De aanschaf van een appartement is vaak voordeliger dan een huis kopen in dezelfde buurt. Het is daardoor eenvoudiger om een hypotheek te krijgen. Mede dankzij de (vaak) kleinere woonruimte liggen de energiekosten lager. Ook heb je lagere energiekosten door een betere isolatie (diverse woonlagen om je heen).
Als je een woning gaat kopen, dan zijn er van die typische kosten waarmee je rekening moet houden. Je betaalt registratierechten, notariskosten (zoals ereloon), administratieve kosten, kosten van overschrijving en btw …
Uitgaande van een economische levensduur van gemiddeld 60 jaar kunnen in die 60 jaren allerlei veranderingen plaatshebben. De levensduur van gebouwen kan in principe veel langer opgetrokken worden door periodieke aanpassingen en verbeteringen, ondanks het feit dat de economische levensduur al lang overschreden is.
Dit doe je bij de notaris en in de meeste gevallen via je hypotheek. Daarna betaal je de woning in kleinere bedragen in termijnen. Het verschilt per woning in hoeveel termijnen je moet betalen. Wanneer een gedeelte van de woning is afgebouwd, ontvang je een factuur.
De vereniging van eigenaars
Een appartementseigenaar is volgens art. 5:119 lid 5 Burgerlijke Wetboek gerechtigd tot een appartementsrecht. Dit betekent dat de eigenaar van een appartement de beschikking heeft over een aan hem toebehorend gedeelte van een gebouw. Dit is het privégedeelte.
Een appartementsrecht is het recht van iemand om eigenaar te zijn van een deel van een gebouw of een stuk grond; een adres op een perceel dus. In gevallen waar er geen bebouwing op een perceel staat, is er enkel een perceeleigenaar.
De gangbare regel is dat u 20% van de aankoopprijs zelf moet kunnen leggen, voor de overige 80% kan u naar de bank voor een lening. Stel dat u een appartement van 220.000 euro wil kopen, dan zou u dus 44.000 euro zelf moeten ophoesten en de overige 176.000 euro lenen. Deze 20-80-formule is weliswaar geen ijzeren wet.
Investeren in vastgoed is nog steeds een goede optie als je je spaargeld wilt beleggen. Naast de huizenmarkt is ook het kopen van een appartement een goede investering. Volgens een studie van WTCB zal er bovendien in de toekomst een verschuiving te zien zijn van open bebouwing naar appartementsgebouwen.
In april 2022 staan er meer huizen te koop dan het laatste kwartaal van 2021. Dit betekent dat prijzen nog steeds dalen. Kopers die in 2021 en 2022 hebben gekocht zullen een groot gedeelte van het overboden bedrag als sneeuw voor de zon zien verdwijnen. In een onstabiele huizenmarkt is de vraag minder.
De statuten zijn in feite de Bijbel van de residentie. Deze omvat de basisakte: oorsprong van eigendomsrecht. En het reglement van Mede-eigendom: de rechten en plichten inzake mede-eigendom.
Bij het splitsen in appartementsrechten ontstaat een VvE die de gemeenschappelijke belangen van de appartementseigenaren behartigt. De koper van een appartementsrecht wordt automatisch (geen keuze) lid van de VvE.
Bij het kopen van een woning die onderdeel is van een groter gebouw, koopt u een zogenoemd appartementsrecht. Dat betekent dat u juridisch eigenlijk twee dingen aanschaft: een stukje mede-eigendom van het hele gebouw en het recht om uw woning te mogen gebruiken.
Is er geen MJOP opgesteld en vastgesteld? Dan moet een VvE jaarlijks minstens 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw reserveren of op een alternatieve wijze reserveren voor groot onderhoud. De herbouwwaarde van een gebouw staat op het polisblad van de brand- en opstalverzekering.
De servicekosten van de Vereniging van Eigenaren zijn de kosten die de eigenaar van een appartementsrecht moet betalen voor het onderhoud aan het gebouw, opstalverzekering en bijvoorbeeld het schoonmaken van de algemene ruimtes. Ook energiebesparende maatregelen kunnen hieronder vallen. De VvE bepaalt de servicekosten.
Kan ik mijn lidmaatschap van de VvE opzeggen? In tegenstelling tot het lidmaatschap van een voetbal- of tennisvereniging, kan het lidmaatschap van de VvE niet opgezegd worden. Iedereen die een appartementsrecht koopt wordt samen met de andere appartementseigenaren eigenaar van het gehele gebouw.
Hoeveel moet je betalen? Hoewel de gemeenschappelijke kosten erg kunnen verschillen, moet je toch rekening houden met ongeveer 80 euro per maand in een nieuw appartementsgebouw. Voor oudere gebouwen kunnen de maandelijkse kosten oplopen tot wel 200 euro.
Servicekosten zijn kosten die bovenop de kale huur van een woning komen. Bijvoorbeeld voor schoonmaak en werkzaamheden van de huismeester. U betaalt ook kosten voor de nutsvoorzieningen gas, water en elektriciteit.
Voordat een huis een thuis is ben je een stuk verder. Het Nibud berekent zelfs dat je een bedrag tussen de 7000 en 12.000 euro opzij moet zetten.