Pijnklachten tijdens het fietsenZadelpijn en doofheid rondom het zitvlak. Kniepijn. Pijn in onderrug. Pijn tussen de schouderbladen en bovenrug.
Tijdens het fietsen train je je beenspieren het meest, waaronder dus ook je quadriceps. Deze spieren lopen langs de voorkant van je bovenbeen naar beneden. Ze leveren een enorme hoeveelheid kracht in het eerste kwadrant van de pedaalslag (12 tot 5 uur) als je je voet naar beneden duwt.
Het meest voor de hand liggende gebied van spieropbouw tijdens fietstochten is het onderlichaam en dan vooral op de benen. Fietsers ontwikkelen de twee belangrijkste spieren in de kuit: De soleus helpt de hiel op te tillen en de gastrocnemius is het prominente deel van de kuit dat fietsers in staat stelt om te trappen.
Kun je fietsen met spierpijn? In principe kun je gewoon fietsen wanneer je spierpijn hebt.Zoals boven genoemd kan het zelfs je herstel bevorderen. Let er alleen wel op dat je geen zware training gaat doen, dit kan je spieren nog meer uitputten waardoor blessures en ontstekingen op de loer liggen.
Tijdens het fietsen train je vooral je been- en bilspieren. Hieronder vallen je hamstrings, quadriceps, kuitspieren en scheenbeenspieren. Je krijgt er dus een optimaal onderlichaam van!
Fietsen is goed om te ontspannen en helpt tegen stress
Het heeft effect op je hele lichaam en gevoel; je lijf en ademhaling komen tot rust, maar ook je hoofd. Fietsen heeft positieve effecten op het verminderen van stressklachten en tijdens het fietsen maakt je bepaalde stofjes aan, zoals endorfine en serotonine.
Het verschilt natuurlijk ook of je een uurtje rustig getrapt hebt, of dat je een maximale inspanning hebt geleverd. Maar waar de meeste onderzoekers het wel over eens zijn, is dat je minimaal 24 uur rust moet nemen na een training.
Je mag trainen als je spierpijn hebt, mits je een andere spiergroep traint. Wil je (lekker eigenwijs) toch deze spiergroepen trainen, dan is het aan te raden om, naast een goede warming-up en voldoende water te drinken, lichtere gewichten te pakken en zo een hersteltraining voor die spiergroep te doen,' aldus Delvers.
Spierpijn is een signaal van jouw lichaam, een signaal dat informatie geeft over hoe het gaat met jouw spieren. Iets om goed naar te luisteren en mee te nemen in jouw keuzes in trainingen en rustmomenten.
Fietsen is een echte full body workout. De beenspieren zijn overduidelijk de spieren die het meeste worden gebruikt tijdens het fietsen, maar je doet ook op een beroep op de buikspieren, rugspieren, armspieren en schouderspieren.
Tijdens het fietsen train je vooral je bil- en beenspieren. Fiets je regelmatig in een hoog tempo, dan zie je dit beslist terug in de bilspieren, bovenbenen en kuiten.
Gelukkig is fietsen een uitstekende cardio workout, waarmee je goed kunt afvallen. Fietsen verbetert de gezondheid van het hart, de longen en je bloeddoorstroming. Bovendien helpt fietsen vet en calorieën te verbranden en gewicht te verliezen.
“25 km per week fietsen is al voldoende om een positief effect op de gezondheid en calorieverbruik te hebben, dat is dus maar 2 keer 2,5 km per dag en de verplaatsing in de stad is meestal dat”, aldus VUB-professor Bas de Geus. Hij liet gedurende 1 jaar ongetrainde gezonde mannen en vrouwen naar het werk fietsen.
Een te lage zadelstand heeft tot gevolg dat de benen te veel gebogen zijn, wat kan leiden tot overbelasting van knieschijf en bovenbeen. Wanneer het zadel te ver naar voren staat (steile zitbuishoek), veroorzaakt dit een kleine hoek in het kniegewricht waardoor overbelasting op de loer ligt.
Om vooruitgang te blijven boeken en je conditie te verbeteren, zou je idealiter elke twee tot drie dagen moeten fietsen, zelfs al is het maar een korte workout op de rollen. Het minimum waar je weg mee kan komen en nog steeds fitter wordt, is drie ritten per week.
Je lichaam begint de dag na je fysieke inspanning direct met herstellen. Na 48 uur is dit herstelproces op zijn hoogtepunt en de spierpijn dus het heftigst. Daarna zal de pijn langzaam minder worden en na vijf tot zeven dagen volkomen verdwenen zijn.
Spierpijn kan een paar dagen tot een week duren. Tijdens dit herstel worden de spiervezels dikker, dit heet ook wel spierhypertrofie. Om dit goed zijn werk te laten doen hebben de spiervezels een herstelperiode nodig. Na deze periode kun je de spiervezels weer volledig gebruiken en dus weer gaan sporten.
Elke dag minstens 30 minuten fietsen is gezond, je werkt daarmee aan je cardiovasculaire en spieruithoudingsvermogen. Door je consequent in te spannen, merk je een verbetering van je aërobe capaciteit, waardoor je langer kunt fietsen of intensievere tochten kunt maken.
Want wielrennen is een fysiek zware sport, waarbij vaak veel getraind wordt. Herstel bij overtraining duurt soms wel enkele jaren. Zorg dus dat je op tijd de symptomen herkent van overtraining. Rust is de beste behandelmethode.
Ook eens proberen om 2 of 3 dagen achter elkaar te fietsen is een aanrader, aangezien je lichaam moet wennen aan het leveren van een prestatie dag na dag. Hierdoor dwing je je lichaam om snel te herstellen tussen 2 etappe's. Wat betreft intensiteit zou ik gewoon rustig aan doen met trainen.
Om 1 kilogram te verliezen, moet je ongeveer 7.000 calorieën kwijtspelen. Dat doe je door meer calorieën te verbranden dan je opneemt. Stel: je weegt 60 kg en wilt graag een halve kilo per week afvallen. Je fietst drie keer per week een uur lang aan 18 kilometer per uur.
In de norm gezond bewegen bijvoorbeeld wordt 5 a 6km/h wandelen gelijkgesteld aan 15 km/h fietsen. 6 km/h wandelen is stevig doorlopen en zeker meer dan 100 watt inspanning. 15 km/h op een gewone stadsfiets is lui fietsen.
De 'gewone' fiets vs elektrische fiets
Daarnaast is er ook uitgegaan van een snelheid van 15, 18 of 21 km/u op basis van een uur fietsen. Bijvoorbeeld: u weegt 70 kg en u fietst een uur lang met een snelheid van 18 km per uur. Dan zou u 405 kilocalorieën verbranden: lekker bezig!