Hoe smaakt Pu-Erh Thee? De smaak van pu-erh thee is zeer onderscheidend van andere theesoorten. Het proeft heel natuurlijk en doet denken aan hout. Naarmate de tijd verstrijkt, wordt de smaak steeds delicater.
Zoals vele theeën bevat ook Pu-Erh thee cafeïne. Cafeïne zorgt ervoor dat je vetverbranding verhoogt tijdens de dag. Daarnaast ondersteunt de thee je spijsvertering, waardoor je extra kilocalorieën gaat verbranden. Pu-Erh thee zorgt er dan ook voor dat je lichaam de extra vetten niet opslaat.
Pu erh is een gerijpte groene thee uit de Chinese provincie Yunnan. Door het rijpen van de thee krijgt het een stevige aardse smaak en geur. Pu erh is populair om de slankmakende werking die toegeschreven wordt aan deze theesoort.
Elk kopje pu-erh thee van 8 ons bevat ongeveer 60 tot 70 milligram cafeïne, vergeleken met de 105 milligram in een standaard kopje koffie.
In de Chinese provincie Yunnan werd de thee voor het eerst gedronken. Nog steeds is het deze provincie waar de allerbeste Pu Erh vandaan komt. Door het juiste fermentatie proces kunnen zij de best Pu Erh leveren. In China zelf zweren de inwoners dan ook uitsluitend bij thee uit de provincie Yunnan.
Oolong thee zetten
Dosering: 2 gram per kop thee. Temperatuur van het water: 80-90 graden Celsius. Tijd dat de thee moet trekken: 6 tot 8 minuten.
Oolong thee ligt tussen groene thee en zwarte thee in. Waar zwarte thee volledig- en groene thee helemaal niet geoxideerd is, is oolong thee ongeveer voor de helft geoxideerd. Afhankelijk van het oxidatieproces kan oolong thee dus meer naar zwarte of groene thee smaken.
Cafeïne per theesoort
De hoeveelheid cafeïne per kopje is afhankelijk van de theesoort die je kiest en hoe sterk je deze zet. Gemiddeld bestaat ongeveer 3% van je kopje thee uit cafeïne.
Groene en zwarte thee bevatten geen cafeïne
In een gemiddelde kop thee zit ongeveer 30 mg theïne. In koffie is dat zo'n 85 mg cafeïne. Het advies is om niet meer dan 400 mg cafeïne per dag binnen te krijgen.
Van sommige soorten thee, zoals paardenbloem, paardenstaart, brandnetel en peterselie, is bekend dat ze het lichaam overtollige vloeistoffen verwijderen door te plassen, vergelijkbaar met de werking van diuretica of waterpillen.
Kort samengevat. Rooibosthee bevat veel antioxidanten en draagt bij aan een gezond lichaam. Het is van nature vrij van cafeïne en kan onder andere helpen om ontstekingen te bestrijden en je hart gezond te houden. Eigenlijk verdient de thee meer wetenschappelijk onderzoek.
Gelukkig is er thee: tientallen varianten, hartstikke lekker en net als de meeste warme theeën -bevatten Pickwick theeën geen calorieën. Tenzij jij er zelf suiker of melk bij doet natuurlijk.
Een kopje thee is net zo gezond als een glas water. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden onder 21 vrijwilligers. Dit onderzoek toont aan dat 4 tot 6 koppen thee per dag net zo'n positief op je vochtbalans heeft als 1 liter water. Eerder werd altijd gedacht dat vanwege de cafeïne in thee, thee dehydrateert.
Thee krijgt zijn typische smaak door tannine. Dit zit namelijk in de theebladeren. Maar als je te veel tannine binnenkrijgt, kan dit zomaar zorgen voor buikpijn. Het weefsel in je spijsverteringskanaal kan namelijk aangetast worden en hier kun je dus behoorlijk misselijk van raken.
In veel gevallen zorgen hete vloeistoffen ervoor dat je makkelijk gaat ademen bij astma, zwarte thee blijkt bijzonder heilzaam te zijn bij deze longziekte. Door het regelmatig drinken van deze thee worden je bronchiën verwijd en dat zorgt dat astmapatiënten weer makkelijker kunnen ademhalen.
Daarnaast helpt oolong thee om op gewicht te blijven en niet aan te komen. Ook is het drinken van oolong thee goed voor hart- en bloedvaten, dit komt vooral doordat deze thee rijk is aan mineralen waaronder calcium, magnesium en kalium. Deze mineralen helpt de hartslag te regulieren en het bloed te ontkalken.
Deze thee wordt van de bladeren van de gewone theeplant (Camellia sinensis) gemaakt. De bladeren ondergaan een minimale fermentatie tijdens het productieproces. Deze Chinese theesoort is pas sinds enkele jaren populair geworden in de westerse wereld.
Doe de gewenste hoeveelheid losse Chinese thee in het glas. Kook ondertussen het water, en schenk dit hete water, eventueel via de zijkant, in het theeglas. Laat de thee trekken voor 30 tot 40 seconden. En uw eerste thee is klaar!
Kruidenthee, rooibosthee en vruchtenthee. Kruidenthee, rooboisthee en vruchtenthee kunnen het best gezet worden met water met een temperatuur van 100 graden Celsius en voor de optimale smaak laat je ze 5 tot 6 minuten trekken.
Doe een theezakje in een glas, giet er kokend water op en laat 2 tot 3 minuten trekken. Het water verkleurt alleen onder in het glas.
Het advies voor volwassenen is om 3 koppen zwarte of groene thee per dag te drinken vanwege de positieve gezondheidseffecten. Wissel daarnaast thee af met andere dranken zoals water, gefilterde koffie en zuivel. Zo heb je minder kans dat je per ongeluk grotere hoeveelheden plantengifstoffen binnenkrijgt.
De juiste dosis catechines en antioxidanten in groene thee verlagen je cholesterolgehalte en het risico op nare ziekten waaronder hart- en vaatziekten. Maar zodra concentratie van deze stoffen te hoog wordt, ligt hepatotoxiciteit op de loer. Hiervan krijg je ernstige buikpijn, geelzucht en het hevige vermoeidheid.
Duizeligheid
Duizelig zijn na het drinken van een kopje thee is niet normaal. Maar, teveel theïne (thee) en/of cafeïne (koffie) binnenkrijgen kan er wél voor zorgen dat je je licht in het hoofd en duizelig voelt. Dit probleem komt regelmatig voor bij mensen die meer dan zes kopjes thee, met theïne, drinken per dag.
Groene rooibos is namelijk gezonder dan rode rooibos. Door de minimale bewerking van groene rooibos houdt deze theesoort veel natuurlijke voedingswaarden. Groene rooibos heeft bijvoorbeeld ruim twee keer zoveel polyfenolen dan andere theeën en bevat meer antioxidanten dan rode rooibos.