Kikkererwten eet je nooit rauw maar gekookt. Dit komt door de antistoffen die ze bevatten. Deze antistoffen zitten in alle voedingsstoffen, ook in groenten. Krijg je er teveel van binnen dan kunnen ze lichaamsprocessen verstoren, vermoeidheid en ongezond buikvet veroorzaken.
Het advies is om 1 keer in de week peulvruchten, zoals kikkererwten, te eten. In Nederland wordt er gemiddeld maar 1 keer in de 3 weken peulvruchten gegeten. Dit is dus te weinig! En dat is zonde want kikkererwten (en andere peulvruchten) zijn ontzettend lekker en gezond!
Kikkererwten bevatten veel gezonde voedingsstoffen. De peulvruchten voorzien je onder andere van belangrijke mineralen, zoals calcium en magnesium. Dankzij de grote hoeveelheid vezels geven kikkererwten je een verzadigd gevoel en bevorderen ze de spijsvertering.
100 Gram kikkererwten is genoeg voor de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid molybdeen. Verder zit er bijzonder veel mangaan, koper, fosfor en ijzer in het kikkererwtje. Deze ronde peulvrucht bevat ook het aminozuur tryptofaan. Verder zitten er veel vezels en proteïnen in kikkererwten.
Als je veel en vaak lectine binnenkrijgt, kunnen je darmen en nieren beschadigd raken. Daardoor kun je voedingsstoffen minder goed opnemen. Niet alle lectines zijn gevaarlijk en de hoeveelheid kan ook verschillen per peulvrucht.
Kikkererwten (en andere peulvruchten) zijn erg gezond, ze zitten boordevol eiwitten en zijn perfect als je wilt afvallen. Die eiwitten komen ook in het vocht terecht, door de energie van het water, kan het gaan schuimen. Je kunt dit vocht perfect eten, het is zelfs erg gezond.
165 gram gekookte kikkererwten bevat ongeveer: 269 kilocalorieën. 45 gram koolhydraten.
Hoeveelheid per persoon
Omdat deze groente vaak in gedroogde vorm wordt gekocht heb je ongeveer 60 gram gedroogde kikkererwten per persoon nodig, of 100 gram verse (gedopte) of natte kikkererwten.
Als je kikkererwten uit blik koopt, zijn ze al gaar en kun je ze eigenlijk gewoon zo eten. Door ze toch nog even te laten pruttelen in tomaten en kruiden krijgen ze extra veel smaak, bijvoorbeeld in deze Marokkaanse stoof. Varieer vooral met specerijen, garam masala of vadouvan voor een Indiase touch misschien.
De standaardwaarden voor kikkererwten, bereid worden in 100 gram weergegeven. Je kunt ook een andere waarde opgeven tussen de 1 en 500 gram om daarvan de voedingswaarde te laten berekenen. Dit kan je doen door de schuifbalk te bewegen. Een portie kikkererwten, bereid komt overeen met 75 gram.
Peulvruchten, zoals linzen, bruine bonen en kikkererwten, vallen zeker in de categorie gezonde voedingsmiddelen. Toch wordt er ook vaak gezegd dat je beter niet te veel peulvruchten kunt eten, omdat ze schadelijke stoffen bevatten.
Kortom: Peulvruchten zijn zeer voedzaam en ze bevatten zowel veel eiwitten als vezels. Ze zijn ook goedkoop en makkelijk verkrijgbaar. Helaas hebben peulvruchten ook een nadeel. Ze bevatten zogenaamde antinutriënten; stoffen die de vertering en de opname van goede voedingsstoffen kunnen verstoren.
Waar het voedingscentrum je adviseert om eenmaal per week peulvruchten te eten, ziet dokter Greger liever iedere dag drie porties bonen, linzen of kikkererwten op je bord. Het klinkt wat veel, maar drie ruime eetlepels hummus tellen al als een portie.
Kikkererwten bevatten vergeleken met andere peulvruchten niet zo veel koolhydraten, maar toch kan je maar weinig kikkererwten op een keto dieet eten. Op het keto dieet wil je je bloedsuiker gehalte graag zo stabiel mogelijk houden. Normaal gesproken is dit geen probleem, want je eet slechts heel weinig koolhydraten.
Dat komt doordat het stroperige vocht in het blik eiwitten, zetmeel en saponine (een natuurlijke zeepstof) uit de kikkererwten bevat. Die saponine zorgt voor het ontstaan van schuim en dat wil je liever niet in je gerecht, maar… als er niks extra aan het kikkererwtenvocht is toegevoegd, is het perfect eetbaar.
Peulvruchten bevatten dus relatief veel eiwitten. In zo'n pot en blik lekken wat van die eiwitten langzaam in het vocht. Je krijgt dan een soort 'eiwitwater'. Het afspoelen zorgt ervoor dat het eiwitwater een soort opgeklopt wordt.
Laat de kikkererwten 8-12 uur weken. Niet veel langer want dan worden ze moesachtig en smakeloos.
Kikkererwten kun je beter niet rauw eten. Er zit een natuurlijke gifstof in bonen, lectine. Als je de bonen kookt is de stof niet schadelijk meer.
Neem 150 gram gedroogde kikkererwten, laat ze een nacht weken en kook ze circa 1,5 uur of tot ze echt goed zacht zijn.
Ook als je geen of minder vlees eet. Reken 75 gram peulvruchten in plaats van een portie vlees van 100 gram. Voor kinderen van 4-12 jaar kun je 50-75 gram peulvruchten als vleesvervanger aanhouden.
Er zitten 84 kilocalorieën in 1 opscheplepel (60 gram) kikkererwten in blik/glas. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kikkererwten in blik/glas'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Traditionele hummus is dus hartstikke gezond en bevat de volgende ingrediënten: Kikkererwten: Deze peulvruchten vormen de basis van de spread. Kikkererwten bevatten veel eiwitten en voedingsvezels. Ze zijn ook rijk aan micronutriënten zoals vitamine B1, vitamine B6, ijzer, magnesium, kalium en fosfor.