Paleis Huis ten Bosch is het woonpaleis van de Koning en zijn gezin. Naast woonfunctie heeft het paleis ook een representatieve functie, zo wordt het onder meer gebruikt voor audiënties en ontvangsten.
Maastricht - Geen deftige suite in een kasteel of een peperdure kamer in een luxueus hotel. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de drie prinsessen overnachtten voor Koningsdag gewoon in Van der Valk in Maastricht, schuin tegenover de Praxis.
De Koning is het staatshoofd van het Koninkrijk der Nederlanden. Voor het vervullen van zijn functie zijn door de staat Paleis Noordeinde, Paleis Huis ten Bosch en het Koninklijk Paleis Amsterdam aan het staatshoofd ter beschikking gesteld. Paleis Noordeinde in Den Haag is het werkpaleis van de Koning.
Paleis Huis ten Bosch is niet toegankelijk voor publiek. Je kunt het paleis wel zien liggen als je over de Bezuidenhoutseweg rijdt, of een wandeling of fietstocht maakt door het Haagse Bos. Als je geluk hebt, zie je hier leden van de koninklijke familie het landgoed via de oprit binnengaan dan wel verlaten.
Paleis Huis ten Bosch bevindt zich in het Haagse Bos en is eigendom van de Staat der Nederlanden. Het heeft een vloeroppervlak van 8785 m² en ligt op een terrein van zestien hectare. Het Rijk is verantwoordelijk voor de bouwkundige staat, stoffering en inrichting.
Koning Willem-Alexander krijgt volgend jaar 6.132.000 euro.
Het eerste deel (de 'A-component') is zijn inkomen. Daarvan kan hij boodschappen en andere noodzakelijke dingen kopen. Van het tweede deel (de 'B-component') kan hij zijn directe personeel betalen, maar ook zijn kosten om er goed uit te zien als koning.
Paleis Huis ten Bosch is het woonpaleis van de Koning en zijn gezin. Naast woonfunctie heeft het paleis ook een representatieve functie, zo wordt het onder meer gebruikt voor audiënties en ontvangsten.
In januari 2019 verhuisde zij met haar ouders Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima en haar twee zussen Prinses Alexia en Prinses Ariane naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Vanaf september 2022 woont en studeert de Prinses in Amsterdam.
Paleis Noordeinde is het werkpaleis van Koning Willem-Alexander. Jaarlijks vinden er vele ontvangsten en audiënties plaats op het paleis. Ook ontvangt de Koning er buitenlandse ambassadeurs voor de overhandiging van hun geloofsbrieven.
Prins Constantijn is zelfstandig adviseur in bedrijfsinnovatie en mede-initiatiefnemer van Startup Fest Europe, en is daarnaast Directeur 'Digital Technology and Macro Strategy' bij MAP in Londen en Edge Fellow bij Deloitte Center for the Edge.
De koning vormt samen met de ministers de regering. Sinds 1848 staat in de Grondwet dat de koning onschendbaar is, en dat de ministers verantwoordelijk zijn. De koning kan dan ook niet gedwongen worden af te treden naar aanleiding van een politieke handeling; een minister wel.
Er worden onder meer een fitnesszaal, een spa en een kapsalon gebouwd. De fitnesszaal komt in het huisje bij de tennisbaan en het zwembad, op deze plek is in de jaren 80 een schuilkelder aangelegd (34 x 22 meter).
De souverein vorst werd koning van het Koninkrijk der Nederlanden. Vervolgens werden zijn zoon Willem (II) en kleinzoon Willem (III) koning en daarna, bij het ontbreken van mannelijke nakomelingen, Wilhelmina, Juliana en Beatrix koningin. Sinds 30 april 2013 is Willem-Alexander koning.
De nacht voor Koningsdag sliepen ze in Maastricht niet in één of ander chique hotel, maar in een Van der Valk-hotelletje langs de A2, pal tegenover een grote bouwmarkt. Volgens Frans Willem Cox, directeur van de bewuste Van der Valk-vestiging, voelde de koning zich helemaal thuis.
Het paleis is gevestigd aan het Noordeinde in Den Haag. Op het terrein bevinden zich ook de Koninklijke Stallen, het Koninklijk Huisarchief en de Koepel van Fagel. Paleis Noordeinde is eigendom van de staat en bij wet aan de Koning ter beschikking gesteld.
Sinds 1984 is Paleis Noordeinde in gebruik als werkpaleis van de vorst. Elk jaar vertrekt vanaf hier op Prinsjesdag de koninklijke stoet naar de Ridderzaal. Na de rijtoer komt de familie nog even op het balkon. De koning ontvangt er op woensdagen nieuwe ambassadeurs, die hun geloofsbrieven komen aanbieden.
Jaarlijks groeten de Windsors de bevolking vanaf het balkon (dit al sinds 1851). Het paleis heeft 775 kamers, waarvan 78 badkamers.
Koning Willem-Alexander wordt aangesproken met Majesteit en aangeschreven als Zijne Majesteit de Koning. De Koninklijke aanspreektitel en de aanhef van een brief luiden: Majesteit. Koningin Máxima wordt ook aangesproken met Majesteit en aangeschreven als Hare Majesteit Koningin Máxima.
Later deelde de Rijksvoorlichtingsdienst dat Anita wel een operatie is ondergaan vanwege een spontaan lek van hersenvocht in haar rug. Dit zorgde voor veel pijn en daarvoor is ze behandeld in het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles. Maar wat ze precies voor ziekte heeft, blijft vooralsnog een groot mysterie.
Prinses Amalia (18) gaat tijdens haar studententijd in Amsterdam in een grachtenpand in de buurt van de Oude Spiegelstraat en de Wijde Heisteeg wonen.
Het echtpaar ging wonen in de rechtervleugel van Paleis Het Loo in Apeldoorn. In 1975 verhuisde het gezin naar Huis Het Loo dat Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven dichtbij Paleis Het Loo hebben laten bouwen.
6/ Willem-Alexander en gezin in Huis ten Bosch
Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en hun drie dochters wonen vanaf januari 2019 in Paleis Huis ten Bosch.
Sinds 1931 woont de koninklijke familie niet meer in dit paleis. De huidige koning en koningin wonen in het eenvoudiger Zarzuela Paleis in een buitenwijk van Madrid. Het Koninklijk Paleis wordt nog wel gebruikt voor officiële gelegenheden.
koning Willem-Alexander , koning der Nederlanden, prins van Oranje-Nassau. Koning Willem-Alexander bekleedt sinds 30 april 2013 het koningschap. Hij werd in 1967 geboren als oudste zoon van prinses Beatrix en prins Claus.