Bewaar mandarijnen liefst buiten de koelkast, op een koele (12-15°C), donkere plaats. Dan zijn ze 5 tot 10 dagen houdbaar. Mandarijn is ideaal om zo uit het vuistje te eten als tussendoortje. Partjes mandarijn kun je ook goed gebruiken in een salade of in een fruitwrap.
Citrusfruit zoals sinaasappels
Ook citrusfruit kun je het beste op de fruitschaal bewaren: zoals sinaasappel, mandarijn, grapefruit, citroen en limoen (1-2 weken). Bij warm weer kun je het eventueel in de koelkast bewaren.
Houdbaarheid Mandarijnen
Op de fruitschaal 1 tot maximaal twee weken, maar leg niet te veel mandarijnen op de fruitschaal i.v.m. mogelijk uitdrogen. In de koelkast 2 tot 3 weken, mits deze afgedekt worden. Want ook in een koelkast kan het fruit uitdrogen.
Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit. Van mandarijnen moet je er 2 eten voor één portie.
Er is één fruitsoort dat niet handig is om op de fruitschaal te leggen en dat zijn onze favoriet: appels. Ander fruit en groente kun je gerust samen op een plek leggen, maar appels zijn niet handig. Dit komt omdat appels ethyleengas produceren. Dit gas is niet schadelijk, maar rijpt andere fruitsoorten sneller.
Bewaar mandarijnen liefst buiten de koelkast, op een koele (12-15°C), donkere plaats. Dan zijn ze 5 tot 10 dagen houdbaar. Mandarijn is ideaal om zo uit het vuistje te eten als tussendoortje.
Naast Vitamine C bevatten mandarijnen ook vitamine A, B1, B2, B6 en B11 en de mineralen Calcium, Fosfor, Magnesium en Zink. Ook zijn er enkele studies gedaan en daaruit is gebleken dat mandarijnen de kans op verschillende ziektes doet verkleinen waaronder diabetes, aderverkalking, beroertes en leverkanker.
Wanneer is het mandarijnen seizoen? De mandarijnen zijn tussen november en februari in het seizoen en op hun zoetst. Wanneer het mandarijnen seizoen is komen ze vooral uit landen rond de Middellandse Zee als Spanje, Marokko, Italië en Algerije.
Voor optimale houdbaarheid leg je de vruchtjes op een stuk keukenpapier op een bord of in een kom. Het keukenpapier zorgt ervoor dat je fruit niet vochtig wordt, waardoor je het tot wel drie dagen goed kunt houden. Ook kiwi's, druiven en voorgesneden fruit bewaar je het best in de koelkast.
Koel en donker bewaren: Bananen moeten bij een temperatuur van ca. 12 °C. worden bewaard, omdat ze bij te veel warmte sneller rijpen. Een donkere ruimte zonder direct zonlicht is ideaal.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Tomaten. Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven.
Let wel op met tomaten, rijpe appelen en kiwi's. Deze geven veel ethyleen vrij. Dat is een natuurlijk rijpingshormoon waar vooral koolsoorten, komkommers, broccoli, aubergines en champignons gevoelig voor zijn en waardoor deze dus sneller bederven. Tomaten, appels en kiwi's bewaar je dus steeds beter apart.
4: Goed voor je stoelgang en darmflora
Mandarijnen zijn rijk aan vezels. Daardoor zijn ze goed voor je stoelgang. Vezels trekken namelijk vocht aan. Samen met dit vocht vormen ze een zachte brij in je spijsverteringssysteem.
Mandarijnen bevatten hoge hoeveelheden voedingsvezels, deze zorgen voor een goede werking van onze spijsvertering. Dit helpt om spijsvertering-gerelateerde aandoeningen te helpen voorkomen, denk bijvoorbeeld aan vervelende problemen zoals constipatie.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Koel bewaren maar geen koelkast
Maar let op: leg de banaan zeker niet in een koelkast, want bananen kunnen niet tegen de kou. Dan worden ze meteen zwart. Op kantoor is het ongeveer 22°, en in een kelder ongeveer 14°: dit zou ideaal zijn om ze wat langer te bewaren.
Losse schil, droge mandarijn? Er is wel een trucje dat kan verklappen dat het om een droge mandarijn gaat en dat is als de schil losjes om de vrucht heen zit. U kunt dit voelen door er voorzichtig in te knijpen. Zit er lucht tussen de vrucht en de schil, dan bestaat de kans dat die uitgedroogd is.
Appels kun je het beste bewaren in de koelkast op 4 °C. Dan zijn ze wel drie weken langer houdbaarder dan buiten de koelkast. Heb je een gezin dat een kilo appels per dag verorbert, dan is het natuurlijk economischer om ze buiten de koelkast te bewaren.
Bewaar komkommer in zijn originele verpakking (krimpfolie). Komkommer verliezen snel hun smaak en worden slap in de koelkast. Bewaar een aangesneden komkommer wel in de koelkast. Verpak het stuk komkommer in plastic folie om uitdrogen te voorkomen.