Goede Matcha heeft een zoete, hartige (umami) smaak. De L-Theanine, het aminozuur dat thee zijn karakteristieke smaak geeft, wordt ook geproduceerd tijdens het schaduwproces. Omdat in Matcha van een mindere kwaliteit minder L-Theanine aanwezig is, is de smaak daarvan vaak bitterder.
Zit er cafeïne in een matcha latte? Net zoals bij koffie zit er ook cafeïne in matcha. Sommige hebben het dan over theïne, maar cafeïne en theïne zijn hetzelfde. Er is wel één groot verschil tussen koffie en matcha en dat is de snelheid waarmee de cafeïne wordt opgenomen door het lichaam.
Matcha heeft veel van dezelfde smaakkenmerken als gewone groene thee: een grasachtige smaak en een plantaardige smaak die gekenmerkt wordt door een beetje bitterheid en een vleugje zoetheid die aan de achterkant blijft hangen.
Matcha bevat slechts 25% van de hoeveelheid cafeïne van een kopje koffie. De cafeïne in combinatie met de L-theanine geeft je een 4-6 uur durende gelijkmatige en kalme energiestroom. Matcha is dus een gezonder en aangenamer alternatief voor koffie en andere energiedranken.
Groene thee is gezond, dus matcha is ook gezond. Matcha heeft meer bladgroen (chlorofyl) dan andere groene thee, chlorofyl is gezond, dus matcha is nog gezonder dan andere groene thee.
Drink geen Matcha thee op een lege maag
Je kunt het beste geen Matcha thee drinken als je een nuchtere of lege maag hebt. Matcha zit boordevol tannines die de zuurgraad van de maag kunnen verhogen. Als je hier gevoelig voor bent kan dat leiden tot maagpijn, constipatie, misselijkheid of in een extreem geval braken.
Een kopje Matcha bevat minder caffeine dan een kopje koffie, maar geeft een gebalanceerde energy-boost die een paar uur (4-6) doorwerkt. Matcha is rijker aan antioxidanten, die je beschermen tegen ziektes en veroudering.
Als we het hebben over de maximale voordelen die uit matcha thee verkregen kunnen worden, dan is het beter hem te bereiden met plantaardige melk dan met zuivel. Matcha bevat 100 keer meer krachtige antioxidanten (epigallocatechin gallate-3 (EGCG)) dan welke andere groene thee ook. En het heeft eigenlijk geen analogen.
Een matcha latte is eigenlijk gewoon matcha groene thee met melk! In principe kun je het poeder gewoon in een kop melk gooien, eventueel wat kruiden toevoegen en je hebt een lekkere matcha latte.
Het bevat vele goede en gezonde stoffen, zoals antioxidanten, catechinen (EGCg), vitaminen (A, B-complex, C, E en K), mineralen (selenium, chroom, zink en magnesium), tannines, theïne en vrije aminozuren, zoals L-theanine. Het dagelijks drinken van matcha of andere hoogwaardige groene thee draagt bij aan de gezondheid.
Zoals in het rijtje van de gezondheidsvoordelen al even genoemd werd, is matcha een goede keus bij het afvallen. Dit komt omdat het bevorderend werkt voor je bloedsuikerspiegel waardoor vet minder snel opgeslagen wordt. Drink maximaal zo'n 3 koppen per dag en je zult snel merken dat je gewicht verliest!
Dus, welke Matcha poeder is het beste? Ceremoniële Matcha poeder uit Japan is de beste kwaliteit Matcha die te koop is. Deze Matcha kenmerkt zich door een intens groene kleur, zoete geur en zijdezachte structuur. De smaak kan omschreven worden als zacht, romig, lichtzoet en umami met een complexe nasmaak.
Matcha kan koud en warm gedronken worden. Om de meeste voordelen te krijgen is het echter beter matcha in heet water te zetten (+80°C/176°F) en er zo nodig ijsblokjes aan toe te voegen. Hete matcha geeft een betere concentratie, verhoogt de hersenactiviteit, normaliseert de hormonen en verbetert de stemming.
60 ml water op circa 80 graden. circa 150 ml melk (wij gebruiken plantaardige melk, zoals Oatly haver barista-, soja-, kokos- en amandelmelk) eventueel 1 tl honing of agave- of ahornsiroop.
1 gram matcha-poeder bevat ongeveer 30 mg cafeïne. Voor een gemiddelde maat matchakom (chawan) gebruik je ongeveer 1 gram maar er gaat veel meer in dan in een espressokopje. Als je meer poeder gebruikt krijg je meer cafeïne. Daarom kan een kom matcha dus sterker zijn dan een espresso.
Doe 1 gram (=1 theelepeltje) matcha in de kom. Giet 1-2 ml koud water op de Matcha en roer deze met de bamboe whisk tot alle klontjes zijn verdwenen en de matcha een gelijkmatige groene pasta is geworden. Voeg 100 ml warm water van maximaal 80°C toe en klop de matcha stevig met de bamboe whisk.
Voedingswaarde per 100ml: Energie. 281 kJ/67 kcal. Vetten.
Twee kopjes per dag is een goed gemiddelde, maar drink het liever niet 's avonds omwille van het energieopwekkend effect. Matcha bereid je door een derde van een koffielepel in een kopje te doen waaraan je ongeveer 150 milliliter water van 80 graden toevoegt.
Chai Latte is een warme drank op basis van thee, specerijen en melk. Wordt gedronken door heel Azië en inmiddels over de hele wereld populair. De smaak is pittig, krachtig, maar ook zacht en zoet. Om chai latte te maken heeft u zwarte thee nodig, specerijen, melk en eventueel honing.
Is Matcha goed voor je huid? Matcha is een bron van anti-oxidanten die kunnen beschermen tegen: vroegtijdige huidveroudering, UV-schade, roodheid, irritatie en een vettige huid. Studies tonen aan dat Matcha de kans op huidkanker verkleint en het effectief is in het bestrijden van acne.
Matcha is gezond
Over Matcha kunnen we zeggen dat het de gezondste thee is die er bestaat. Het bevat namelijk 10 keer zo veel antioxidanten als dat van groene thee. Twee van de belangrijkste stoffen, die bijdragen aan je gezondheid, zijn antioxidanten en polyfenolen (een andere vorm van antioxidanten).
Echte Matcha wordt gemaakt in Japan van uitsluitend groene thee bladeren van de Gyokuro plant. De Zen Buddhist Eisai, die Zen Boeddhisme vanuit China in Japan introduceerde, bracht in 1191 de eerste groene thee bladeren mee naar Japan, ook vanuit China.
Goede matcha kan je kopen in gespecialiseerde theewinkels of makkelijk online bij Joy of Matcha (www.joyofmatcha.com).
Zwarte thee (volledig gefermenteerd)
Matcha is een echte groene thee en onderscheidt zich van alle andere groene theeën vanwege de groeistijl, oogst, productiestijl en unieke manier van consumptie.