Azië En dan heb je nog de landen waar het not done is om fooi te geven. Anne-Marie: “In Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam en Singapore moet je even heel goed nadenken wat je geeft. Ook geld op tafel leggen, is een ongelooflijke belediging.
Belangrijk om te weten: fooi geven is niet verplicht. ,,Het horecapersoneel krijgt genoeg loon om rond te komen. De fooi is - net zoals vroeger - een beloning voor de goede service en het is een fijn extraatje”, zegt Vlek. Hij zou het ook ernstig vinden als de fooi wel een belangrijke aanvulling op het loon zou zijn.
In Amerika is het heel normaal om fooi te geven. Vaak heb je de keuze om zelf het bedrag te bepalen, maar geen fooi geven is eigenlijk niet toegestaan. Bijna in elke situatie gelden ongeschreven regels omtrent fooi: in de taxi, in een restaurant en zelfs bij de kapper.
Fooi geven verschilt per land, maar het is meestal een klein bijdrage in muntgeld of een percentage van het bedrag van wat je hebt gekocht. Fooi geven is in landen als Amerika en Engeland zeer aanbevolen, terwijl in andere landen het als onbeleefd wordt gezien, zoals in China.
"Dat varieert, ergens tussen de 5 en de 10 procent van de rekening. Hoe hoger de rekening, hoe lager het percentage. Wat je niet doet, is 5 of 10 cent geven. Dat is bijna een belediging.
Nederland: het is niet verplicht maar 1 a 2 euro per dag wordt gezien als beloning voor het harde werken. Aruba/Antillen: gemiddeld 2 euro per dag (omgerekend).
Het geven van fooi wordt dan ook gezien als een blijk van waardering, omdat je tevreden bent over de bediening, het eten en/of het drinken. De fooi in Nederland die doorgaans gegeven wordt ligt tussen de 5% – 10%.
In duurdere restaurants is het geven van 5 procent fooi de norm. In Portugal is 10 procent gangbaar. Minder kan worden opgevat als een belediging. In Spanje verwacht men geen fooi, al laten veel mensen 5 procent cash achter.
Volgens de Tip Advisor kaart is het in Spanje in restaurants gebruikelijk om tussen de 5% en 10% van de rekening fooi te geven. Je kunt echter ook, net zoals in bars, de rekening zo afronden naar de eerste volle euro waarbij het overschot als fooi gezien kan worden.
Een fooi van 5-10% is gebruikelijk. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.
Fooi geven in een taxi
Bij lange taxiritten in New York is het gebruikelijk tien tot vijftien procent bij de rekening op te tellen, terwijl u er bij kortere ritjes vanaf komt met het naar boven toe afronden van het bedrag.
Het geven van fooien is niet gebruikelijk (zelfs beledigend) in Japan. In de meeste restaurants wordt er 10-20% bij de rekening opgezet als fooi.
Ook de kappers, masseurs en masseuses en andere persoonlijke services krijgen fooi in Amerika. Dit is meestal tussen de 15% en 20%. In Europa is het vergeleken met Amerika geen verplichting om fooi te geven, maar wel gebruikelijk. In restaurants betalen de meeste mensen ongeveer 10% fooi.
Hoeveel fooi moet je geven in Amerika en Canada? Voor een uitstekende service geef je 15 tot 20% fooi. Voor een matige service 10 % en bij slechte tot zeer slechte service 5 % of niets. Als je met een groep van 6 mensen of meer aan tafel gaat, wordt de fooi vaak automatisch op de rekening gezet.
Wat ook van invloed blijkt te zijn is gehurkt naast de tafel te zitten tijdens het opnemen van de bestelling. Uit onderzoek blijkt dat de kans op een hogere fooi met 20% tot 25% stijgt wanneer je dit doet. Door naast de gast gehurkt de bestelling op te nemen praat je als het ware op ''hetzelfde niveau".
Is het de bedoeling om fooi te geven aan de bezorger? Nee hoor, dat hoeft helemaal niet. Gratis bezorging is en blijft gratis bezorging, dus onze bezorgers rekenen nergens op. Mocht je toch vinden dat hij of zij een extraatje verdient, dan ben je natuurlijk vrij om iets te geven.
Afhankelijk van de behandeling variëren fooien van AED 5 tot 10-15% van het te betalen bedrag. Bij wat eenvoudigere behandelingen zoals een manicure is de fooi lager, en er wordt meestal een grotere fooi gegeven voor een knipbeurt of een massage.
Een ongeschreven regel: fooien in Duitsland
Vergelijk het met een ongeschreven regel. In de horeca is het gewoon om grofweg 10% te geven. Het extra geld dat u geeft, is een erkenning van de ontvangen service en de kwaliteit van de maaltijd. In de middeleeuwen was het geven van fooien zelfs een gegeven in Europa.
In België en Nederland is een fooi van 5 à 10% eerder de norm bij een goede service met vriendelijk personeel. Betaal je vaak met een bank- of creditkaart, dan is het nuttig om wat klein geld bij te hebben.
In Italië is het bedieningsgeld namelijk inbegrepen als u 'servizio incluso' ziet staan. Een fooi geven is daarom niet gebruikelijk, maar mag wel met 5 à 10 procent.
Als het een diner is en je krijgt een goede service, dan is het geweldig om de server een paar euro te geven; 1 tot 2 is voldoende. En mocht je echt onder de indruk zijn van de kwaliteit van de dienstverlening, dan kun je rond de 5-10 procent laten.
Een fooi van 10-12% is normaal in hotels, restaurants en taxi's. Veel inwoners van Zuid-Afrika werken in de informele sector zoals parkeerwachters en pompbedienden. Het is gebruikelijk om hen een kleine fooi te geven van 4 tot 8 Rand. Bij tankstations hoeft u meestal niet zelf te tanken.
Taxi's: Het wordt niet van je verwacht dat je fooi geeft en het is ook niet nodig, maar sommige mensen ronden toch een euro naar boven af. Hotels: Ook in hotels worden servicekosten al meegerekend in de rekening, dus fooi geven is niet nodig.
Een vriendelijke, behulpzame ober, serveerder of kelner die alle mogelijke moeite heeft gedaan om het jou naar de zin te maken, kun je door het geven van een fooi laten weten dat je zijn goede service op prijs stelt.
Fooi geven wordt meestal gemotiveerd als een beloning voor 'extra service'. Oftewel als aanmoediging voor horecapersoneel om hun best voor je te doen.