Wij bij Maxi-Cosi raden je aan om je autostoeltje op de achterbank te plaatsen, bij voorkeur in het midden.
Alle Maxi-Cosi baby autostoeltjes zijn achterwaarts gerichte stoeltjes, in dit geval dien je de airbag dus altijd uit te schakelen. De draagbeugel is een belangrijk veiligheidsonderdeel van je Maxi-Cosi baby autostoeltje. Zorg er voor dat deze omhoog staat wanneer je de stoel in de auto gebruikt.
Zet je baby op de achterbank
De achterbank is de veiligste plek om je baby te vervoeren. In de wet staat dat je je babyautostoel ook voorin mag zetten. Als je dit doet, moet je de airbag uitschakelen. Dit staat altijd op de sticker op de autostoel.
Kinderen tot 1,35 meter moet u in een goedgekeurd autokinderzitje vervoeren.Zowel voorin als achterin de auto. Dit moet altijd, of uw kind in uw eigen auto zit, of bij iemand anders in de auto. Zet een baby alleen in een autozitje op de voorstoel als de airbag is uitgeschakeld.
Je klikt je kinderstoeltje vast aan Isofix haken die in de auto zijn gemonteerd. Deze vind je tussen de rugleuning en zitting. Met Isofix zet je dus in wezen het kinderstoeltje veiliger vast in de auto, waardoor je ook meteen de veiligheid van je kind vergoot!
Klik het autostoeltje met de Isofix-haken aan de 2 Isofix-bevestigingspunten in de auto. Je vindt deze bevestigingspunten tussen de rugleuning en de zitting van de achterbank. Ze zitten vast aan de carrosserie van de wagen.
Plaats de autostoel rechts achterin de auto
In het midden achterin is de veiligste plek, omdat je kindje bij een botsing dan het verst verwijderd is van de klap.
Vervoer je baby nooit op schoot
Je kind op schoot nemen in de auto is niet veilig. Je kunt het onmogelijk vasthouden bij een botsing. Het is het veiligst om een kind te vervoeren op de achterbank in een goedgekeurde autostoel dat is vastgezet met een driepuntsgordel of ISOFIX.
Laat je baby niet langer dan één uur achtereen in een Maxi-Cosi zitten. En gebruik de Maxi-Cosi niet standaard om je baby in te laten slapen. Haal tijdens een lange autorit je baby om het uur uit het stoeltje en laat hem een kwartier vrij bewegen.
Waarom moeten baby's achterstevoren in de auto vervoerd worden? Tegen de rijrichting in vervoeren van baby's is veiliger. Bij een aanrijding wordt de baby dan met zijn rug en hoofd in het stoeltje gedrukt. Als de baby met de rijrichting mee wordt vervoerd, komt et hoofdje en de nek met een flinke klap naar voren.
Zorg dat de riempjes aan de bovenkant op de hoogte van de schouders van je baby uit het stoeltje komen; zeker niet eronder en maximaal twee vingers erboven. De riempjes mogen niet gedraaid zitten en er mag maximaal één centimeter ruimte zitten tussen je baby en de gordel van het autostoeltje. Strak aantrekken dus.
Waarom is achterwaarts reizen het veiligst voor baby's en jonge kinderen? Kinderen die voorwaarts gericht reizen, kunnen naar voren worden gelanceerd bij een frontale botsing. Dit leidt tot krachten op het fragiele hoofdje en nekje, wat kan leiden tot serieus letsel.
De Consumentenbond heeft het predicaat beste autostoel groep 0 met gordel toegekend aan het deze Maxi Cosi. Het is een heel veilig en goedgekeurd volgens de ECE-R129 (i-Size) norm.
Wist jij dat de draagbeugel van je baby autostoel tijdens het rijden omhoog moet staan? In het geval van een botsing bereikt de draagbeugel de achterbank voordat de stoel deze kan bereiken.Zo is je kindje beter beschermd.
U vraagt of het mogelijk is om isofix in uw auto te (laten) monteren. Isofix monteren kan alleen indien de auto hier ook op is voorbereid. Deze bevestigingspunten zijn alleen veilig wanneer ze door de fabrikant zijn aangebracht en dus goedgekeurd zijn door middel van botsproeven.
Hoe vervoer je de baby naar huis
Je baby gaat voor het eerst naar buiten, een jas en mutsje zijn dan nodig. Vervoer je baby in een goedgekeurde autostoel. Oefen van tevoren het vastzetten van het stoeltje in de auto. Neem je baby nooit los op schoot in de auto.
Wanneer je na een bevalling in het ziekenhuis weer naar huis gaat met de auto, is het wettelijk verplicht om je baby in een maxicosi te vervoeren. Je mag niet met je kindje in de armen op de achterbank gaan zitten.
je een autostoel hebt die je vanaf de geboorte (40cm) tot ongeveer 4 jaar (105cm) kan gebruiken. je hem gewoon in de auto kan laten staan. je hem naar je toe kan draaien waardoor je je kindje gemakkelijk in de auto zet en er ook snel weer uit haalt.
Niet ieder Maxi-Cosi autostoeltje past op iedere Maxi-Cosi Isofix base, dus let daar goed op bij de aanschaf. Bekijk hier een handig overzicht. Er zijn verschillende soorten Maxi-Cosi Isofix bases verkrijgbaar. Je vindt de meest gangbare in het overzicht hieronder.
Een Isofix-autostoeltje heeft naast de twee Isofix-haken die je in de rugleuning en zitting klikt, ook een derde bevestigingspunt. Dit kan een extra gordel zijn bovenop de stoel: de 'Top Tether' aansluiting. Deze wordt bevestigd aan een ankerpunt in de kofferbak of achterop de rugleuning van de stoel.
Jonger dan één jaar: Altijd een zitje tegen rijrichting. Ouder dan één jaar: Een zitje in rijrichting kan, maar het is beter om zo lang mogelijk een zitje tegen rijrichting te gebruiken.
Voor een pasgeboren baby wordt het aangeraden autoreizen te beperken tot 30 minuten per keer.
Isofix wordt niet verplicht vanaf 2018. Autostoeltjes die met de autogordel bevestigd worden blijven gewoon bestaan en mogen gewoon gebruikt worden, ook na 2018. Isofix kent voordelen, de bevestiging is veelal makkelijker en het zitje staat stevig in de auto verankerd.
Omdat de Isofix bevestigingspunten vaak verstopt zitten tussen de bekleding van de auto is het soms lastig te zien of een auto over Isofix beschikt. Gelukkig kan je dit altijd terugvinden in het boekje van de auto.