Zorgverzekering: verplicht
De basiszorgverzekering is standaard en verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt. De overheid bepaalt welke zorg er in de basisverzekering zit. Een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht en verschilt per verzekeraar. U bepaalt zelf of u die nodig heeft.
Hoe weet je waar je verzekerd bent? Je zorgverzekeraar stuurt je post en misschien ook e-mails, daarop staan ook de naam en contactgegevens van je verzekeraar. Weet je echt niet waar je verzekerd bent? Vraag dan een zorgverlener, bijvoorbeeld je apotheker, of die het voor je op kan zoeken.
Om je (duurdere) aankopen te beschermen sluiten mensen meestal een verzekering af. Zo zijn je spullen verzekerd mocht er iets mee gebeuren. Mocht er bijvoorbeeld schade, diefstal of vandalisme aan jouw spullen zijn, maar ben je verzekerd krijg je dit (bijna) altijd vergoed.
Voor particulieren zijn er maar weinig verplichte verzekeringen. De bekendste zijn de BA auto, de verzekering van de mutualiteit voor de particulier en de verzekering arbeidsongevallen voor de werkgever. Een verzekering is meestal verplicht als je een activiteit wil gaan uitoefenen of als je een erkenning nodig hebt.
Er is in Nederland een aantal verzekeringen verplicht, zoals een zorgverzekering en een autoverzekering.
De zorgverzekering is de enige verzekering je verplicht moet afsluiten wanneer je 18 jaar wordt. Er zijn echter nog meer verzekeringen waarbij je, vanaf deze leeftijd, niet meer op polis van je ouders bent meeverzekerd.
Het is in Nederland niet verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten. Je bepaalt zelf of je jouw spullen wilt verzekeren. Het is toch wel aan te raden om een inboedelverzekering te nemen. Mocht er onverhoopt iets gebeuren met jouw inboedel, kunnen de financiële gevolgen groot zijn.
De meeste zorg die het ziekenhuis verleent, valt onder de basisverzekering. De zorgverzekeraar vergoedt dit. Uw zorgverzekeraar moet dan wel een contract hebben met het ziekenhuis waar u zorg afneemt. Het ziekenhuis dient de rekening rechtstreeks in bij uw zorgverzekeraar.
Op 1 mei 2006 waren er ongeveer 241 duizend mensen niet verzekerd tegen ziektekosten. Dit is 1,5 procent van de Nederlandse bevolking. Allochtonen zijn relatief veel vaker onverzekerd dan autochtonen.
De gemiddelde kosten autoverzekering ligt rond de 75 euro per maand maar toch is het zo dat een iemand bijvoorbeeld maar 40 euro per maand betaald en de ander 85 euro. De premie van uw autoverzekering wordt bepaald door te kijken naar individuele kenmerken van de verzekerde.
WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid, deze verzekering is verplicht voor iedereen die een motorvoertuig heeft. Met een WA verzekering ben je verzekerd voor schade die je met jouw auto/voertuig veroorzaakt. WA is dus een onderdeel van de autoverzekering.
De aansprakelijkheidsverzekering dekt bijna alle schade die wordt veroorzaakt aan derden. Hierbij zijn de verzekeringsnemer en zijn of haar gezinsleden meeverzekerd. Dat geldt dus ook voor de kinderen.
Zolang je studeert of in de beroepsinschakelingstijd zit (de vroegere 'wachttijd'), kan je tot je 25ste verzekerd blijven door de ziekteverzekering van je ouders. Is je beroepsinschakelingstijd voorbij of vind je werk dan moet je jezelf aansluiten bij een erkende verzekeringsinstelling.
Zorgverzekering. Als uw kind 18 jaar oud wordt, is hij of zij verplicht om zelf een zorgverzekering af te sluiten. Deze verzekering moet ingaan op de eerste dag van de maand nadat iemand 18 jaar oud wordt. Wordt u kind bijvoorbeeld op 10 mei 18 jaar oud, dan moet de zorgverzekering ingaan op 1 juni.
Een verzekering is een wederzijdse overeenkomst tussen enerzijds de verzekeraar die zich voor een vast bedrag verbindt om anderzijds de verzekerde te vrijwaren van toekomstige onzekere voorvallen.
Een risicoverzekering is een verzekering tegen de financiële gevolgen van een bepaald risico. Meestal is dit het risico van overlijden of arbeidsongeschiktheid. Maar ook de gevolgen van een ongeval en soms zelfs werkloosheid kunnen verzekerd worden.