De meeste vacatures waren ook dit kwartaal te vinden in de handel (79 duizend), de zakelijke dienstverlening (70 duizend) en de zorg (64 duizend). Gezamenlijk zijn deze drie bedrijfstakken goed voor de helft van alle openstaande vacatures.
De zakelijke dienstverlening (inclusief uitzendkrachten) is de grootste bedrijfstak, met 2,4 miljoen banen in 2021. De zorg is goed voor 1,8 miljoen banen en de handel voor 1,7 miljoen banen.
Omdat de krapte op de arbeidsmarkt nog een tijd zal aanhouden, zal het aantal kansrijke beroepen eerder toenemen dan afnemen. In de sectoren zorg, onderwijs, techniek, industrie, ICT en transport en logistiek zijn veel beroepen al jaren kansrijk.
Waar veel vraag naar is in Nederland zijn vooral de sectoren techniek en logistiek.
Waar is het grootste personeelstekort? In september 2022 meldde het UWV dat er in alle beroepsgroepen een tekort aan personeel is. De krapte was het grootst bij ingenieurs, elektriciens, machinemonteurs (techniek), verpleegkundigen (zorg) en softwareontwikkelaars (ICT).
Ondernemers in de horeca en de detailhandel ervaren het vaakst een personeelstekort. Detailhandelaren noemen de hogere werkdruk met ruim 54 procent het vaakst als belangrijkste gevolg. In de horeca ervaren relatief veel ondernemers gestegen arbeidskosten als belangrijkste gevolg van de krappe arbeidsmarkt.
De beste maand om je vacature online te zetten
Uit het onderzoek van Robert Half blijkt dat de meeste sollicitaties van 2020 zijn verstuurd in april en januari. Oktober, september en november waren vorig jaar juist de minst populaire maanden om te solliciteren.
Het meeste gevraagde beroep van 2023 is... Monteur! Dit is de uitslag wanneer we alle verschillende monteursberoepen bij elkaar optellen. Wij komen dan op ruim 9600 vacatures uit!
In de publieke dienstverlening werkte ruim een kwart van alle werkenden, in de goederenproductie ongeveer een zesde. De meeste mensen werkten in de bedrijfstakken zakelijke dienstverlening, de handel (waaronder groothandel en detailhandel) en de zorg. Dat zijn ook bedrijfstakken waar relatief veel vrouwen werken.
Best betaalde banen
Volgens het onderzoek van RTLZ bieden de branches Techniek, ICT, Mondzorg en Bedrijfseconomie de beste (start)salarissen. Na een opleiding in de creatieve sector, journalistiek of het onderwijs liggen de (start)salarissen een stuk lager.
De vraag naar klimaatberoepen komt nog eens bovenop de al grote vraag naar mensen voor de reguliere werkzaamheden in deze sectoren. De drie beroepen waar de meeste vacatures voor zijn in deze sectoren zijn monteurs industriële machines en installaties, verf- en lakspuiters en medewerkers technische dienst.
Verder zullen banen die vooral repeterend werk op een computer bevatten verdwijnen. Salarisadministrateurs, belastingconsulenten en vertalers zullen in de toekomst minder makkelijk werk kunnen vinden. Dit komt omdat alles wat zij doen, ook door slimme software en AI opgepakt kan worden.
In een kansberoep heb je – zoals het woord al zegt – grote kans op een baan. Deze beroepen heten ook wel 'kansrijke beroepen' of 'krapteberoepen', omdat de vacatures moeilijk zijn in te vullen.
In Nederland zijn de vier sectoren of branches die het meest te maken hebben met personeelstekort de ICT-branche, de onderwijssector, de bouwsector en technische beroepen. Er is een nijpend tekort aan vakmensen in ons land, mede doordat de meeste vakmensen vroeg of laat ZZP'er worden en dus voor zichzelf beginnen.
In het tweede kwartaal was er ook bij die beroepen een personeelstekort. Bij 75 procent van de beroepsgroepen geldt dat ze te maken hebben met een zeer krappe arbeidsmarkt. Bij ingenieurs, elektriciens, machinemonteurs, verpleegkundigen en softwareontwikkelaars was de krapte het grootst.
Techniek, ICT, zorg en onderwijs
Uit analyse van Randstad blijkt dat bijna ieder vakgebied kansrijk is in 2022. Toch is ook duidelijk te zien dat met name in de techniek, ICT, zorg en het onderwijs structureel de meeste vacatures openstaan.