelachtig eer op nummer 1. Naast Crooswijk staan ook Tussendijken, Bospolder, Oude Noorden, Rubroek en het Oude Westen op de lijst.
Charlois (uitspraak sjaarloos (klemtoon op eerste lettergreep) /'ʃaːrlous/ (Standaardnederlands), /'ʃaːɻlɜus/ (Rotterdams dialect)) is een bestuurscommissiegebied en wijk gelegen op de zuidelijke Maasoever in de gemeente Rotterdam.
Op 10 juli 2009 presenteerde de Gemeente Rotterdam en de projectontwikkelaars OVG en MAB vol trots de definitieve plannen van het grootste multi- functionele gebouw van Nederland; De Rotterdam. Op 14 december 2009 werd officieel met de bouw van De Rotterdam gestart.
Breek me de bek niet open - Betekenis: Laat me hier niet over beginnen, want dan houd ik niet meer op.