Kippen lusten wél broodrestjes (en vooral ook veel andere restjes), maar ook hier: met mate. Een beetje hard of droog is geen probleem, maar beschimmeld brood is voor de vuilnisbak.
Het oude brood van de bakkers gaat naar Bakkersgrondstof. Die verkruimelen het en maken er meel van. Dat meel gaat weer terug naar de bakker, die er brood van bakt. Vers brood, dat voor 25 procent uit oud brood bestaat.
Waar het eetbare afval meestal eindigt als compost of via de biovergister als groene stroom, gaat brood terug naar de bakkerij en wordt tot veevoer verwerkt.
Het overgrote deel van het brood dat aan het einde van de dag over is, wordt bij Bakkerij Bosman twee keer per week gedoneerd aan de voedselbank. Tevens gaat het overgebleven brood twee keer per week naar de kinderboerderij waarmee de dieren worden gevoerd.
Je bent welkom bij een voedselbank in de gemeente waar jij woont. Er zijn 171 voedselbanken en ruim 500 locaties waar je voedsel kunt afhalen. Er zit dus zeker een voedselbank in de buurt die jou kan helpen.
Oud brood kun je perfect, en zelfs beter dan vers brood, gebruiken voor het maken van toast, croutons of een broodkorst voor home-made vis cuisine! Alles wat je nodig hebt is olijfolie en zout&peper.
De lekkere geur, krokante korst en malsheid van brood verminderen naarmate het brood ouder wordt. De samenstelling daarentegen verandert niet. Alle vezels, vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen blijven gewoon in het brood aanwezig.
Grote kans dat je brood en gebak van de Jumbo uit deze fabriek in Uden komt. UDEN - BACU Uden bakt voor heel Holland. Zo'n beetje alle brood in de Brabantse en Limburgse Jumbo-winkels komt uit de bakkerij in Uden. Daarnaast levert het bedrijf ook alle Jumbo-banket voor heel Nederland en België.
Dit zijn soms wel vijftig broden per dag. “Vijf procent van het brood van bakkers wordt niet verkocht”, concludeert Oostveen uit eigen onderzoek. “In totaal zijn dat ongeveer 100.000 tot 130.000 broden in heel Nederland.
Dagelijks gooit we in Nederland meer dan 400.000 broden weg. Dat komt neer op drie sneetjes per gezin en 127 miljoen kilo brood per jaar. In het hoofdstuk voedselverspilling is brood de kampioen.
Supermarktketen Albert Heijn gaat oud brood goedkoop aanbieden. Hiermee hoopt de supermarkt voedselverspilling tegen te gaan. Onder de naam 'Brood van gisteren' wordt brood van een dag oud tot 11.00 uur verkocht voor een extra lage prijs.
Dit mag je de kippen voeren
Onze kippen eten vrijwel alles, het is dus prima als jullie overgebleven etensresten aan de kippen geven. Keukenafval, zoals resten gekookte pasta of rijst, groente- en fruitafval vinden ze erg lekker. Brood mag ook, maar niet te veel.
Dit kun je allemaal doen met oud brood
Deze dieren brengen ziektes met zich mee en zorgen voor overlast in de buurt. Ook meeuwen komen af op het brood en kunnen voor overlast zorgen. Het water en de dieren die daarbij horen, hebben ook liever dat je de eenden niet meer voert.
Echter brood is speciaal gemaakt voor menselijke consumptie en is niet het meest ideale paardenvoer. Veel vers brood is niet goed, omdat een paard deegballen kan vormen die slecht verteerbaar zijn en verstoppingen kunnen veroorzaken. Ook kan vers brood aan het gehemelte van een paard gaan plakken.
Het brood wordt gebakken door BakkerijHolland. Die brengt de retourbroden naar mengvoerfabrikant Nijsen/Granico. Zij verwerken dat vervolgens in het kippenvoer dat gegeten wordt door de kippen van Kipster. En de eieren van deze kippen worden enkel bij Lidl verkocht aan consumenten.
De oorsprong van ons brood
Bakkerij Faber uit Hoogeveen staat iedere dag bij ALDI op de stoep om ruim 120 filialen van versgebakken brood te voorzien.
Bakkersland bakt brood voor onder andere Albert Heijn en Jumbo.
Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5. Verrassend genoeg bij zo'n broodliefhebbend volk, ligt de daadwerkelijke consumptie dus lager dan geadviseerd. Het aanbevolen aantal sneetjes brood per dag volgens de Schijf van Vijf.
De glycemische index van geroosterd brood blijkt iets lager te zijn dan die van een gewone boterham. Dat betekent dat je toast je bloedsuikerspiegel minder snel doet stijgen: dat is gezonder, en beter voor je lijn. Alleen is het verschil met een gewone boterham miniem.
Witbrood bevat alleen het binnenste van de graankorrel, dat vermalen is tot bloem. Dat witte poeder is weinig voedzaam. Juist de buitenkant van graankorrels bevat vezels, vitamines en mineralen. Die loop je mis in brood zonder zulke fijngemalen hele graankorrels.
Brood blijft 2 tot 4 dagen goed in je keukenkastje. In de koelkast wordt het sneller oud. Brood blijft langer vers in een afgesloten broodzak in een goed afsluitbare broodtrommel.
Wie er geen bezwaar tegen heeft dat het brood wat droger wordt, kan het wel een week bewaren. Maar na drie dagen neemt de smaak en de malsheid van het brood af. De voedingswaarde van oud brood neemt overigens niet af. Brood dat je voor langere tijd wilt bewaren, kun je het best invriezen.
Het brood smaakt en ruikt muf, is droog of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.