Bij het kiezen van de juiste ovenschaal is het belangrijk om te letten op het materiaal, de grootte en de hittebestendigheid. Glazen, keramische en metalen ovenschalen hebben elk hun unieke voordelen, afhankelijk van je kookstijl. Met een goede ovenschaal maak je koken niet alleen eenvoudiger, maar ook efficiënter.
Een aardewerk ovenschaal houdt lang warmte vast en is daarom erg geschikt voor maaltijden die je lang warm wilt houden als je ze op tafel zet. Ook is aardewerk gemakkelijk schoon te maken en vaatwasser bestendig. Een glazen ovenschaal laat mooi de laagjes in je gerecht zien.
Over het algemeen moet je op zoek gaan naar pannen die stevig zijn, maar niet zo zwaar dat ze moeilijk te hanteren zijn . Bakpannen zijn vaak voorzien van een antiaanbaklaag. Dit is meestal handig, maar betekent ook dat je geen gebakken goederen in de pan moet snijden, omdat dit krassen op de laag kan veroorzaken.
Voor ovens met een rooster of bakplaat kan je eigenlijk alle vormen wel gebruiken. Beschik je over een oven met een draaiplateau (meestal in combinatie met een magnetron), dan zou een ronde vorm de voorkeur hebben. Een andere vorm kan ook, maar dan zal je ovenschaal altijd kleiner moeten zijn dan het draaiplateau.
Ander glas dan verpakkingsglas - zoals theeglazen, wijnglazen, andere drinkglazen, (oven)schalen, vazen en sierflessen - is niet geschikt voor de glasbak, maar hoort in de vuilnisbak bij het restafval. Theeglazen en ovenschalen zijn van hittebestendig glas gemaakt.
Glazen schaaltjes die niet bedoeld zijn voor de oven, kunnen bij flinke temperatuurverschillen alsnog barsten. Het dikkere glas waarvan ovenschalen zijn gemaakt, is veel beter bestendig tegen de hitte in een oven. Kijk vooral ook uit met decoraties op schalen en kommen, die zijn niet allemaal hittebestendig.
Niet alleen ovenschotels, maar ook lasagnes garen het best in een ovenschaal. Wanneer je een lasagne maakt, is een rechthoekige ovenschaal het meest geschikt om te gebruiken. Lasagnevellen zijn namelijk rechthoekig, waardoor deze precies in een rechthoekige schaal passen.
De lange, ovale vorm is ook ideaal voor ovenschotels, geroosterde groenten en granen , en zal uw held worden als bijgerecht. Dit recept voor mosterdspruitjesgratin heeft vergelijkbare smaken als een traditionele groene bonenschotel, dus het voldoet aan alle eisen voor een bevredigend bijgerecht.
Welke maat ovenschaal heb ik nodig voor mijn gezin? De grootte van de ovenschaal hangt af van het aantal personen. Voor een huishouden van 1-2 personen is een schaal van 1,5 tot 2 liter vaak voldoende. Voor gezinnen van 4-6 personen is een schaal van 3 tot 4 liter ideaal.
Kies voor een ovenschaal die niet te zwaar is, dus liever een rvs (metalen) of glazen schaal dan een schaal van aardewerk (keramiek). Of gebruik twee kleinere ovenschalen in plaats van één grote. Kies voor een goede grip een ovenschaal met handgrepen of een extra hoge schaal.
6. Gebruik van een ovenschaal onder gerechten. Wanneer je gerechten zoals pizza of taart in de oven bereidt, is de kans groot dat er ingrediënten of vetdruppels op de bodem van de oven terechtkomen. Een simpele truc om dit te voorkomen is door een extra ovenschaal op de onderste richel te zetten.
Dus als je in een benarde positie zit en glazen of keramische kookgerei nodig hebt voor recepten waarvoor bakpannen nodig zijn, verlaag dan de baktemperatuur met ongeveer 25ºF. Het is ook belangrijk om te weten dat sommige soorten glas, zoals Pyrex, gevoelig zijn voor thermische schokken, wat betekent dat snelle temperatuurveranderingen ervoor kunnen zorgen dat je bakgerei barst .
Vorm en grootte
Hiervoor is een ronde ovenschaal ideaal. Een ander iets om rekening mee te houden is voor hoeveel personen je regelmatig kookt. Een ovenschaal voor 2 personen heeft ongeveer een inhoud van 2 liter, terwijl een ovenschaal voor 4 personen richting de 5 liter gaat.
Het afdekken dient vooral om te voorkomen dat de bovenlaag uitdroogt of zou aanbranden.
In een glazen ovenschaal kan je je baksel zowel in de vriezer als in de oven zetten, want deze kan temperaturen aan van wel -30 tot 400 °C! Dat de vorm in de vriezer kan, is bijvoorbeeld makkelijk bij het maken van een cheesecake of kwarktaart, omdat deze vaak even moeten opstijven.
Wanneer je een bakvorm niet goed invet, zul je zien dat het baksel niet heel uit de vorm komt, omdat het baksel aan de vorm blijft plakken. Dit wil je het liefst voorkomen en daarom is het belangrijk dat je een bakvorm van tevoren goed invet.
Dus voor een gezin van vier, zou je iets willen dat minimaal 4 liter is. En dan, afgerond naar boven, zou de ideale grootte ergens in de 5-6 liter capaciteit liggen. Een belangrijk punt om te overwegen is of je ook vaak kookt voor uitgebreide familie of gasten.
Dan praat je eigenlijk over een serveerschaal. Als de schaal in kwestie er uitziet alsof hij bedoeld is voor een ovengerecht (en in de regel ook als zodanig verkocht wordt), kan hij in de oven.
"De standaardmaat van een ovenschaal is 9 bij 13 inch . Vanwege de verschillende vormen worden ze echter vaak gemeten op volume, waarbij drie quarts gemiddeld is", zegt Contrino. "Het is belangrijk om op te merken dat als een recept alleen om een 'ovenschaal' vraagt, het hoogstwaarschijnlijk om een rechthoekige maat van 9 bij 13 inch vraagt.
Glas is geen goede geleider van warmte, zegt Chang. "Het duurt lang om op te warmen." En als het eenmaal warm is, houdt het de warmte vast en duurt het langer om af te koelen. ( Keramiek is op dezelfde manier een betere isolator dan geleider . Siliconen geleiden warmte ook langzaam.)
Lekker schoon in glas
Glazen ovenschalen zijn ideaal schoon te maken. Geen gedoe met lastige restjes die achterblijven na het bereiden en bewaren van maaltijden. Bij glas is het een kwestie van afspoelen, de afwasmachine in en klaar!
Alles wat in een bakvorm zit, bak je op het rooster. Een cakevorm, springvorm of cupcakevorm dus. De warme lucht kan zo goed circuleren om je gehele baksel. Wanneer je de bakvorm op een plaat zou zetten, kan dit niet meer en wordt je baksel minder goed gaar.
Lasagnepannen zijn er in verschillende materialen, waarbij metaal, glas en keramiek de meest voorkomende zijn . Keramische opties zijn over het algemeen het aantrekkelijkst als ze van de oven naar de tafel gaan, maar ze zijn doorgaans duurder dan hun metalen en glazen tegenhangers.
Let er bij het vullen van de schaal bovendien op dat de hoekjes van de lasagnevellen goed met saus bedekt zijn, want die verbranden het snelst. Laat lasagne altijd 10 à 15 min. rusten als hij uit de oven komt opdat je 'm makkelijker kunt snijden.