Smaakprofiel chardonnay Zo is uit Australisch onderzoek gebleken dat koele klimaten voornamelijk de aromacomponenten groene appel, citroen, meloen en peer bevatten. Chardonnay wijnen uit warmere streken bevatten voornamelijk abrikoos, banaan en nectarine.
Een chardonnay kan wat frisser of juist wat voller van smaak zijn, maar hij laat altijd een zacht gevoel achter in de mond. Dit zijn de belangrijkste kenmerken: Smaakt naar: appel, peer, mango en ananas.Bij houtgerijpte chardonnays proef je ook tonen van vanille en karamel.
Maar Chardonnay is doorgaans een droge, medium- tot volle wijn met een gematigde zuurgraad en alcohol. De smaken variëren van appel en citroen tot papaja en ananas, en het vertoont ook tonen van vanille wanneer het op eikenhout is gerijpt .
Over het algemeen: Zin in een wat vollere, zachte en rijpe wijn, neem dan een Chardonnay.Meer zin in een frissere, iets drogere en pittige wijn, neem dan een Sauvignon Blanc.
Desondanks kun je over het algemeen wel vanuit gaan dat een Chardonnay wordt gemaakt als een droge wijn, tenzij deze zeer vroeg vergist is, wat bijna niet voorkomt bij de Chardonnay. Dus op de vraag is een Chardonnay zoet of droog? Vaak is het droog.
Omdat het als populair wijntype vaak in hoeveelheden wordt geproduceerd die niet bevorderlijk zijn voor de kwaliteit — zoals Merlo, een overigens fantastische druif, drie decennia geleden overkwam. Probeer eens een niet-gerijpte Chardonnay van Passaggio. Ga naar wijnevenementen en begin met het nippen van Chards voordat u overgaat op de rode. U zult een grote verscheidenheid vinden, sommige heerlijk.
Chardonnay heeft over het algemeen een vollere body en kan tonen van rijp fruit en vanille hebben. Pinot Grigio is over het algemeen lichter en verfrissender, met tonen van citrus en groene vruchten. Daarnaast is Pinot Grigio vaak iets zoeter dan chardonnay.
SAUVIGNON BLANC
Misschien wel dé meest bekende droge witte wijn ter wereld.
Hoelang je witte wijn kunt bewaren, hangt af van het type wijn. Een droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of Chardonnay, blijft over het algemeen maximaal 2-3 jaar goed. Een zoete witte wijn, zoals een Sauternes of Eiswein, kan soms wel 20 jaar bewaard worden.
Droge witte wijn: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Droge rode wijn: Pinot Noir, Sira, Malbec, Merlot, Zinfandel, Cabernet Sauvignon, Cabernet Fran. Licht zoet: Riesling, Chenin Blanc, Gewurztraminer, Moscato . Sterk zoet: dessertwijnen – sherry, port, sauterne, koude wijn.
Chardonnay is een van de populairste witte wijnen voor beginners , dankzij de volle, zachte textuur en rijpe smaken van appel en peer. Chardonnay gerijpt in eikenhouten vaten zal ook een boterachtige, butterscotch-karamelsmaak hebben waar veel mensen van genieten.
Chardonnay bij gegratineerde gerechten
Schaal- en schelpdieren maakt u ook altijd bij met een mooi glas chardonnay. Voor stevige gerechten, zoals pompoenrisotto, quiche, gerookte kip, gevogelte en varkensvlees is een volle stevige, houtgelagerde chardonnay de beste keus.
Boterachtige smaken komen van malolactische fermentatie , wat het secundaire fermentatieproces is van het omzetten van appelzuur in melkzuur. Appelzuur heeft een zure, groene appelsmaak. Melkzuur heeft een romige, boterachtige smaak.
Chardonnay wordt door een breed scala aan mensen gedronken, van casual wijndrinkers tot serieuze kenners. Het is een veelzijdige wijn die goed samengaat met veel gerechten, waardoor het een populaire keuze is voor veel verschillende soorten gelegenheden.
Chardonnay die op eiken is opgevoed is rijk en vol warme smaken als vanille, boter en zelfs karamel. In een koel klimaat is komt dit terug als een boterzachte chardonnay vol citrustonen. In een warm klimaat proef je juist meer tropische fruittonen.
De meeste Californische Chardonnays zijn klaar om te worden genoten bij release of binnen 1-3 jaar na de oogstdatum . Witte wijnen van balans zoals Jordan, met een lagere alcohol en een helderdere zuurgraad, kunnen worden bewaard en gewaardeerd gedurende 5-7 jaar na de oogst.
Als u een fles witte wijn opent, is het belangrijk om deze binnen 2 tot 3 dagen te drinken.
De invloed van eikenhouten vaten tijdens het rijpen geeft de wijn extra lagen van smaak, met tonen van vanille, boter en karamel . Deze van eikenhout afkomstige nuances vullen de fruitige kern van Chardonnay aan, waardoor een harmonieuze balans ontstaat tussen fruitigheid en door eikenhout veroorzaakte complexiteit.
Jong witte wijnen zijn ideaal voor beginners in de wereld van de wijn. Er zijn veel witte rassen die aromatische en fruitige wijnen voortbrengen, met een gematigd zuurgehalte, die samen met hun opslag bij een lage temperatuur een goede introductie vormen tot wijn en de aroma's van wijn.
De invloed van witte wijn op ons lichaam
Ten eerste bevat witte wijn alcohol, wat ons lichaam kan beïnvloeden op verschillende manieren. Zo kan alcohol de bloedvaten verwijden en de bloeddruk verlagen, maar kan het ook zorgen voor uitdroging en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Voordat u die fles Chardonnay uitkiest, controleert u eerst hoeveel alcohol er in de wijn zit door naar het ABV te kijken. De meeste vallen in een gematigde alcoholcategorie van 12,5 tot 13,5 procent .
Pinot Grigio: De kern van de zaak. Als je Chardonnay en Pinot Grigio vergelijkt, is de kern dat Chardonnay complexer en rijker is, terwijl Pinot Grigio gemakkelijk en licht is . Ze vertegenwoordigen twee heel verschillende aspecten van wijn, maar beide genieten grote populariteit.
Veel chardonnay wijnen rijpen op eikenhouten vaten, chablis niet. Doordat de wijn niet in contact komt met hout blijft juist de karakteristieke smaak over. Proef de zee en citrus in deze droge witte wijn met relatief hoge zuurgraad. Benieuwd of deze wijn er een is die jij graag drinkt?