In de winter houden vleermuizen een winterslaap. Ze gaan dan in een soort spaarstand. Een vleermuis zoekt een schuilplek waar het in de winter tussen de 5 en 10 graden Celsius blijft. Tijdens de winterslaap hangen vleermuizen op hun kop aan hun achterpoten.
Watervleermuis, baardvleermuis, franjestaart, gewone grootoorvleermuis en meervleermuis zijn voorbeelden van vleermuizen die vooral overwinteren in ondergrondse ruimten, zoals bunkers, ijskelders, forten, mergelgroeven of speciaal voor hen gebouwde vleermuiskelders.Sommige overwinteren zelfs in regenwaterriolen.
Vleermuizen gaan in winterslaap omdat er in de winter geen insecten voor ze te eten zijn. Door hun lichaam op de spaarstand te zetten sparen ze energie en komen ze de winter meestal wel goed door. Als ze weer wakker worden, hebben ze natuurlijk berehonger. Het is dan voor ze te hopen dat het insectenaanbod snel groeit.
Overdag slapen vleermuizen hangend op hun kop of weggekropen op plekken waar ze moeilijk te bereiken zijn voor hun vijanden (roofvogels, uilen, katten, marters). Ze zitten op warme, droge, donkere plekken. Bijvoorbeeld in een spouwmuur, onder dakpan- nen van een modern gebouw of in een boomholte.
In alle holle ruimtes die via een kleine opening toegankelijk zijn, kunnen vleermuizen leven. Een opening van 2,5 x 1 cm volstaat. Vleermuizen kunnen zich verschuilen in spleten tussen dakpannen en de muur, achter overhangende loodslabben van een dak, in spouwmuren of onder vensterbanken en leien.
in een enkel geval maakt de kolonie, of een deel ervan, ook voor en na de kraamtijd van een woning gebruik. de meeste vleermuizen verhuizen regelmatig. ze zoeken iedere keer een plek op met de gunstigste temperatuur. Soms wonen ze op een plek een maand, soms een week of maar enkele dagen voordat ze alweer verhuizen.
Wanneer de vleermuis verschijnt, is het tijd bepaalde angsten onder ogen te zien. Misschien is dit het moment om iets los te laten wat je lang dierbaar is geweest. Of om een levensfase af te ronden. Dat is het onderdeel van de cyclus van het leven waar mensen over het algemeen de meeste moeite mee hebben.
Vleermuizen gaan het liefst 's nachts op pad om eten te zoeken. Dan gaan ze vaak met een heleboel tegelijk hun schuilplaats uit. Ze zoeken naar muggen, nachtvlinders, torren en vliegen. Midden in de nacht jagen kan lastig zijn.
Vleermuizen gaan 's avonds en 's nachts op zoek naar eten. Ze zien slecht, daarom zijn hun oren onmisbaar. Een jagende vleermuis maakt gebruik van sonar. Ze zenden geluiden uit die kaatsen tegen allerlei voorwerpen én prooien.
vleermuizen 'hangen' alleen in bestaande ruimten: ze maken zelf geen ruimten, knagen niet aan materialen en maken geen nest; vleermuizen brengen geen parasitaire ziekten over op mensen of huisdieren.
Vijanden: De grootste bedreiging voor de vleermuizen zijn de mensen.Maar ook hebben ze andere natuurlijke vijanden zoals: grote vogels, uilen, af en toe zelfs jonge en onervaren katten. Vleermuizen hebben vaak last van vlooien, mijten en teken.
Vleermuizen bijten niet tenzij ze zich bedreigd voelen bijvoorbeeld wanneer mensen hem proberen op te pakken. Vleermuizen veroorzaken veel overlast. Deze dieren maken nauwelijks geluid en hebben een zeer droge ontlasting waardoor ze niet stinken.
Vleermuis (19 uur)
Vleermuizen slapen het liefst ondersteboven. En dat kunnen ze lang volhouden. Een vleermuis kan wel 19 uur op een dag slapen. Ook houden vleermuizen een winterslaap van ongeveer 3 maanden.
Vleermuizen overal voor waar zij kunnen jagen op insecten, langs water, in bosrijke of open gebieden en in de bebouwde kom. Vleermuizen schuilen overdag in holle ruimtes zoals een holle boom, schuur, ijskelder of leegstaande gebouwen.
Hoe weet ik of er vleermuizen in mijn huis wonen? Om dat te weten, maak je overdag eens een wandelingetje rond je huis.Let vooral op de muren en de vensterbanken.Wanneer vleermuizen naar binnen kruipen, laten ze namelijk dikwijls wat uitwerpselen achter.
Toch zijn vleermuizen echte liefhebbers van de zon vanwege alle warmte die ze geeft. Overdag warmen onze muren en daken lekker op; 's avonds geven ze deze warmte gedoseerd weer af. De warmte zorgt enerzijds voor minder energieverlies voor de vleermuizen en anderzijds voor veel voedsel in de lucht.
Vleermuizen gevoelig voor licht
Vleermuizen zijn gevoelig voor lichtverstoring. Bij hun verblijfplaatsen, op vliegroutes en in hun jachtgebied. Vooral straatverlichting kan leiden tot pijnlijke verblinding bij deze beschermde nachtdieren.
Mensen kunnen slechts geluiden tot 20 kHz horen, dus voor de meeste mensen zijn vleermuizen niet hoorbaar. Met behulp van een ultrasoonontvanger, een zogenaamde batdetector, zijn de geluiden van vleermuizen voor mensen hoorbaar te maken.
Het dieet van vleermuizen is het meest divers van alle zoogdieren. Zo bestaan er vegetarische vleermuizen die zich vooral voeden met fruit en nectar. Andere soorten zijn vleeseters, van insekten tot kikkers. Ook bestaan er vleermuizen die zich voeden met het drinken van bloed.
Wist je dat: vleermuizen hun oren heel even uit zetten voor ze geluid maken, zo worden ze niet doof van hun eigen herrie. Met flinke oren kan de vleermuis heel goed horen.
De weg vinden met geluid.
De vleermuizen in Nederland (en de rest van Europa) kunnen best goed zien, maar net niet goed genoeg om in het donker met hoge snelheid hun eten te vinden en nergens tegenaan te vliegen. Daarom gebruiken ze vooral geluid om hun weg te vinden in het donker en om prooien te zoeken.
kunnen levende vleermuizen zelf vangen. Het hoeft niet. zo te zijn dat het al een dood exemplaar was.
Het komt regelmatig voor dat vleermuizen de weg kwijtraken en door een openstaand raam naar binnen vliegen. Ze zijn misschien overvallen door een onweersbui, achterna gezeten door een uil of achter een nachtvlinder aangegaan.
Een andere bijzondere eigenschap van vleermuizen is dat ze gebruik maken van echolocatie om in het donker te kunnen zien. Ze stoten met hun mond voor ons niet hoorbare tonen uit en met hun gevoelige oren kan de vleermuis aan de echo horen hoe de omgeving er uit ziet. Vleermuizen zijn 's nachts actief.
In de winter zijn er te weinig insecten om te eten daarom houden de vleermuizen een winterslaap. Een winterslaap van een vleermuis duurt ongeveer 4 maanden. Ze gaan vaak in de winterslaap als de buitentemperatuur vaak onder de 10 graden Celsius komt. Meestal slapen ze in een spleet tussen de muren.